Check it out!

Tuesday, December 25, 2012

Nak rambut panjang!


Hari ni aje dah beberapa kali Rania tukar baju.
Adeih! Dah la mummy ni paling malas nak lipat baju..
Boleh pulak dia menambah-nambahkan lagi bilangan baju yang bakal mummy kena lipat!

Mana la tak bertukar baju.. habis baju basah.
Gara-gara asyik masuk bilik air dan membasahkan rambutnya.
"Rania nak rambut panjang! "  katanya.
" Rania suka rambut panjang.." tambahnya lagi.  
Hahaha.. nak tergelak mummy.
Rambut awan nano mana la boleh panjang..
Panjang aje dia bergulung.. panjang aje dia bergulung.
Ia akan nampak panjang bila mandi je.
Tu yang Rania asyik membasahkan rambutnya supaya kelihatan panjang..hihihi.. 

Lagi 5 tahun.. panjang la rambut Rania tu..
Sabar je la ye..

Selangkah ke alam persekolahan

Siapa yang nak melangkah ke alam persekolahan ni?
Tentunya bukan mummy. Tapi Rayyan. Rayyan bakal berumur 5 tahun pada tahun 2013 ni.
Memasuki alam tadika. Memulakan pembelajaran secara formal. 

Kalau nak ikutkan mummy tak nak hantar tadika lagi.. biar masuk darjah 1 terus tanpa ke tadika macam mummy dan daddy. Mummy tak nak Rayyan jemu sebab lama sangat kena pergi sekolah. Tapi mummy perlu akur yang zaman dah berubah sekarang. Darjah 1 sekarang dah tak ajar mengenal huruf dan membaca. Semua silibus itu diajar di tadika. Nak tak nak Rayyan kena ke tadika juga. Tambahan pula, taska hanya sampai umur 4 tahun sahaja. Budak 5 tahun kena keluar..huhu. Mummy rasa kalau taska benarkan sampai 5 tahun.. mahu mummy tak hantar Rayyan ke tadika lagi..hehe.. Senang hantar ketiga-tiga anak di satu tempat aje.

Mummy kena keluar dari zon selesa. Masalah pertama yang perlu diselesaikan bila anak nak masuk tadika ini ialah nak hantar anak ke tadika mana? Pening juga mummy pada mulanya. Cuak pun ada sebab sehingga 17 Disember, Rayyan belum didaftarkan di mana-mana tadika yang ada di bumi Malaysia ini. Maka pada tarikh berkenaan, mummy dan daddy ambil cuti rehat untuk mencari tadika untuk Rayyan dengan harapan masih ada tempat untuk Rayyan memandangkan hanya tinggal lebih kurang 2 minggu lagi penggal persekolahan akan bermula.

Mummy dan daddy tidak menetapkan kriteria yang tinggi untuk tadika pilihan kami.
Apa yang penting, dekat dengan rumah dan juga bayaran dikenakan mampu kami bayar.
Survey awal, kami agak terkejut juga bila mendapati yuran tadika terutamanya yang swasta agak mahal. Ada yang RM400 sebulan, RM500 sebulan dan lebih daripada itu pun ada. Ohh! alangkah tidak mampunya kami untuk memberi komitmen kewangan yang sebanyak itu.

Mummy cuba survey tadika kemas di internet, nampaknya tarikh tutup pendaftaran pelajar tahun 2013 telahpun ditutup pada 30 November 2012. Oh, ketinggalankah mummy?

Langkah pertama pencarian tadika pada 17 Disember 2012 yang lepas kami mulakan dengan Tabika KEMAS di INFRA (Institut Kemajuan Luar Bandar) yang terletak di kawasan institusi-institusi Bangi. Menjadi pilihan pertama kerana ianya tidak jauh daripada taska Rania dan Razin di INSPEN. So, urusan penghantaran anak-anak adalah senang. Walaupun tahu bahawa pendaftaran tabika KEMAS telahpun ditutup, kami saje mencuba nasib kot-kot boleh daftar lagi. Walau bagaimanapun, dukacita kami dimaklumkan bahawa tabika untuk kanak-kanak berumur 5 tahun telahpun penuh. Hanya ada kekosongan untuk kanak-kanak berumur 6 tahun. Tawar-menawar agar Rayyan ditempatkan di tempat kanak-kanak berumur 6 tahun memandangkan Rayyan dah kenal huruf dan boleh menulis juga tidak diterima.

Atas saranan tadika tersebut, kami mencuba nasib di tabika KEMAS yang terletak di Taman Air Hitam Permai. Tidak berapa jauh dari Kampung Dato' Abu bakar Baginda. Alhamdulillah, masih ada 5 lagi kekosongan untuk pelajar berumur 5 tahun. Masih tidak jauh dari rumah. Dalam radius kesanggupan kami menghantar. Yuran yang dikenakan sangat berbaloi iaitu RM25 sebulan. Yuran pendaftaran pula lebih kurang RM153 kalau tak silap. Walau bagaimanapun, sesi persekolahan bermula dari pukul 8.30 pagi hingga pukul 12.00 tengah hari. Menurut kata guru di sini, mereka boleh menerima pelajar seawal pukul 8 pagi dan ibu bapa boleh mengambil pelajar sebelum pukul 2 petang. Nampaknya Rayyan perlu dihantar ke taska lain untuk transit sehingga mummy dan daddy balik dari pejabat. Bayaran transit adalah RM150 sebulan. Bajet yang agak berbaloi! Kalau sebelum ini mummy dimaklumkan bahawa pihak tadika KEMAS akan tengok slip gaji ibu bapa dahulu dan kalau pendapatan RM3000 ke atas tidak layak adalah tidak benar. Sesiapa boleh memohon tertakluk kepada kekosongan.

Dengan penemuan tadika untuk Rayyan maka pencarian tadika dihentikan setakat itu sahaja. Dalam list ada 3 tadika lagi yang hendak disurvey iaitu taski abim yang terletak di Sungai Merab, CIC yang terletak di Presint 15 Putrajaya dan Tadika Vonad yang terletak di Presint 15 Putrajaya juga. So, mummy tak tahu berapa yuran bulanan dan yuran pendaftaran untuk ketiga-tiga tadika tersebut. Yang mummy yakin dan pasti, yurannya tentunya lebih mahal berbanding tabika KEMAS.

Setakat entry ini ditulis, kelengkapan persekolahan masih belum lengkap. Mummy baru sediakan set alat tulis yang merangkumi pencil case, pensil 2 batang, sharpener, eraser, ruler dan gam. Opps satu lagi tertinggal, sticker nama Rayyan..hehe. 



Pada hari Ahad lepas semasa bershopping di Carrefour, Alamanda, mummy telah mengesyorkan kepada Rayyan sebuah beg Ben 10 yang berharga RM39.02 setelah ditolak diskaun 15%.

Mummy : " Rayyan nak tak beg ni?" sambil menunjukkan beg berkenaan kepada Rayyan.
Rayyan : " Mummy, Rayyan kan dah ada beg. Cukuplah.."



Aduh! baik sungguh la hati Rayyan ni. Mummy dah offer pun tak nak. Tak sampai hati pulak la mummy tengok Rayyan bawa beg buruk yang diusung ke taska untuk dibawa ke tadika pulak.
Tapi nak buat macam mana, daddy pun tak restu mummy untuk beli. Kata daddy, " Anak tak nak, tak payah beli. Dia minta baru beli."

Nampaknya mummy sorang je yang teruja anak nak pergi sekolah.
Hilang terus mood mummy nak melengkapkan kelengkapan sekolah Rayyan.
Ehm.. nampaknya Rayyan akan ke sekolah baru dengan apa yang ada..
Mummy dah merajuk!

Friday, December 21, 2012

Razin's Style bukan Gangnam Style

Razin dah 1 tahun 6 bulan ++ dah sekarang.
Penglipurlara dalam rumah sekarang ni.
Ada aje buat benda-benda yang menggelikan hati..hihi.. 
(belum cerita lagi mummy dah geli hati)

Habit Razin ialah menyangkutkan beg kecil di tangannya.
Tak kirala apa aje termasukla pencil case atau beg syiling atau handphone case..
asalkan ada ruang untuk dimasukkan tangannya.
Kemudian ke hulu dan ke hilir dengan beg tersebut seolah-olah handbag..hehe..

Awas! jangan cuba nak keluarkan beg tersebut dari tangannya..
kerana dia akan menangis jika ada sesiapa berbuat demikian.
Tengah tidur pun dia akan terjaga dan menangis bila terasa begnya ditarik.

Langkah terbaik.. biasanya mummy dan daddy akan menyorokkan beg2 kecil tersebut supaya terhindar dari penglihatan Razin. Sebab bila Razin dah nampak.. dia akan sangkut di tangannya sampai bila-bila sehingga dia tido dan terlupa akan beg kecilnya bila bangun tido. Makanya dia akan membawa beg kecil tersebut ke mana saja dia pergi termasuk ke shopping complex, taska, jalan-jalan dan sebagainya.

Bukan setakat beg aje yang Razin akan sangkut kat tangannya..
Apa aje yang boleh disangkut kat tubuh badannya.. dia akan sangkutkan..
termasuklah medal yang dimenanginya semasa hari sukan di taskanya.
Macam Din Beramboi dalam majalah Ujang dah mummy tengok..haha..




Razin : Demam tukar susu?

Kesian budak kecik ni.
Mummy ambil kat taska petang semalam, teacher beritahu Razin demam.
Biasanya kalau nampak muka mummy terus Razin lari-lari dapatkan mummy sambil tersenyum keriangan..
Tapi semalam.. hilang senyuman Razin..
Fahamla mummy.. Razin tak larat menanggung demam..

Teacher cakap..Razin demam mungkin sebab tukar susu kot?
Terus demam bila tak dapat minum susu mummy kat taska..
Entahlah.. kalau betul sebab susu.. mummy rasa bersalah pulak..

Mummy rasa mungkin Razin demam sebab kesan dari kena injection minggu lepas. 
Ye.. minggu lepas, 12.12.12 Razin telah mendapatkan suntikan imunisasi yang terakhir untuk usia 1 tahun 6 bulan. Seminggu kemudian baru badan dia bagi respon terhadap imunisasi ini agaknya.

Pendek kata, walau apapun sebabnya, sakit ini datangnya daripada Allah.
Allah nak bagi sel-sel dalam badan Razin bekerja. Buat antibodi lawan penyakit. Supaya Razin bertambah sihat. Allah memberi sakit, Allah jugalah yang berkuasa menyembuhkannya. Semoga Razin cepat sembuh dan demam ini tidak memudaratkan..


Senang sungguh kali ini mummy nak tangkap gambar Razin. Biasanya susah, tak nak duduk diam.

Wednesday, December 19, 2012

Pengisytiharan : Misi gagal

Dengan rasa berat hati.. mummy terpaksa isytiharkan hari ini..
Mummy gagal melaksanakan penyusuan susu ibu selama 2 tahun penuh untuk Razin..
Huaaaaa.. maafkan mummy sayang!

Mummy hanya mampu bertahan selama 1 tahun 6 bulan dan 18 hari menyusukan Razin hanya dengan susu ibu. Hari ini mummy terpaksa bekalkan Razin dengan Susu Dutch Lady 123 di taska sepanjang peninggalan mummy untuk berkerja. Maafkan mummy atas kegagalan ini. Mummy tak mampu menyediakan stok EBM yang mencukupi untuk Razin.

Ini harga yang mummy perlu bayar! Allah kurniakan mummy rezeki dengan kenaikan pangkat yang lebih tinggi. Allah tarik balik nikmat susu ibu yang meriah. Namun begitu, mummy yakin yang perancangan Allah itu sebaik-baik perancangan.

Sejak menjawat jawatan baru lebih 3 bulan lalu.. mummy sangat sibuk dengan kerja di pejabat. Jawatan lebih tinggi, tentunya tanggungjawab dan tugas lebih berat. Masalah lebih rumit. Mummy tak sempat nak memerah susu dengan konsisten di pejabat. Tambahan lagi dengan tekanan kerja, susu pun seolah-olah tak jumpa jalan keluar. Stok EBM yang keluar dari peti ais lebih banyak daripada stok yang masuk. Hasil yang mummy bawa pulang dari pejabat hanyalah sebotol dua. Itu pun kadang-kadang tak bawa pulang langsung dek ketiadaan masa memerah susu. Lama-kelamaan, stok EBM yang memenuhi ruang peti ais semakin surut.. merudum.. dan akhirnya.. habis! Sedangkan bukit pun kalau ditarah setiap hari akan rata.. inikan pulak stok susu yang tak seberapa nak tinggi macam bukit.

Sedih dan kecewa!
Itu yang mummy rasakan saat ini..
Mummy gagal buat kali yang ketiga.
Kalau sebelum ini.. faktor kegagalan mummy adalah disebabkan oleh hormon kehamilan..
Tapi kali ini.. mummy tak pasti hormon mana yang bertindak balas.
Yang pasti bukanlah hormon kehamilan!

Walau sedih dan kecewa..
Mummy perlu redha..
Tiada rezeki untuk Razin menikmati sepenuhnya susu mummy tanpa campuran..
Hanya setakat ini yang Allah izinkan.

Walau bagaimanapun, selagi ada.. mummy akan terus menyusukan Razin dengan susu anugerah Allah ini. Dengan izin Allah.. mummy akan pastikan yang Razin hanya menikmati susu lain selain susu mummy hanya di taska. Mummy mahu Razin menikmati susu mummy lebih banyak berbanding susu lain. Mummy akan tetap bekalkan juga susu mummy walaupun hanya sebotol dua..

Walaupun terkandas.. mummy akan tetap teruskan penyusuan Razin sehingga 2 tahun yang berbaki hampir 6 bulan lagi. Walaupun bukan status eksklusif lagi.. mummy akan tetap lengkapkan tempoh penyusuan ini..insya-Allah. Moga Allah pinjamkan mummy kekuatan untuk menjayakannya!

Walaupun tidak mencapai matlamat..
mummy tetap bersyukur.. Allah izinkan mummy menyusukan Razin sejauh ini.
Pencapaian kali ketiga ini lebih baik berbanding sebelum ini.
Versi Rayyan - 7 bulan fully breastfeed
Versi Rania - 1 tahun fully breastfeed

" Jangan dipandang orang yang di atas kamu..
Pandanglah orang yang di bawah kamu..
Kelak engkau akan mensyukuri nikmat Allah yang diberikan kepadamu.." (ayat mujarab pemujuk hati)

Nampaknya.. selagi misi menyusukan fully 2 tahun belum tercapai..
mummy kena beranak lagi dan lagi.. hehe..


Razin dan Teacher Niya yang banyak membantu menjayakan penyusuan susu ibu Razin di taska.

Monday, December 17, 2012

Sticker nama


Setelah berjaya mendapatkan tadika untuk Rayyan pagi tadi, mummy dan daddy berdating di Alamanda, Putrajaya. Saja menghabiskan masa disamping dua tujuan utama ke sini. Pertama, nak guna voucher RM10 pemberian Parkson semalam sebelum luput pada 23 hb ni. Kompem! nak claim RM10 punya pasal, terpaksa belanja lebih kat sini..hehe. Takpe la.. janji untung RM10.

 Kedua, nak bayar bil telefon maxis yang telah disekat. Huhu.. seksa sungguh tak dapat buat panggilan di saat memerlukan. Lain kali jangan abaikan sms yang maxis hantar ingatkan suruh bayar bil ye..

Paling best jalan-jalan hari ni.. mummy jumpa sticker nama!
Dah perasan dah semalam masa bawa anak-anak jalan-jalan kat sini.. cuma takde masa je nak menyinggah. Hari ni, mummy ajak daddy singgah. Teruja!!!

Mummy buatkan sticker nama untuk Rayyan dan Rania. Maaf, tiada untuk Razin. Daddy kata tak payah sebab Razin tak pandai baca lagi..hehe. Ada macam-macam watak kartun ada kat sini untuk dipilih. Harga sticker yang mummy buat ni RM15 untuk 60 keping sebab saiz dia besar sikit, 1.8 cm x 4.6 cm. Ada juga RM15 untuk 90 keping, 100 keping dan 150 keping pun ada. Bergantung kepada saiz. Ada juga yang kosong tanpa watak kartun. Kalau tak silap, RM7 untuk 100 keping. Apa yang penting, sticker ni siap dicetak dalam masa 2 minit!

Dah on the way balik, mummy rasa menyesal pulak tak buat untuk mummy..
Teringat-ingat dah ni..hehe..
Takpe la.. lain kali mummy buat untuk mummy pulak!
Nak pilih Conan ke Shin Chan ke Angry bird ek? hahaha.. 

Teringat pulak masa zaman sekolah-sekolah dulu..
Ada member2 ambil tempahan untuk cetak kad nama kita sendiri.
Kalau tak silap RM3 harga dia. Boleh pilih design mana nak. Masa zaman ni.. RM3 pun tak mampu nak tempah..walaupun dalam hati berminat sangat-sangat..hehe..


Mummy pilih karakter Dora untuk Rania.

Mummy pilih karakter Ben 10 untuk Rayyan sebab Rayyan sangat obses dengan watak ni.

Okeh! mummy nak mulakan misi menepek sticker kat barang-barang sekolah Rayyan dan Rania..

Sunday, November 25, 2012

Cemburu seorang perempuan


Disebabkan 'Cemburu Seorang Perempuan' seorang perempuan lain telah tidak cukup tidur!
Apa la orang perempuan ni.. suka sangat ikutkan perasaan! hihi..
Jangan marah ye orang perempuan di luar sana..
Kalau marah.. anda telah buktikan yang orang perempuan suka ikut perasaan..hehe..


Gara-gara novel ni, pukul 5 pagi saya baru tidur semalam. Start baca pukul 9.30 malam kot kalau tak silap. 4.40 pagi baru  selesai. Gigih kan menghabiskan sebuah novel? Lama dah saya tak buat kerja giler ni. Kalau zaman bujang-bujangan dulu, membaca novel dan membuat koleksi novel adalah satu hobi. Tetapi setelah berumah tangga, ia bukan keutamaan lagi. Sebab saya sedar diri bahawa membaca novel akan membuatkan saya lupa diri..hihi.. Saya pernah tak tidur malam sebab nak habiskan sebuah novel. Huh! rasa nak tumbang je keesokan hari. Masa bujang boleh la berkeadaan begini. 

Macam mana saya boleh terjebak lagi membaca novel ni? Ni semua gara-gara si Razin la malam tadi. Mummy tengah landing menyusukan Rania, dia hulur pulak novel ni. Biasanya bila sedang menyusukan anak, memang mummy akan mengisi masa dengan membaca, tapi biasanya mummy suka baca mastika daripada koleksi lama-lama ataupun buku-buku bacaan ringan lain. Bila Razin hulurkan bahan bacaan ni, mummy baca je la, konon nak baca sekejap je bagi mengisi masa. Tapi.. ambik! sayang pulak nak letak. Penulis sangat pandai bermain kata-kata. Nak gak baca sampai ending. Maklumla.. kali pertama dan terakhir saya baca novel ni ialah pada 23 September 2003 iaitu pada tarikh novel ini dibeli. Mana nak ingat lagi!


Best jugak kalau novel ni difilemkan atau didramakan. Sekarang ni dah macam jadi trend sebuah naskah novel diadaptasi menjadi sebuah filem atau drama. Contohnya macam Ombak Rindu, Lagenda Budak Setan, Adam & Hawa, Gemersik Kalbu, Tangisan Bulan Madu dan sebagainya.

Nak tahu ceritanya sila dapatkan novel ni di pasaran, kalau ada lagi. Saya tak pandai nak tulis sinopsis cerita. Kalau zaman sekolah menengah dulu, paling tak suka ialah tulis rumusan..hihi.  Apa-apapun moral of the story is cemburu itu memang naluri seorang perempuan. Yang penting kena bijak mengawal cemburu.. sebab kalau cemburu itu tidak terkawal, kita tidak mampu mengawal diri dan akhirnya... jadi gila!! Bersangka baik dan berfikiran positif itu mampu mengawal cemburu. Bahagia itu letaknya di hati. Kalau hati tenang, tidak hasad dengki, bersangka baik, ikhlas, sabar dan redha.. tentu bahagia itu mampu kita kecapi!

Sebelum menutup cerita ini, saya nak kongsikan antara ayat kesukaan saya dalam novel ni:

" Gagal atau lulus seorang perempuan menjadi isteri ialah ketaatannya kepada suami, keupayaannya melindungi maruah suami. Bukan pada bilangan anak yang dia lahirkan! "



Sunday, November 11, 2012

Melangkah masuk opis ke-8

1 November lalu..
Saya selamat melaporkan diri bertugas "Berkhidmat Untuk Negara" di Bangi.
Masih di jabatan yang sama cuma cawangan yang berlainan.
Sebagaimana yang dinyatakan di atas, pejabat ini merupakan pejabat saya yang ke-8 dalam tempoh 9 tahun berkhidmat dengan jabatan. Sentiasa menjadi orang baru di tempat baru. Nasib badan!

Walaupun perpindahan ini bukan saya pinta, alhamdulillah, lebih dekat dengan rumah.
Kalau dulu berulang ke Shah Alam lebih kurang 45 km sehala dengan tol RM3.90 sehala.. kini ke opis baru cuma 8 km sehala tanpa sebarang bayaran tol dan parking.

Dulu, setiap pagi tertekan berkejar dengan masa yang sangat pantas. Takut lewat nak kejar punch card..haha. Masuk pukul 7.30 pagi, 6.40 pagi atau paling lewat pun 6.45 pagi dah kena gerak dari rumah untuk ke opis. Bulan pertama di Shah Alam ok lagi 2 kali je punch card merah. Bulan lepas.. 6 kali lewat! huhu.. banyak sangat cabaran. Nasib baik la dah kena pindah, kalau tidak dah bertukar warna la punch card i..hehe..

Kalau pagi tertekan kejar masa.. balik opis pulak tertekan dengan jalan jem. Nama je masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 4.30 petang.. tapi takde la nak dapat balik on time. Tuntutan tugas. Pernah 2 kali dalam seminggu saya sampai rumah lebih pukul 8.30 malam sebab jalan jem. Sampai dah naik lenguh kaki membawa kereta manual mengharungi jalan raya lebih 2 jam. Kepala siap pening2 lagi sampai rasa nak muntah. Macam ni la agaknya en asben rasa bila kena drive dalam jem hampir 12 jam masa balik dari Kuantan masa Raya Haji tempoh hari. Ntah2 lebih teruk lagi. Bini dia sedap tido je..hehe. Tido pun, sakit-sakit gak la badan.

Banyak juga la penjimatan dah pindah opis yang lebih dekat. Baru la berkira-kira nak order MPV memandangkan anak-anak dah mula membesar. Dah pandai bergaduh, masing-masing nak baring sambil minum susu. Mana la nak muat. Tetiba pulak dapat surat daripada JPA suruh bayar hutang! huhu.. Efisyen sungguh mereka. Dah 6 bulan rupanya saya tamat belajar..hehe. Buat-buat tak ingat pulak.
Rupanya hikmah Allah takdirkan dapat opis dekat, supaya duit yang lebih tu buat bayar hutang.. bukan tambah hutang..hehehe.. Nampaknya dua tahun lagi la dapat order MPV ye daddy!

Saya percaya setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Walaupun rasa sedih meninggalkan opis lama yang tak berapa nak lama tu (2 bulan, ala-ala praktikal la pulak), saya kena jugak cepat sesuaikan diri dengan tempat baru. Semoga saya lebih bahagia di sini.




Sunday, October 21, 2012

Memulakan penyusuan susu ibu : Apa yang diperlukan?

Entry ini ditujukan khas buat rakan-rakan yang telah membuat keputusan bijak untuk memberikan makanan yang terbaik untuk bayi iaitu susu ibu!

Bagi yang belum pernah mencuba, pastinya ada perasaan ragu dan bimbang di hati.
Eh, cukup ke susu aku nanti?
Kenyang ke anak minum susu ibu?
Macam mana nak bagi anak susu ibu sedangkan kena pergi kerja?
Macam mana nak perah susu?
Pastu nak simpan kat mana?
Eii.. tak basi ke susu tu?

Ye.. banyak sungguh persoalan.
Yang bersungguh nak bagi.. dia akan cari jalan..
Yang tak bersungguh nak bagi.. dia akan cari alasan..
Yang mana satu anda?
Saya pasti anda tentunya yang bersungguh nak bagi kerana anda sedang menatap entry ini.
Sedang cari jalan bagaimana nak memenuhi impian penyusuan.

Kawan-kawan,
Telah ramai ibu yang bekerja berjaya memberikan susu ibu sepenuhnya kepada anak mereka. Maknanya, ia bukan sesuatu yang mustahil!
Sebenarnya setiap kejayaan seseorang itu telah dimulakan dengan langkah pertama.
Kita tidak akan tahu yang kita akan berjaya kalau kita takut nak melangkah.
Ayuh! mulakan langkah dengan Bismillah!

Persoalannya, bagaimana nak memulakan langkah penyusuan susu ibu ni?
Berikut saya kongsikan apa yang diperlukan bagi memulakan penyusuan susu ibu:

1) AZAM DAN SEMANGAT

 
Yakin boleh!

Ini sangat penting. Tiada dijual di pasaran. Kena tanam sendiri azam dan semangat dalam diri. Dah tanam, jangan lupa pulak nak bubuh baja dan siram supaya ia subur. Apa maknanya? Maknanya, kenalah sentiasa suburkan azam dengan motivasi. Kalau tak mampu nak motivate diri sendiri, apa kata baca pengalaman mereka yang berjaya supaya dapat 'up'kan motivasi diri yang mungkin tengah kendur. Dengan azam yang kuat, segala rintangan dan dugaan akan sanggup dihadapi dengan lapang hati. Ingat, semangat dan azam ye,
bukan hangat-hangat tahi ayam..hihi..


2) ILMU


Ishk! Ishk! mana ilmu ni?

Tidak kurang pentingnya, anda perlu ada ilmu. Ilmu apa? tentunya ilmu penyusuan. Cari ilmu penyusuan sebanyak mungkin. Sekarang ini sangat senang untuk menimba ilmu. segala maklumat di hujung jari. Hanya sekali klik anda akan jumpa apa yang dicari. Kenapa ilmu penyusuan ini penting? Pertama, supaya dapat menjamin kualiti susu ibu yang diberikan kepada permata hati anda. Kedua, supaya senang anda hendak berhujah dengan sesiapa jua terutama mereka yang tidak menyokong usaha anda melestarikan penyusuan susu ibu. Ketiga, supaya anda dapat meningkatkan keyakinan diri terhadap apa yang sedang anda usahakan.


3) NIAT

Mulakan langkah penyusuan anda dengan memasang niat untuk menyusui bayi kerana tuntutan syariat dan membentuk akhlak yang baik bagi anak. Niat kerana Allah, insya-Allah segala usahamu akan dikira ibadah dan segala urusan dipermudah. Dengan adanya niat ini, kita tidak akan mudah berputus asa dan sanggup menghadapi apa jua cabaran yang mendatang. 


4) SOKONGAN SUAMI


Sokong macam ni ke yang?

Suami merupakan orang yang paling rapat dengan kita. Kongsi ilmu penyusuan yang telah anda perolehi dengan suami supaya suami juga dapat memahami apa yang sedang anda usahakan. Luahkan kepada suami niat anda untuk menyusukan bayi dengan susu ibu sepenuhnya dan minta sokongan suami bagi menyempurnakan impian ini. Sokongan suami ini boleh diterjemahkan dalam pelbagai bentuk seperti membelikan isteri alatan penyokong penyusuan, mengurut isteri yang keletihan, membantu isteri menguruskan anak yang lain ketika isteri sedang menyusukan bayi, memberi kata-kata semangat kepada isteri yang kemeruduman motivasi, mempertahankan hujah isteri ketika isteri sedang menghadapi penentangan terhadap penyusuan susu ibu ini, menyusukan bayi hanya dengan susu ibu ketika ketiadaan isteri dan paling penting, jangan la merajuk dengan isteri kalau isteri dok peluk anak untuk menyusukan..hihi..


5) ALATAN PENYOKONG PENYUSUAN

Seterusnya...
 Azam dan semangat dah ada.. Ilmu dah ada.. Niat dah ada.. Sokongan pun dah ada..
Ibu-ibu perlu juga peralatan penyokong penyusuan susu ibu bagi memudahkan urusan penyusuan. Antaranya:

5.1 -  Bekas simpanan susu (Breastmilk storage)

Botol dan plastik untuk menyimpan susu perahan

Bekas simpanan susu ibu diperlukan untuk menyimpan susu perahan. Ada pelbagai bentuk di pasaran sama ada yang jenis botol mahupun plastik. Bagi menjamin kesihatan anak, cari bekas simpanan susu yang BPA free. Yang mana satu pilihan hati? tepuk dada tanya selera. Nak senang masa memerah, beli yang plastik sebab tak perlu cuci dulu sebelum guna sebab pre-sterill. Tapi lecehnya masa nak panaskanla sebab tak boleh panaskan guna plastik, kena masuk botol dulu. Kalau nak senang masa urusan pemanasan, beli botol sebab boleh terus masuk je dalam warmer. Kalau anak menyusu guna puting biasa, bukan yang wide neck lagi senang, masukkan je puting lepas keluarkan disc kat penutup tu. Tapi lecehnya guna botol ni, kena cuci bersih, sterill dan keringkan sebelum memasukkan susu ibu perahan ke dalamnya. Kalau tanya pendapat saya, elok ada dua-dua jenis la. Kalau tak sempat nak cuci botol, saya ada plastik. Leceh masa nak panaskan letak belakang. Janji saya dapat mengosongkan kolam susu sekarang!


5.2 - Cooler bag dan ice packs

Cooler bag dan ice packs

Dua sahabat baik ni perlu ada untuk urusan membawa balik susu ibu perahan yang diperah di pejabat ke rumah. Cooler bag dan ice packs ni boleh dianggap sebagai peti ais bergerak la untuk mengekalkan suhu sejuk susu perahan semasa dalam perjalanan sebelum dipindahkan ke dalam peti sejuk di rumah. Ia juga sangat berguna bagi sesiapa yang tiada kemudahan peti sejuk di pejabat untuk menyimpan susu perahan kerana 3 ice packs ini kalau digunakan bersekali mampu bertahan sehingga 12-14 jam mengikut jaminan pengeluar. Selain cooler bag ini, cooler box juga boleh digunakan cumanya ia agak kurang menarik untuk diusung ke opis :-)


5.3 - Sterillizer

Sterillizer
Sterillizer ni bukanlah peralatan yang wajib ada bagi penyusuan anda. Cuma kalau ada, ia memudahkan sedikit urusan menyahkumankan peralatan penyusuan dan botol-botol susu anak anda hanya dengan mengisi air dan menekan suis. Kemudian ia akan berbunyi setelah urusan selesai. Sebelum ada sterillizer ni dulu, saya hanya merendam botol menggunakan air panas secara manual.


5.4 - Warmer

Warmer

Warmer atau pemanas ini juga bukanlah peralatan wajib ada bagi penyusuan anda. Cuma kalau ada, ia sangat memudahkan dalam urusan memanaskan susu ibu perahan dengan suhu yang sesuai. Susu ibu tidak sesuai dipanaskan melebihi 50 darjah celcius kerana ia boleh mematikan nutrien yang ada dalam susu tersebut. Oleh itu, warmer ini didatangkan dengan pelarasan suhu ditanda dengan 40 darjah untuk memanaskan susu ibu, 70 darjah untuk memanaskan bubur dan 100 darjah untuk sterill atau menyahkuman. Tanpa warmer, anda terpaksa menukar air suam yang digunakan untuk menyuamkan susu dengan kerap secara manual. Bagi memudahkan pengasuh menguruskan susu ibu perahan anda, elok dibekalkan satu untuk keperluannya.


5.5 - Pam susu

Pam susu juga bukanlah peralatan wajib yang perlu ada untuk memulakan misi penyusuan anda. Ia mungkin membantu bagi mereka yang tidak tahu menggunakan kaedah marmet - kaedah memerah menggunakan tangan. Ia juga membantu mengurangkan rasa lenguh ketika memerah susu selain dapat menjimatkan masa perahan di mana anda boleh melakukan perahan secara serentak di kedua-dua belah payu dara apabila menggunakan pam elektrik double pumping. Walaupun harga pam susu ini agak mahal terutamanya yang elektrik, namun ia masih berbaloi berbanding harga susu formula di pasaran yang terpaksa anda beli setiap bulan sekiranya anda memilih untuk menyusukan anak anda dengan susu formula.

Bukan semua ibu sesuai dengan pam susu ini. Saya salah seorang yang tidak berjaya mengeluarkan susu menggunakan pam walaupun pam telah dibeli dengan harga ratusan ringgit. Hanya dengan menggunakan kaedah marmet, susu mampu saya keluarkan. Alhamdulillah, walaupun hanya memerah menggunakan tangan, saya mampu menghasilkan stok EBM yang mencukupi untuk anak saya. Oleh yang demikian, disyorkan agar sebelum membeli pam susu, anda cuba dahulu pam tersebut di mana-mana kedai yang menawarkan pam-pam untuk dicuba.



Pam susu manual

Pam susu elektrik


5.6 - Peti sejuk

Peti sejuk merupakan peralatan penting yang anda perlu ada untuk menjayakan penyusuan susu ibu ini. Ini kerana peti sejuk membantu memanjangkan jangka hayat susu perahan anda. Apabila diletakkan di bahagian beku peti sejuk 1 pintu, susu ibu perahan mampu bertahan sehingga 2 minggu. Bahagian beku peti sejuk 2 pintu pula mampu memanjangkan jangka hayat kegunaan susu ibu perahan sehingga 3 bulan manakala peti sejuk beku (deep freezer) mampu memanjangkan jangka hayat sehingga 6 bulan. Oleh yang demikian, penggunaan peti sejuk ini sangat penting untuk anda mengumpul stok susu perahan (EBM) untuk kegunaan anak anda untuk jangka masa panjang yang mungkin sukar dijangka.


Peti sejuk dan peti sejuk beku

5.7 - Nursing Cover

Ini merupakan salah satu alat yang direka khas untuk menyokong penyusuan susu ibu. Nursing cover dicipta untuk keselesaan ibu menyusukan anak dikhalayak ramai bagi melindungi apa yang tidak sepatutnya ditonton. Dengan adanya nursing cover ini, anda boleh menyusukan anak di mana-mana sahaja pada bila-bila masa. 

Nursing cover

~ Happy breastfeeding ~



Thursday, October 18, 2012

Skill renang Razin


Mari belajar berenang bersama budak ini!
Beliau akan menunjukkan cara-cara berenang yang tak membasahkan sangat.


Caranya mudah saja. Mula-mula, bawa mangkuk kosong bersama sudu kepada mummy. Tak payah nak susun ayat berbunga sangat. Buat muka sayu sambil tunjuk mangkuk dan sudu di samping rengekan manja sikit. Mummy tahu la nak buat apa lepas tu.

Bila mummy dah bangun dan menuju ke dapur, peluang cerah la tu. Bila mummy mula membuka ikatan plastik yang mengandungi bijirin sarapan Milo yang lazat tu.. bertambah cerahlah lagi peluang yang dah cerah tadi. Dan yang dinanti-nantikan.. mummy curahkan pulak susu sejuk ke atas bijirin tadi yang dah dimasukkan ke dalam mangkuk.

Paling penting, jangan bagi mummy suapkan. Apapun terjadi, kena fight jugak nak suap sendiri. Kamon la, kita dah bujang la! Buat-buat la nangis nak berguling. Mesti mummy tak tahan punya. Gerenti dia akan serahkan sudu dan bagi makan sendiri.

Hah! apa lagi.. makanla sampai abis Milo yang bulat-bulat tu. Kalau tak makan kang kecik pulak hati mummy. Lepas ni gerenti tak dapat makan lagi. Sedap betul Milo ni. Lambat pakai sudu, pakai tangan lagi laju. Dah abis makan, apa lagi.. curahkanla susu yang lebih tu ke lantai. Tapi kena buat dengan pantas tau. Jangan bagi mummy perasan. Nanti tak dapat la nak praktis skill saya ni.

Bila mangkuk dah terbalik, susu dah membasahi lantai, geselkan dulu mangkuk pada lantai. Buat berulang-ulang kali sebagai muzik intro. Pastu, meniarap atas tumpahan susu tadi dan berenang la sesuka hati! Tiada gaya spesifik. Ikut suka la nak buat kuak lentang ke, kuak kupu-kupu ke, kuak dada ke. Seronok tau. Bila kena marah nanti nangis je kuak-kuak.. hehe..

Saya suka buat kuak dada!
Sekian saja perkongsian saya pada hari ini. Janji tau jangan bagi tahu mummy pasal ni. Mesti dia tak nak bagi saya makan sendiri lagi lepas ni.

Monday, September 3, 2012

Cabaran baru bermula!

Hari pertama hari ni saya melaporkan diri bertugas di Shah Alam.
Opis ke-7 saya sepanjang 9 tahun berkhidmat dengan jabatan.

Masa bulan Ramadan lepas saya ada cakap kat encik asben, "dah lama kita tak pergi Shah Alam kan?" dengan harapan dia akan ajak pergi. Boleh la nak shopping raya kat PKNS yang dah lama tak jengah. Tapi.. harapan hampa.. encik asben buat donno aje.
Tup-tup 2 hari sebelum balik kampung nak cuti raya dapat surat lapor diri ke Shah Alam! hah ambik! hari-hari saya kena pergi Shah Alam! Lama sangat tak pergi ye..

6.30 pagi dah keluar rumah memandu sendiri ke Shah Alam. Sampai opis pukul 7.24 pagi tadi. Hampir 50 km jugak la dari rumah saya ke opis. Tol sehala RM3.90. Pergi balik dah RM7.80. Kos sebulan nampaknya RM156 kalau 20 hari bekerja. Dan tadi saya perlu bayar RM123.50 untuk buat pas parking dan lepas ni bulan-bulan kena bayar RM58. Fuhhh!! mencabar betul ongkosnya!

Sebelum ni saya keluar rumah pukul 7.45 atau 7.50 pagi paling lewat. Menghantar sekali Rayyan, Rania dan Razin ke taska yang bersebelahan dengan bangunan opis. Tak mengalami kesesakan lalulintas pun. 7 minit dah sampai. Takde kena bayar tol. Parking pon free aje. Banyak parking kosong plak tu. Pilih je mana satu idaman kalbu. Mencabarnya melayan kerenah pagi anak-anak aje. Tapi hari ni cabaran lain pulak saya kena hadapi.

Bermula hari ini jugak encik asben mengambil alih menghantar Rayyan, Rania dan Razin ke taska. Cabaran baru buat encik asben jugak. Semoga encik asben tabah menghadapi cabaran baru beliau sebagaimana saya cuba nak menabahkan diri dengan cabaran baru ini.

Semoga Allah memurahkan rezeki kami sekeluarga!

Thursday, August 16, 2012

Baju kurung kasih sayang

Buat pertama kali selepas 5 tahun lebih berumahtangga dengan daddy, mummy cuba menjahit baju kurung. Raya tahun ni mummy jahitkan baju kurung raya untuk Rania. Percubaan pertama mummy berjaya! Alhamdulillah.. ngam-ngam di badan Rania. Kompem tahun depan tak bleh nak pakai lagi..hehe.. Harap-harap Rania tak gemuks mendadak menjelang raya ni.

Setelah 2 bulan terperam kain cotton yang dibeli ni, 2 Ramadhan yang lalu mummy gigih menyiapkan baju kurung ni. Ambik masa 2 hari untuk siap. Maklumla.. amatur. Dah berjaya siap, ngada-ngada pulak mummy nak jahit manik untuk menghiasi kain yang polos itu.  Tiada pilihan, mummy hanya menggunakan manik yang sedia ada kat rumah MIL. Walaupun tak seberapa.. mummy rasa puas pulak dapat siapkan baju anak dengan titik peluh sendiri..hihi.. memang berpeluh uolls.. tak perasan ada kipas kat area menjahit kat rumah MIL..hehe.. semangat nak buat baju punya pasal! 

Pertama kali mummy jahit manik

Tak siap lagi sebenarnya jahit manik kat bahagian bawah baju.. 

Kalau ikutkan perancangan, baju melayu Rayyan dan Razin pun mummy nak jahit sendiri. Maklumla.. tahun ni mummy semangat nak pakai baju sedondon anak-beranak. Dah beli kain siap-siap dah untuk buat baju 3 orang anak. Tapi masa balik kampung awal ramadan lepas, mummy sempat buat baju Rania sorang je, tak sempat buat baju untuk Rayyan dan Razin. Konon nak potong siap-siap kat rumah, nanti balik kampung sebelum raya boleh terus jahit je. Maklumla kat rumah ni takde mesin jahit.

Belum sempat mummy memulakan aktiviti potong-memotong kerana mood belum mari.. tetiba pulak Mydin buat offer baik punya. Baju melayu sepasang RM9 je harganya..hehe.. nak habiskan stok lama kata staf Mydin tu. Apa lagi.. mummy ambik je la peluang yang ada. Ada pulak tu warna tema. Saiz baju Razin je tak ada. Tapi mummy ambik saiz besar sikit. Janji dalam gambar nampak sedondon..kihkihkih. Alah.. bukan lama pun diorang pakai baju melayu ni. Terus terbengkalai projek menjahit mummy.

Baju melayu RM9

Tahun lepas, anak-anak mummy langsung takde baju kurung dan baju melayu. Hari raya pertama diorang pakai gaun dan t-shirt..hahaha. Sedih pulak masa rumah abah buat marhaban, Rayyan mintak mummy baju melayu sebab semua orang lelaki pakai baju melayu kecuali dia. Kesian anak mummy. Oleh yang demikian, tahun ni awal-awal lagi mummy cari kain untuk buat baju melayu supaya anak mummy tak rasa janggal lagi..

Tuesday, August 14, 2012

Keputusan Temu Duga

Diam tak diam, hari ni genap 9 tahun saya berkhidmat untuk negara. Pantas sungguh masa berlalu. Kalau tarikh saya lapor diri pada 14.8.2003 tu dikira tarikh lahir saya, ari ni saya melangkah masuk ke darjah 3..hehehe. Rasa macam lama je 9 tahun tu kalau tengok pada angka. Tapi saya tak terasa lama sebab ofis yang saya bekerja sekarang adalah ofis keenam saya. Insya-Allah bakal melangkah ke ofis ketujuh tak berapa lama lagi..huhuhu.. Saya sentiasa menjadi orang baru di tempat baru. Tak sempat nak rasa otai, dah kena pindah. Tak pernah cecah 3 tahun pun kat satu-satu tempat. Nasib badan! Namun begitu, syukur kepada Allah. Ini menunjukkan saya masih ada pekerjaan. Jauh lebih baik daripada mereka yang tidak mendapat pekerjaan. Saya percaya, setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya!

Sempena ulang tahun pekerjaan saya hari ni, saya nak kongsi sesuatu. Satu perkongsian tau bukan satu perbuatan menunjuk-nunjuk. 

Keputusan temu duga yang telah saya hadiri pada 3.7.2012 yang lepas telahpun diumumkan pada 8.8.2012 hari tu. Ada yang tinggalkan komen kat entry pengalaman temu duga yang saya tulis, bertanyakan keputusan temu duga saya. Saje je saya tak jawab terus pertanyaan dia. Saya suruh dia tunggu entry terbaru daripada saya..hihihi.

Bagi menjawab persoalan pada yang bertanya..
Juga kawan-kawan yang mengikuti perkembangan diri ini..
Ini jawapannya..


Alhamdulillah!!
Rezeki di bulan Ramadan..
Terima kasih atas titipan doa kalian..
Semoga doa baik yang dititipkan akan kembali kepada yang mendoakan jua..

Saya percaya setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya
Terbaik buat orang lain belum tentu terbaik buat kita
Kepada yang belum berjaya temu duga jangan berduka cita
Sungguh! entry ini bukan untuk menambah anda punya duka lara
Percayalah perancangan Allah itu paling cocok buat kita 





Saya tertarik hati bila terpandang gambar kartun ni dalam facebook dipost oleh seorang rakan. Lagi-lagi bila terbaca mesej yang hendak disampaikan. " Jangan dilihat secara luaran nikmat yang orang lain dapat. Tetapi lihat apa yang tuhan bagi secara tersirat."
Sangat mendalam maknanya..


Saturday, August 11, 2012

Projek Memasak : Pizza pertama mummy

Keterujaan mendapat oven baru masih belum reda lagi walaupun dah seminggu oven ni menghuni dapur rumah ni. Ayam golek sudah, cupcakes oleh daddy sudah.. kali ni mummy try buat pizza pulak. Ingat nak tayang oven baru kat sini tadi.. tapi tengok2 rupanya terpampang kat cermin oven keadaan mummy yang tak sepatutnya..kehkehkeh.. rejected! Macam mana la tak perasan masa ambik gambar tadi. Nasib baik tak upload lagi. Lain kali la..

Buat pertama kali dalam umur 2 bulan lagi masuk 31 tahun.. mummy beranikan diri buat pizza sendiri walaupun mummy tak makan pizza..hihi. Gigih demi en asben dan anak-anak je ni. Anak-beranak ni memang suka makan pizza. Sebenarnya dah 2, 3 hari mummy cari doh pizza yang ready made. Tak jumpa la pulak! walaupun kawan2 kata ada jual di pasaran. Ingat nak senang konon.. nampaknya mummy kena la uli doh sendiri.

Google sana, google sini.. tanya sana, tanya sini..
maka mummy buat doh pizza sendiri. Tawakal je la.
Cara mummy membuat doh pizza ni:
Memula mummy ambik lebih kurang satu sudu kecil yis segera mauripan rendam dengan sedikit air suam. Biar dalam 10 minit untuk bagi yis itu mengembang. Sambil tu cairkan dalam 1 sudu besar butter. Kemudian, dalam 1 mangkuk besar mummy masukkan lebih kurang 300 g tepung gandum, gaulkan bersama yis dan juga butter yang telah dicairkan. Sambil gaul, mummy masukkan sikit demi sikit 180 ml air suam yang telah dilarutkan dengan 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil gula. Uli dan uli lagi. Rasa agak melekit, mummy tambah tepung sikit lagi. Mummy uli doh sampai rasa puas hati. Dah siap, biarkan doh dalam 1 jam. Sebelum tu mummy tutup mangkuk dengan kain lembap bagi mengelakkan doh jadi kering.

Dah cukup 1 jam, mummy tengok doh tadi dah naik. Mummy uli lagi untuk buang udara yang terperangkap. Then, mummy bahagikan doh kepada 2 bahagian. Daddy canaikan doh tadi senipis yang boleh ke dalam loyang 4 segi yang ada. Kat rumah ni takde loyang bulat. Empat segi pun empat segi la. Lagi nipis lagi sedap kata daddy. Mummy lupa nak beli sos tomato, jadinya atas doh tadi kami sapukan sos spaghetti yang ada kat rumah ni sebelum disusunkan dengan sosej ayam cendawan, udang dan crab stick. Kemudian kami taburkan dengan keju mozarella yang telah siap diparut. Tak letak pun nenas ke lada bangla ke.. sebab takde..hihi.. oregano ada tapi daddy taknak letak. Mayonis pun dia tak mao. Bestnya buat pizza sendiri ni ialah kita boleh buat pizza ikut cita rasa sendiri!

Sebelum memasukkan pizza ke dalam oven, terlebih dahulu mummy panaskan oven dalam 10 minit dulu. Cukup masa, baru mummy bakar pizza dengan suhu 180 darjah selama 20 minit.
Ting! akhirnya berjaya juga jadi pizza empat segi mummy! Boleh buat lagi lepas ni..


Chef cilik hari ini! half naked chef! hahaha..
Well done mummy! (well done jugak pada pelakon mummy..hihi..)

Pizza dah siap!

Pencungkil udang berjaya!

Sedap hingga menjilat jari! kihkihkih..

Kiri kanan tangan pegang pizza..