Check it out!

Tuesday, October 1, 2013

Hernia : Ke Hospital Putrajaya untuk pembedahan

Hari ni 30.09.2013 appointment pembedahan hernia Rania.
7 pagi kena daftar dekat pusat jagaan harian bahagian pembedahan Hospital Putrajaya.
6.45 pagi kami dah keluar rumah untuk ke hospital.
Masa sampai mummy tengok kaunter pendaftaran yang biasa mummy register masih tutup lagi. Ramai orang beratur ambik nombor giliran. Seawal 7 pagi dah ramai macam ni..

Memandangkan kaunter pendaftaran tutup, mummy terus naik ke tingkat 1, pusat jagaan harian. Mungkin tak perlu register kot. Pintu masih berkunci. Mummy dan Rania kira customer kedua la. Ada 3 orang pak Arab telah mendahului kami. Sebelah tangan mummy dukung Rania, sebelah tangan pegang beg sandang, salah seorang pak arab tu offer nak tolong sama ada pegang beg atau pegang Rania. Indah sungguh akhlaknya..hehehe. Tapi mummy tak sedia nak terhutang budi. Small the matter la pak arab, ana boleh handle! syukran..syukran..

Ada dalam 5 minit menunggu, datang pulak seorang pakcik dan anaknya. Nak buat operation gak. Nampak ditangan anak perempuan beliau sekeping kad temujanji dan sticker nama yang panjang seolah-olah telah mendaftar. Mummy ringankan mulut bertanya, "Dah daftar dah ke? Kena daftar eh?" Anak perempuan beliau mengiakannya dan menyatakan bahawa pendaftaran di buat di bahagian kecemasan.

Sejurus mendapat perkhabaran tersebut, bagaikan terkena renjatan elektrik, mummy bergegas turun ke bawah semula untuk membuat pendaftaran. Boleh pulak bertanya kat pengawal keselamatan di bawah tu kat mana nak daftar. Apasal la tadi mummy tak terfikir nak tanya sebelum naik atas. Ni lah bak kata orang tua-tua.. malas bertanya, buruk padahnya..hehe..

Dah siap daftar dan naik ke atas semula, mummy dan Rania menjadi pelanggan ke empat. Takpela.. bukannya ramai sangat pun.

Prosedur biasa.. bila nama Rania dipanggil, of course ada interview sikit. Nurse tanya Rania sihat ke tidak? Bila last makan atau minum malam tadi? Jawab mummy,

" Dia sihat. Last minum susu sebelum dia tidur lebih kurang 10.30 malam. Pagi tadi dia bangun, dia minta susu. Tapi saya tak bagi sebab dia kena puasa. Saya tinggal dia kejap nak solat, tup tup lepas solat tengok ada botol vitagen dah tinggal separuh sebelah dia. Dia ambik sendiri dalam peti ais. Kejadian berlaku lebih kurang 6.15 pagi. "

Selepas mendengar penerangan mummy, nurse cakap dia tak pasti sama ada pembedahan boleh dijalankan ataupun tidak. Depend apa doktor akan cakap. In case kalau jadi pembedahan, lepas pembedahan Rania nak makan apa nurse ni ada tanya. Siap-siap ambik order dulu. Nak bubur ke bihun goreng. Rania pilih bubur!

Dah masuk dalam wad, dua tiga orang doktor datang interview. At last pembedahan Rania tidak poleh dijalankan. Postponed! Yup! gara-gara setengah botol vitagen perisa oren. Kesian Rania.. kalau tahu.. mummy biar je dia abiskan sebotol vitagen tu kan.

Doktor jelaskan bahawa, at least 4 jam sebelum pembedahan, pesakit tak boleh makan atau minum apa-apa. Dikhuatiri pesakit akan termuntah ketika tiub pernafasan dimasukkan dan muntah tersebut masuk ke dalam paru-paru. Ini akan menyebabkan jangkitan kuman.

Wowowo.. besar risikonya! Takpelah doktor.. tak jadi bedah pun tak pe. Mummy tak marah. Mungkin ada hikmahnya Rania tak jadi bedah. Tapi tu la..kesian Rania tak dapat makan bubur..hehe..

Doktor ada cakap lagi, selain sesi pagi, ada satu lagi sesi pembedahan iaitu pukul 12.30 tengah hari. Tapi kalau operate tengah hari, pesakit kena tidur wad untuk pemantauan. Sebab tu mereka suka operate pagi, petang pesakit dah boleh balik selepas pemantauan. Doktor suggest ambik date baru. Ok, mummy terima. Kesian pulak Rania kalau dia kena teruskan puasa sampai pukul 12.30 tengah hari. Dahla dapat minum vitagen setengah botol je. 

Appointment date baru Rania ialah 14 Oktober 2013 iaitu sehari sebelum hari raya haji. Nampaknya.. kami tak balik beraya di kampung la..

Masa tengah tunggu pihak hospital uruskan dokumen pembatalan pembedahan Rania, datang pulak seorang pesakit berumur 2 tahun yang turut akan dibedah pada hari ni. Budak ni kira untung la.. dia dapat makan fish ball 2 ketul berserta air pada pukul 6.30 pagi..hahaha. Seorang lagi bakal tak jadi operate gara-gara berbuka sebelum waktu! Pening kepala doktor dan nurse! hehe.. nak buat macam mana.. luar kawalan!

Balik je dari hospital dan hantar daddy ke opis dia, mummy dan Rania pergi lepak kat Alamanda. Huh! lengang sungguh parking. Siap boleh pilih nak lot parking mana satu..hehe. Maklumla baru pukul 9.15 pagi. Berbekalkan syiling yang hanya ada 3 ringgit, Rania main la sorang-sorang mesin yang gerak-gerak keseronokan sebab dapat telan duit syiling mummy..huhuhu..

Ada dekat 2 jam kami lepak, makan donut kat big apple dan masuk MPH, 10.45 pagi kami melangkah keluar. Nak ambik daddy pulak. Katanya habis meeting pukul 11 pagi. 

Mummy dan daddy cuti saje-saje je nampaknya hari ni..hehe.. Esok mummy cancel cuti. Cuti akan dipostpone pada 14 oktober nanti pulak.

Gambar kenangan tag nama untuk pembedahan yang tak jadi..hehe..

3 comments:

Rizziela said...

kalau orang tua senang kita nak jaga kan..kalau dah kanak2..memanglah susah nak control.. anti doakan yg terbaik utk awak yer sayang

Raisah @ echah said...

mummy, kalau perasan anak echah pun ada buat operation hernia di hospital putrajaya, echah ada post pasal tu pada tahun 2011... semoga selamat semuanya...

Imaan09 said...

salam sis.. anak saya mengalami nasib y sama dan bakal jumpa surgeon petang ni.. klu ada masa, hubungi saya ye, tq banyak2.. 0132267016