Check it out!

Thursday, December 30, 2010

Peristiwa Berdarah @ Final AFF Suzuki Cup 2010

Huh! ngeri sungguh tajuk entry ari ni kan? Hehe.. memang ngeri pun bila tengok mulut anak berlumuran darah. Peristiwa ni berlaku masa syok2 tengok perlawanan akhir Piala AFF Suzuki Malaysia vs Indonesia kat TV1. Si daddy dan anak bujangnya yang berumur 2thn 6 bulan teraccident plak ketika melonjak kegembiraan bila Safee Sali berjaya meledakkan gol pertama buat Malaysia. Bibir Rayyan berdarah. Mungkin terkena giginya sendiri bila terhantuk kat tangan daddy. Huh! terbantut kegembiraan mummy. Mood gembira bertukar cemas dan kasihan bila tengok banyak darah keluar dan Rayyan menangis kesakitan.

Daddy terus arahkan tuam ngan ais untuk menghentikan pendarahan. Apalagi memang dah feveret dia, abis Rayyan kunyah-kunyah Ais tu. Tinggal 1 ketul je kiub ais untuk mummy tuamkan kat luka. Alhamdulillah, berhenti gak darah kuar. Rayyan pun ok je minum susu. Macam tak sakit je bibir dia kena puting susu.

sekejap je dok diam. Pastu macam tak pernah berlaku apa-apa..Rayyan cergas kembali. Sesekali dengar mulutnya cakap " Cantik ar.." ketika tengok perlawanan bola sepak yang masih tak abis lagi (tiru cakap mummy la ni).

Final malam tadi menyaksikan Malaysia tewas 2-1 ditangan Indonesia tapi secara aggregat Malaysia menang 4-2 dengan bekalan 3 gol sebelum ini. Syabas Malaysia! Syabas Fahmi yang beraksi cantik menyelamatkan gawang Malaysia walaupun terbolos 2.

Abis sudah menonton perlawanan bola sepak ni..akhirnya kuasa terhadap pemegangan remote control diserahkan kepada Rayyan yang sedari mula asyik mintak remote nak tengok cite kartun dia. Hah! layan la dia sorang2 katun tu dan mummy layan mata yang mengantuk.. sekian~

Wednesday, December 29, 2010

Lawatan Pertama ke Klinik Kesihatan Putrajaya

Pernah tak pergi Klinik Kesihatan Putrajaya? Semalam first time saya pergi klinik ni. Maklumla dah jadi penduduk Putrajaya. Memandangkan tak pernah pergi, tertanya-tanya gak..camne la servis dia.. teruk ke tak? So..untuk dapatkan kepastian.. apa lagi.. search la internet.. maklumat kan di hujung jari! :-)

Terjumpala 1 laman web personal. Penulis menulis pengalamannya masa tahun 2009 kat klinik ni. Pengalaman yang membuatkan saya fikir banyak kali nak pergi klinik ni. Nak ke tak nak? Ramai gak yang memberi komen. Ada komen yang menyokong penulis dan cerita gak pengalaman buruk yang mereka pernah alami. Ada gak komen yang mengecam penulis tersebut. Ehm...

Akhirnya saya buat kesimpulan..pokok pangkalnya bagaimana diri individu tersebut menerima sesuatu keadaan itu. Kalau orang tu memang mengharapkan dia dilayan dengan bagus masa kat klinik kerajaan setanding layanan di klinik swasta yang tak ramai orang, makanya dia akan kecewa dan tertekan yang amat sangat kalau apa yang berlaku tidak seperti yang diharap dan dijangkakan.. Tapi kalau orang tu memang tak mengharapkan layanan first class, terima segala yang berlaku dengan adanya.. dah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan, maka dia takkan rasa kecewa..walau tak bagus layanan yang diterima. Huh! dah rasa macam cikgu kaunseling sekolah menengah plak..hehe..

Apa-apapun..pesanan daripada pihak penaja.. jangan meletakkan harapan tinggi yang anda akan dilayan dengan secepat mungkin kat klinik kerajaan ye. Maklumla ramai sangat orang. Makanya kena la siap sedia makanan ke minuman ke bahan bacaan ke game ke dan sebagainya untuk memenuhi masa lapang sementara sampai giliran. Tak pun, berborak je ngan akak2 atau makcik2 kat sebelah tu. Gerenti tak sedar pun masa berlalu.

Okeh, panjang betul mukadimah. Meh nak cite plak pengalaman sebenar di Klinik Kesihatan Putrajaya. Saya sampai kat klinik ni pukul 10 pagi. Lambat bertolak sebab tak pasti nak pergi ke tak nak..siap wat kajian dulu..hehe..akhirnya baru decide pergi je la. Canggih gak klinik ni. Ramai orang tu bukan sesuatu yang pelik la. Kalau tak ramai tu yang pelik. kan?

Memula sampai..parking kebetulan kosong seolah-olah mengalu-alukan kedatangan saya dan en asben waktu tu..hehe..tapi bukan parking yang rasmi. Parking tak rasmi di bahu jalan. So saya tak tahu la nak komen pasal parking kat sini..samada cukup ke tak. Yang pasti..saya dapat parking :-)

Masuk kat dalam klinik, pertama skali saya tuju dulu kaunter pertanyaan. maklumla first time. Mengikut arahan yang diberi, saya kena tekan angka giliran kat kaunter yang saya nak berurusan. Uiih..canggih. Macam kat pejabat pos dan bank plak. Lainla..tak macam klinik kesihatan yang selalu berurusan masa kat gombak dulu. Kat mesin angka giliran ni ada 2 butang plak. 1 untuk dengan temujanji dan 1 lagi tanpa temujanji. Dah dapat nombor yang berkenaan, kena la tunggu nombor dipanggil.

Dah sampai giliran, ada la interview skit oleh jururawat bertugas dan dia terus buatkan buku rekod rawatan. Kaum ibu mengenalinya sebagai buku merah. Yang ni pun lain gak dengan pengalaman di klinik sebelum ni. Biasanya first time datang..klinik biasanya akan bagi date appointment akan datang. Masa appointment tu nanti baru la ambik darah, air kencing, dan sebagainya. Dia tak terus buat buku merah ni.

Masa di kaunter pertama ni..nurse bagi siap2 buku merah, botol untuk simpan urine (1 je untuk sepanjang rawatan di sini), dan 1 kad kecik yang ada bar code untuk discan kat komputer. Setiap kaunter untuk sebarang urusan akan disediakan komputer dan scanner yang akan men'scan' kad ni. Perkara wajib yang perlu dilakukan bila sampai kat kaunter yang nak berurusan ialah men'scan'kan kad yang ada bar code ni. Bila scan, nama kita akan terpapar kat screen komputer yang membuktikan kita termasuk dalam senarai menunggu untuk berurusan di sini. Awas! jangan sampai terlupa nak scan kad ni. Alamatnya sampai ke petang la menunggu..nombor giliran tak dipanggil2 pun..

Lepas urusan di kaunter pertama selesai, saya kena pi toilet yang telah disediakan khas untuk preggy mummy..ambik urine dan bawanya kepada nurse yang sedia menunggu di luar toilet untuk di'test' dengan sekeping kertas panjang bagi menentukan kandungan gula dan albumin dalam air kencing. Prosedur biasa bagi preggy mummy setiap kali datang check-up kat klinik. Bleh la standby tisu untuk cover botol yang kita bawak. Botol yang dibekalkan ni transparent..so kalau tak cover, orang bleh la nampak kaler air kat dalam botol tu..hehe.. kalau anda jenis selamba..abaikan pesanan ini.

Urusan seterusnya..check gigi. Kat kaunter ni kena scan kad. Kalau tak scan..nombor tak kena panggil la ye. Jangan plak nak mengamuk kalau lama tunggu nombor tak dipanggil. Wat rugi je tenaga amukan tersebut..hihi.. Prosedur biasa, mesti ada sekali check gigi sepanjang tempoh mendapatkan khidmat check-up antenatal ni. Berbeza dengan pengalaman 2 anak yang lepas kat klinik lain, pemeriksaan gigi tak dibuat pada lawatan pertama. Kali ni, lawatan pertama dah kena check gigi. Pastu gigi ada masalah..terus doktor set appointment untuk dapatkan rawatan. Walaupun appointment yang diberi adalah pada 25/5/2011 nanti..at least ada gak la appointment yang disetkan. Seminggu sebelum tarikh due..huhu..harap-harap sempat la rawat gigi dulu ye..hehe.. Takde perasaan tak puas hati sebab lambatnya apointment date ni..sebab sebelum ni tak pernah dapat pun appointment date..biasala..selagi tak kronik malas la kot klinik gigi tu nak layan..hehe..

Selesai check gigi, kaunter seterusnya..ambik darah! Kena scan kad gak. Sebanyak 10ml darah kena ambik. Macam biasa..pejam mata pandang tempat lain la jawabnya. Sakit gak la walaupun dah biasa dengan prosedur ni. Paling best, tak perlu nak tunggu result darah ni kat sini. Kalau sebelum ni kat klinik lain, nurse ambik darah kat tempat lain..pastu kita kena bawa sendiri tabung darah tu ke makmal untuk dapatkan keputusan. Kena la tunggu sampai keputusan kuar. Kat sini plak tak perlu tunggu2..mereka ada sistem yang linkkan dari makmal terus ke komputer nurse yang berkenaan.

Lepas ambik darah..kena pegi ke 1 bilik lain untuk berjumpa dengan nurse yang berkenaan. Pun kena scan kad gak. Kat sini..nurse akan ambik timbangan berat badan dan tinggi dan juga tekanan darah serta mengira due date berdasarkan tarikh last period. Kalau pernah bersalin, biasanya dia akan minta rekod antenatal yang lepas (buku merah anak sebelumnya). Saya tak bawak pun. Ntah kat mana peginya buku tu..masa sibuk2 pindah rumah bulan lepas. Nasib baik nurse tak marah. Mungkin alasan munasabah. Tapi kita kena bagitahu rekod kelahiran lepas yang dia perlukan. Anak lahir tahun bila, berat berapa, jantina, jenis kelahiran, sebarang komplikasi yang dialami dan juga tempoh penyusuan susu ibu. Kalau ada rasa nak terhilangkan buku merah lepas bersalin, ibu-ibu sekelian kena la ingat rekod2 penting tu ye. Kalau tak..harus kena marah la..haha..

Memandangkan jam dah menunjukkan pukul 12 lebih tengah hari..prosedur seterusnya untuk berjumpa dengan doktor..ditangguhnya pada pukul 2.15 petang. Huh! mana la nak pegi sementara menunggu waktu tu. Apa lagi tipon la en asben yang telah meninggalkan isterinya ini sensorang untuk menyelesaikan tugas pejabat. Biasala..anak sulung komain setia menunggu bersama..dah nak anak 3 ni..beginila nasib..sorang2 je tunggu..huhu.. Makan time! tak tahu nak pi makan kat mana di sini. Saje malas nak tanya orang. Senang lagi call en asben..hehe.. Lebih rela tunggu en asben datang dari pi cari makan sendiri. Teruk betul kan.. rugi minyak kete je. Bukannya dekat. Nak wat camne..masa menekan butang call tu tak terfikir pun.. masa dok menunggu tu baru terfikir..hehe..

Lepas pi makan nun di Presint 2, sampai semula kat klinik ni pukul 2.05 petang. Terus scan kad pagi tadi kat kaunter terakhir berurusan pagi tadi. Sebelum pukul 2.30 petang dah dapat jumpa doktor. Reaksi pertama doktor, " Ai, ni dah besar kandungan ni?" (17 minggu). Alamak..nak kena marah ke ni? " Sebelum ni check kat swasta.." jawab jangan tak jawab..walaupun pi klinik swasta tu sekadar buat ultrasound je. " Fuhh! lega ingatkan nak kena marah tadi. Maklumla ada member kata kalau lambat buat buku merah ni nanti kena marah. Sebelum ni tak pernah lambat..dua bulan dah pegi wat appointment dah. Kali ni lambat pasal berpindah rumah..pulak cari buku merah lepas tak jumpa-jumpa..

Buat pertama kalinya check-up kat klinik kerajaan..doktor wat ultrasound kat kandungan. 2 anak sebelum ni kat klinik lain..tak pernah pun. Nak wat ultrasound terpaksa wat kat klinik swasta dengan caj RM40 atau RM35 sekali scan. Ehm.. kira puas hati gak la wat check-up antenatal kat Klinik Kesihatan Putrajaya ni.

Lastly, lepas jumpa doktor, kena lak pi kaunter farmasi untuk dapatkan ubat. Kena scan kad gak kat sini. Ubat biasa yang dibekalkan kepada ibu-ibu mengandung; obimin. Makan sebiji sehari. 2 anak sebelum ni, klinik bekalkan 3 jenis ubat, vitamin c, B complex dan zat besi..yang baunya..kuat..macam bau ubat(memang ubat pun)..nak makan pun malas. Kali ni best skit..takde bau ubat..sebiji je telan. Tak payah la i nak beli obimin sendiri kat klinik swasta.

Nasib baik kat farmasi tak ramai orang. Alangkah baiknya kalau nurse yang check tu sendiri bagi ubat ni macam kat klinik sebelum ni. Sama je ubat yang nak dibekalkan kat ibu-ibu mengandung ni. Jimat skit masa..tak payah nak tunggu giliran kat farmasi kan? Akhirnya..edisi lawatan kali ni berakhir sebelum pukul 3 petang. Apa-apapun..pengalaman sendiri ni takde la seteruk yang dikhabarkan dalam blog tersebut. Apa yang penting persepsi kita menerima sesuatu keadaan tu ye tak?

Tenang skit hati dah buat buku merah! Next appoitmnet sebulan lagi. Kepada mereka yang dah lama tak buat buku merah..jom joint the club! hehehe...

Monday, December 27, 2010

Syabas Malaysia!

Syabas buat Pasukan Malaysia yang berjaya menewaskan Indonesia malam tadi dengan jaringan-jaringan menarik untuk meraikan kemenangan dengan 3-0. Ini baru final pertama untuk Piala AFF Suzuki ni, harap-harap aksi cemerlang malam tadi bleh diteruskan pada 29hb kat Indonesia plak. Menang 2-1 kat Indonesia nanti pun ok gak. Bleh balas balik kekalahan 1-5 dengan Indonesia masa 1 Disember dulu kan? Untuk ulasan lanjut pasal malam tadi bleh baca akhbar-akhbar tempatan ari ni ye. I tak pandai plak nak mengulas-ulas sukan ni..hehe..

Memang best Malaysia main malam tadi. Terjerit-jerit la jugak bila Malaysia berjaya meledak gol. Huh! buruk perangai..terexcited lebih plak. Nasib baik dalam rumah..orang tak nampak. Terlupa plak dah jadi mak orang. Bukan Mummy dan daddy je yang menjerit gol, Rayyan dan Rania pun menjerit-jerit sama. Tapi jeritan Rania takde bunyi gol pun..hehe..maklumla belum pandai cakap lagi. Rayyan plak terover..dah abis orang raikan gol pun dia masih terjerit-jerit gol..gol..sambil lompat-lompat. sabo je la.. entah paham ke tak tu..main tiru je.. padahal sebelum tu tengah khusyuk main..

Lebih kurang camni la gaya seorang penjaring gol negara..hahahha..

Friday, December 24, 2010

Pantang Larang Ketika Mengandung : Pesan Orang-Orang Tua

Salam. Dah lama dah rasanya saya tak post entry pasal cerita sebegini ek. Dah lama dah berada di fikiran tapi tak sempat-sempat nak taip. Okeh ari ni terasa plak nak berkongsi pasal pantang larang yang atok nenek saya pesan kat saya ketika mengandung.. kalau atok nenek orang lain pesan camne saya tak tahu..

1) Kalau nak kupas buah, pastikan kupas dari atas ke bawah. Jangan dari bawah ke atas - itu songsang namanya. Bukan buah je..sayur pun sama. Contohnya, kalau nak kupas buah mangga, mulakan kupasan dari tunggul tangkai mangga tadi dan ke bawah. Alasan - untuk elak anak dalam kandungan songsang.

2) Pastikan ikatan yang mengikat bungkusan plastik dan sebagainya dibuka / dileraikan dengan betul jangan main potong je plastik tu dengan pisau or gunting tanpa memleraikan ikatan tu terlebih dahulu. Alasan - Supaya masa bersalin nanti orang tak terus bedah perut kita.

3) Jangan buat kerja separuh jalan. Pastikan kerja yang dibuat diselesaikan sehingga habis. Alasan - supaya anak yang nak keluar tu tak keluar separuh jalan, maksudnya tak habis keluar.

4) Jangan duduk atau berdiri di muka pintu. Kalau nak masuk terus masuk, dan kalau nak keluar terus keluar. Jangan nak tercegat plak kat muka pintu. Alasan - nanti anak dok kat muka pintu je tak mau keluar.

5) Jangan lilitkan kain atau tuala kat leher. Alasan - supaya nanti tali pusat anak tak terbelit kat lehernya.

6) Jangan menganiaya atau membunuh binatang. Alasan - takut anak cacat atau kenan.

Rasanya inila yang atuk nenek saya pesan. Pantang larang ketika mengandung. Saya percaya segala apa yang berlaku adalah ketentuan Allah s.w.t yang berkuasa atas sekelian makhluknya. Sebagai hambanya kita hanya mampu berusaha dan berdoa agar dijauhkan daripada segala malapetaka dan bahaya. Saya ikut pantang larang ni sebagai antara usaha untuk menjauhi perkara yang tak diingini tu dan saya rasa tak rugi pun ikut, walaupun tak la mempercayainya sangat. Cuma sebagai menghormati nasihat orang tua. Mungkin orang-orang tua ni suka berpesan ikut pengalaman mereka. Lagipun..rasanya semua yang dipesan ni berbentuk positif dan tak bertentangan dengan Islam. Dalam Islam sendiri menegah kita menganiaya binatang dan Islam sendiri menekankan setiap kebaikan akan dibalas kebaikan dan sebaliknya. Kalau kita teliti pesan mereka supaya siapkan kerja yang dibuat, jangan wat keje separuh jalan juga satu pesan yang positif. Macam tu jugak dengan pesan-pesan yang lain..fikirkan la sendiri. Malas nak hurai panjang lebar kat sini..

Muslimah Memang Tak Guna

Biar betul? Mungkin inilah yang mula-mula terlintas di fikiran bila baca tajuk entry ni kan? Saya pon sama gak.. Ni nak kutuk-kutuk muslimah plak ni apa cerita? Apa yang telah dilakukan sampai dilabel sedemikian? Huh! panas gak kan.. tapi bertenang dulu..baca dulu dengan teliti semua fakta yang dikemukakan.. pastu baru bleh komen kalau ada ketidakpuasan hati..

1. Perempuan yang bergelar muslimah itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.

2. Perempuan yang mengakui dirinya beragama islam memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An- Nur.

3. Perempuan yang mengakui dirinya muslimah memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.

4. Perempuan yang kuat pegangan islamnya memang tidak guna kata- kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan muslimah tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri.
Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri?
Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12 surah al-Hujurat.

6. Perempuan yang berpakaian berdasarkan syariat islam memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya (tudung siput babi). Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak- anaknya.

7. Perempuan yang memahami etika dalam islam memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini"Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. "Penyakit dlm hati" adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.

8. Perempuan yang menjaga maruah islam memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick-non-glossy atau lipbalm sahaja?

9. Perempuan islam tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengawal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.

10. Jadilah perempuan islam & muslimah yang BERGUNA



Sekian, perkongsian ilmu di pagi Jumaat yang mulia ini. Kredit to www.iluvislam.com dan afdhal87 yang telah memfowardkannya..

Wednesday, December 22, 2010

Penangan Ben 10?

Ben 10? apa tu? Entah la..saya pun kurang pasti untuk cerita lebih lanjut..setahu saya Ben 10 ni satu watak kartun. Tak pernah pun tengok kartun ni bebetul cuma tertengok time nak cari cite best kat tv. Tak minat nak tengok sebab cite ni banyak lawan2..ganas! walau pun si hero cuma nak melawan orang jahat. Encik asben cakap, ia dipanggil Ben 10 sebab dia boleh bertukar menjadi 10 karekter untuk lawan musuh. Entah betul entah tidak..dah encik asben cakap..percaya je la..kang kecik ati pulak..hehe..


Ini la rupa Ben 10 tu. Dia memang sangat popular di kalangan kanak-kanak. Sampai Rayyan pun sangat suka akan dia. Pelik sungguh! Rasanya tv kat rumah tak pernah la bukak citer ni. Tak mau dia tengok citer lawan2 ni..kang abis mummy dan Rania dibelasahnya. Tengok miki mosh shok oush (sebutan Rayyan untuk mickey mouse club house) takpe. Dah lama dah perasan..sikit-sikit Ben 10..sikit Ben 10 disebutnya. Kalau pi pasar malam ke pasar raya ke, nampak je barangan Ben 10 terus je sebut Ben 10. Sampaikan dia nampak blouse atok mak kat dalam beg kaler hijau campur hitam campur putih ala-ala kaler Ben 10 pun dipanggilnya Ben 10..huhuhu..

Petang semalam pi la pasar malam kat presint 2 putrajaya. Singgah jap kat gerai yang jual buku kanak-kanak. Macam-macam jenis colouring book ada dengan muka depan pelbagai karekter kartun (ada je la idea nak kaut untung ek). Rayyan bleh kenal pulak dengan semua watak yang dijual di situ. Mula-mula yang dia sebut, Ben 10! terus pegang. Lepas tu dia sebut Dowa (Dora the explorer), Bani (Bunny and friends), Pembob (spongebob), Mememon (Doraemon), Komos (Utraman Cosmos), Miki mosh shok oush (mickey mouse club house), pe pen (upin ipin). 1 je yang dia tak kenal..kartun Barbie. Huh! anakandaku! kuat la ingatan dia terhadap katun-katun ni. Tapi nama betul mummy asyik lupa je! Bila tanya siapa nama daddy.. dia bleh jawab caworamadan (sharoramadan)..tapi bila tanya siapa nama mummy dia jawab gak caworamadan..huhu..ponek la mummy dia ngajo tak ingat2.. yang tak diajar ingat pulak..

Buku-buku tersebut dijual dengan harga RM10 untuk 3 buku. Mummy pilih la 3 buku untuk Rayyan..ikut watak kartun yang Rayyan paling banyak sebut. Ben 10, Dowa dengan miki moush. Tak lama lepas tu, sebelum bayar tanya la semula kat Rayyan.."Rayyan nak ni tak?" sambil tunjuk buku-buku tu. "Tak nak" jawab Rayyan sambil geleng kepala..huh! tak nak pulak. Gaya macam nak je.. selamat duit mummy! Tapi mummy yang baik hati ni beli la gak 1 buku Ben 10 untuk Rayyan. Tapi mummy lupa yang mummy ada sorang anak lagi.. apa lagi berebut la ngan si kecik Rania yang pantang nampak abang dia pegang apa-apa..dia pun nak jugak. Patah balik pi gerai tu semula dan mummy beli la buku spongebob untuk Rania memandangkan dia macam excited kat binatang kuning ni berbanding katun-katun yang lain.

Bila dah kat rumah, ternampak la sticker Ben 10(disertakan dalam colouring book)tertampal kat tangan Rayyan (buat macam jam tangan). Hah yang ni tak tahu la sama ada dia tampal sendiri atau pakcik makcik dia yang tolong tampal. Dengan konon2nya jam Ben 10 di pergelangan tangan, Rayyan pun bersilat la buat gaya macam nak berlawan sambil mulut kecik dia menyebut Ben 10! Ben 10! dengan jelas, terang dan nyata tanpa pelat.

Itulah Rayyan yang tak sudah2 dengan Ben 10nya. Dengar gak daddy tegur anak bujangnya tu. "Dah la Rayyan. Tak payah jadi Ben 10. Jadik la diri sendiri. Kalau jadi Ben 10 tak bleh minum susu, tak bleh main enjit enjit semut, tak bleh main kat taman.." (panjang lagi tapi mummy tak ingat apa lagi yang daddy cakap..)

Kuat sungguh la pengaruh watak-watak katun ni kepada anak-anak kita ye. Alangkah baiknya kalau kita dapat gunakan masa ingatan dia yang masih kuat ni dengan mengajar dia sesuatu yang berfaedah kan.. Tapi tu la kan.. mummy dia ni mengajar tak konsisten.. ari ni mengajar..esok lupa plak nak mengajar..huhu.. Baca doa tido pun Rayyan tak lepas lagi ni. Bleh baca bismillahirrahmanirrahim..pastu mummy kena mulakan dulu baru dia sambung ahya waamut.. Baca ABC.. dia bleh ingat O sampai Z tapi A sampai N tak hingat. Rasanya..kali terakhir mummy baca ABC dengan Rayyan minggu lepas kot..huhuhu.. teruknya mummy.. Camne la nak jadi mummy yang konsisten ek? Tetiba plak rasa nak jeles dengan kaum ibu yang tak bekerja dan bagi tumpuan sepenuhnya untuk didik anak-anak...hehe..

Saturday, December 18, 2010

Kapsul Jiwa : Kenapa Tak Rogol Saya?

Kisah ini dipost sebagai kesinambungan daripada entry sebelum ni, Jom check kelebihan baca Ayat Kursi Ekceli saya ambik kisah ni dari blog my sis. Post kat sini sekadar nak berkongsi dengan pembaca blog ini. Harap kita bukan sekadar membaca tapi mengambil iktibar dari kisah ini ye :-)

Kisah benar ini berlaku di US.

Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan berseorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta
kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.” (Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

p/s : MORAL CERITA INI???

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala larangan-Nya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Wanita tadi
pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hamba-Nya yang sentiasa ingat akan diri-Nya.

"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa
yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik...
semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat...
sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….

semoga kita sentiasa dipelihara Allah dari
kejahatan syaitan yang di rejam…….

SHARE FROM MD REDZUAN

Friday, December 10, 2010

Kapsul Jiwa : Jom check kelebihan baca Ayat Kursi

Salam jumaat. Sempena ari Jumaat yang mulia ni..biarlah kita share something yang memberi manfaat skit ye tak. Edisi tazkirah ari ni saya nak share sedikit ilmu yang saya terjumpa kat dalam My Documents komputer saya sekejap tadi. Dah lama dah terperuk kat dalam ni. Sumber? saya copy dari pen drive member dan tak tahu pulak dia dapat dari mana. Tapi yang pastinya Allah tahu siapa dia dan semoga penulis asal mendapat ganjaran daripada apa yang disampaikan. Mungkin ramai yang dah penah terbaca. Anggap ini sebagai revisi je la ye.

Straight to the point, sebagaimana tajuk begitula isinya. Entry kali ni nak cerita pasal kelebihan Ayat Kursi. Rasanya kebanyakan muslim memang hafal ayat ni. Kalau kat sekolah menengah dulu, ayat ni antara ayat wajib hafal masa subjek Pendidikan Islam kan? Saya tak ingat plak bila saya dapat menghafal ayat ni. Mungkin masa Tingkatan 1 kot. Kalau masa kecik-kecik dulu..kita percaya ayat ni kalau dibaca boleh halau hantu..hehehe.. Penah suatu ketika yang takut sangat (takut hantu)..saya bacala ayat ni.. tunggang langgang jadinya..tak habis-habis baca..berulang-ulang je..hehe.. bukan saya je..dengan makcik saya sekali jadi camtu.. huh! kenangan zaman kecik2 dulu..

Mungkin sebab masa tu budak kecik lagi..so mak bapak dan tok nenek kita nak bagi senang paham..cakap la yang baca ayat ni bleh halau hantu. Salah konsep rupanya. Sebenarnya kita baca ayat ni untuk mendapat pertolongan Allah agar dilindungi daripada segala kemudaratan.

Berikut adalah hikmah Ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis:

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

• Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S.A.W.bersabda, Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…”

Daripada Pesan Guruku:

Setiap lelaki dan wanita (baik buat isteri-isteri) yang mengamalkan membaca ayat kursi 7 kali sebelum keluar rumah atau semasa perjalanan ke tempat kerja atau kemana sekalipun kecuali bukan niat melakukan maksiat pada Allah swt maka dia terselamat daripada segala kejahatan yang datang dari syaitan ,jin dan manusia seperti :

• dikenakan sihir antaranya ubat pengasih (mengasih seseorang tanpa kehendak hatinya), penganiayaan (sakit santau), penipuan dan sebagainya kerana semua ini ada bersangkutan dengan jin dan syaitan

• terselamat daripada kejahatan seperti kes ragut, rogol, kecurian mahu kena pembuli jalanan.

• dijauhkan dari fitnah jalanan seperti ketika memandu, kemalangan jalanraya, tayar pancit dan sebagainya.

Semua perlindungan ini adalah datangnya dari Allah S.W.T atas keyakinan kita pada-Nya iaitu hikmah kalamnya terhadap mereka yang beriman dan bertaqwa pada Allah swt dan RasulNya Nabi Muhammad saw. Bagi kaum lelaki jangan lupa selepas selesai solat jumaat duduklah sebentar untuk melakukan amalan membaca 7 kali ayat Kursi ini dan 7 kali bagi setiap 3 Qul. Hikmah kelebihan-Nya banyak bagi mereka yang mengamalkan, insyaAllah

Thursday, December 9, 2010

Kembali membujang?

Encik asben outstation lagi! kali ni bukan kat pulau tapi kat kuari la pulak. Di kampung halamannya di Kuantan. Best la tu.. dapat dok kampung 2 minggu..

Kali ni en asben outstation dengan membawa anak-anak sekali. Terpaksa..sebab takde pengasuh sepanjang bulan 12 ni. Taska yang berhampiran tempat keje hanya terima masuk start tahun depan. So, buat sementara waktu..Rayyan dan Rania akan dijaga oleh my MIL n SIL. Sampai en asben abis bertugas. Pastu my mak akan datang ke Putrajaya untuk ambik alih tugas besannya menjaga cucu2 plak.

Beratnya hati nak berjauhan dengan anak-anak. First time berpisah dengan Rania. Tak penah Rania tido tanpa nenen kat sebelah. Sian anak mummy.. mesti tercari-cari nenen kan. Nenen pun tercari-cari gak Rania..huhu.. Ikutkan hati masa nak balik ke Putrajaya dari Kuantan ari selasa ari tu nak angkut je Rania balik sekali. Nak bawak je pi opis nanti. Lagi pun kat opis ni mummy dok sensorang je. Rakan sekerja yang sorang lagi bercuti seminggu. Tapi nak wat camne..daddy tak izinkan. Nasib baik masa mummy nak balik ari tu Rayyan dan Rania tak nangis. Kalau tak..gerenti mummy pun nangis sama. Rayyan ada gak cakap nak ikut masa mummy cium Rayyan..tapi bila mummy cakap tak boleh ikut..Rayyan dok ngan daddy kat sini..dok ngan cik cu..cik ca.. Rayyan cam paham plak..terus sambung main..tak peduli pun kat mummy lagi yang dah menonong pi kat kete. Yang si Rania plak..bleh plak babai babai kat mummy. Tak nangis langsung. Tapi muka tatak senyum la. Macam paham je mummy nak tinggal dia. Kalau la Rania nangis..memang tak sampai hati nak tinggal. Kena wat rundingan balik ngan en asben untuk bawak balik si kecik tu la jawabnya.

Sunyinya rumah tanpa en asben ngan anak-anak. Rindu ngan jeritan dan tangisan diorang. Larian kencang Rayyan tanpa break. Jalan terkedek-kedek Rania. Terngiang2 jugak panggilan "mummy o.. mummy" dan " fa o.. fa" dari Rayyan.. ahhh.. sunyinya hidup membujang ni.

Aduh.. rasanya macam mummy yang pergi outstation ni..bukan daddy. Takpe..esok mummy balik dari outstation ye anak-anak. Lepas je opis hour mummy terus drive balik kuantan ye. Pastu ari isnin mummy pi outstation balik. Pastu ari khamis plak mummy balik la kuantan balik. Hah pastu bleh la kita balik sama-sama ke Tangkak plak. Baki cuti tahun ni tinggal 3 ari.. so ambik cuti 2 ari..isnin dan jumaat..tinggal la 1 ari. Huh! terer betul la mummy rancang cuti tahunan. Ngam-ngam je hujung tahun abis..hehe..

Ok sekian edisi luahan perasaan. Nak layan perasaan jap..




Biar mummy je rindu kat kalian ye.. tak yah rindu-rindu kat mummy ni..

p/s : Tengah syok2 mummy menatap muka anak-anak mummy ni tetiba plak ex-pengasuh diorang ni tipon. Dia pun rindu sangat. Banyak barang2 Rayyan dan Rania tak ambik lagi. Tiap kali tengok barang-barang tu tiap kali tu jugak la dia teringat mereka. Mana tak teringatnya..dia jaga Rayyan sejak umur 2 bulan sampai la umur 2 thn 5 bulan dan Rania dari umur 2 bulan sampai setahun sebulan. Mummy faham perasaan pengasuh tu..lalu..air mata yang memang mummy tahan sejak mula menulis coretan ini akhirnya gugur jua.. tewas dengan perasaan tak sampai hati memisahkan rayyan dan rania dengan nenek...huwaaaaaaaa... tapi nak wat camne nak....anak2 mummy kena tahu.. bertemu dan berpisah adat manusia biasa..hilang di mata tapi di hati tidak lupa..

Wednesday, December 8, 2010

Football Match : Rayyan vs Rania

Lokasi : Pantai kat Kg. Sungai Ular, Gebeng (lagi 10 km nak sampai Cherating)
Tarikh : 5 Disember 2010
Aktiviti : Football match - Rayyan vs Rania
Pengadil : Syarifa Suziana (cik Cu)
Jurukamera : Mummy

Pemain paling kuat lari : Rayyan
Pemain paling kuat jerit : Rania
Pemain paling banyak tendang bola : Rayyan
Pemain paling banyak angkat bola : Rania
Pemenang : Rayyan
Pengalah : Rania

Punca kekalahan Rania: Pengadil cakap, banyak permainannya batal. Mana bleh main bola sepak angkat-angkat bola guna tangan.


Nampaknya Rania tersilap sukan. Mungkin dia ingat dia turun padang sebagai pemain bola tampar pantai..tapi rupa-rupanya bola sepak pantai..hehe.. Mungkin dia terkeliru dengan bola yang digunakan. So, tak bleh la nak salahkan dia 100%. Mungkin penganjur perlu bertanggungjawab atas masalah teknikal ini.hehe..

Rania jerit tak puas hati..penat dia kejar bola..tak sempat sampai..Rayyan dan tendang dulu..lagi la jauh bola tu..kena kejar lagi..huhu.. Mungkin sebab banyak sangat menjerit Rania kekurangan tenaga mengejar bola..yang menjadi faktor kekalahannya..

Punca kemenangan Rayyan : Larian pantas berbanding pihak lawan yang jalan pun terhuyung hayang..lagi la plak kalau lari. Tendangan padu akibat latihan yang banyak sangat..sejak dari dalam perut.


Dan tidak lupa juga minum susu sebotol sebelum mula perlawanan..hehe..


Mungkin juga sebab kadar konfiden yang tinggi menyebabkan Rayyan menang pertandingan ini. Sebelum lawan lagi dia dengan konfidennya bagitahu dia mampu menyumbat 6 gol untuk mengatasi pihak lawan..hehe..


Apa-apapun..tak kira la siapa yang menang..siapa yang menanggung kekalahan..yang penting semangat kesukanan yang tinggi tu kena ada. You are my stars my dear Rayyan n Rania..hehe..


Sekian ~ mamiraysha melaporkan untuk CCTV

Episod akhir @ 4 Disember

Salam semua. Dah 2 Muharam dah ari ni. Rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan selamat tahun baru hijrah. Hijrah itu pengorbanan. Hijrah itu perjuangan. Hijrah itu persaudaraan. Hijrah membentuk perpaduan. Marilah sama-sama kita hayati erti hijrah yang sebenarnya ye.. Saya percaya..walau apa pun azam yang kita semat sempena tahun baru..pastinya azam untuk berhijrah dari yang kurang baik kepada yang baik atau dari yang baik kepada yang lebih baik kan? Good luck!

Dah lama rasanya tak bersiaran. Maaf kepada yang menanti (hehe..kalau ada la ye..) Tersangatla busy lately. Busy dengan kerja, busy dengan final exam. Akhirnya selesai sudah kedua-duanya.

Dalam kepala ni mecam-macam cerita nak share. Tak tahu nak mula mana. Kang cerita semua kat 1 entry panjang berjela plak. Pening plak tukang baca. Ok la memula nak cite pasal cerita dah basi dulu. Jangan takut, dengan membaca cerita dah basi ni..anda semua tak akan sakit perut. Tapi kalau dikhuatiri sakit perut gak, sila sediakan minyak Yu Yee cap limau ye.

Cerita basi pertama yang nak dikongsi adalah pasal final exam. Last paper ari tu 4 Disember. Fuhh! lega rasanya. Berakhir sudah episod exam untuk semester ke-7 ini. Macam dapat minum air lepas lari 400m (betul ke perumpamaan ni? hehe..sebenarnya nak tulis lain..tapi macam kurang sopan je..hehe..tukar terus perumpamaan..sape terer cuba teka apa sebenarnya yang saya tak jadi nak tulis..hehe..) Selesai sudah semua 4 paper yang diambil semester ni. 11 kredit semua sekali. Syarat UTM, pelajar separuh masa tak bleh ambik lebih 10 kredit dalam 1 semester. Hah ni bleh 11 kredit lepas dapat kelulusan dekan. Sebab tu la lambat abis belajar. Masa memula belajar, inai masih merah dijari. Sekarang ni dah dapat anak 2 dah. Ehm..nampak gayanya anak no 3 pon masih belajar lagi..huhu.. Dijangka abis hujung tahun depan dengan tempoh diambil 4 tahun setengah. Setengah tu pasal kena praktikal. Syarat UTM, masa apply belajar mesti dah 5 tahun keje..baru dapat pengecualian praktikal ni. Tapi saya masa tu baru 4 tahun keje..huhu..kalau tahu..bleh tangguh dulu belajar. Aihsk! tak baik berkalau-kalau ni ek.. apa-apapun setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya.. Takpela..apa-apapun anak-anak saya dah masuk U sejak dari dalam perut..ye tak?

Berbalik semula cite last paper 4 Disember. Ingatkan nak la score paper ni. Cover supaya pointer tak jatuh..maklumla 3 paper yang lain macam kurang memberangsangkan aje. Salah sendiri..tak sungguh2 study. Biasanya sehari sebelum exam saya akan apply cuti untuk study tapi kali ni tak cuti pun..banyak keje la plak. So malam exam la baru nak pulun study. So kepada mereka yang nak jadi budak scorer, jangan wat camni. Bila wat maraton study ni..risiko dia, dapat hujung pangkal lesap. hehe.. ingat yang last baca..yang awal2 baca dah lupa..huhu.. Sepatutnya malam sebelum exam adalah malam yang kita perlu rehat sepenuhnya..supaya fikiran segar bugar esoknya. Tapi bila tak abis study..terpaksa gak langgar pantang..huhu.. janji konfiden masuk dewan dah baca semua..ingat tak ingat belakang kira..hehehe..

Last paper ni memang banyak dugaan. Akibat bangun pukul 2 pagi untuk study..rasa mengantuk tu memang la. Kena drive sendiri lak tu dari Putrajaya ke Yayasan Selangor, Kg. Baru. First time (baru 2 minggu pindah rumah kat putrajaya ni). Takut sesat je.. maklumla saya dan kesesatan ni memang kawan baik..hehe..(paham paham je la jalan kat lembah kelang ni.. terlajak simpang skit jauh sungguh nak u-turn balik). Takut sesat punya pasal sebelum gerak, lepas baca doa kete (panggilan oleh Rayyan) siap baca ayat Kursi dan Al-Fatihah supaya Allah tunjukkan jalan yang benar dan lindungi daripada bala bencana. Alhamdulillah selamat sampai..tanpa sesat. Dulu masa sesat-sesat dulu tu..lupa baca ayat Kursi dan Al-Fatihah la kot..

Ari tu, dalam dewan pekse saya duduk kat meja depan skali. Ni pasal masuk dewan pekse lambat skit la ni. Siap-siap pi toilet dulu untuk membuang segala isi perut yang memang mintak dikeluarkan. Meja depan je la yang kosong. Diorang dah penuhkan yang belakang dulu..sabo je la. Dah la otak cam lambat pick up je..macam-macam ringtone la yang didengari kat depan ni. Bleh plak ada yang tak off kan handphone yang ditinggal dalam beg. Pulak tu beg ditinggalkan kat bahagian depan dalam dewan pekse. Kalau 1 handphone bunyi bleh la tahan lagi..ni sampai 2, 3 phone bunyi. Aduh! terseksanya.. tak tahu la terseksa pasal bunyi handphone ke pasal tak bleh nak jawab soalan..hehe..

Lagi satu dugaan dok meja depan skali ni, konsentrasi asyik terganggu aje. aceh! macam-macam la alasan ye bila tak bleh nak jawab tu. Bila meja dah berdepan dengan meja pengawas, terpaksa la mengadap orang tengah menonggeng sambil menulis kat rekod kuar masuk ke tandas. Mana tak terganggunya..lagi seinci je nak langgar meja. Pulak tu macam ada jualan murah plak kat tandas tu. Lepas sorang..sorang pi. Ramai sungguh la dapat simptom perut tak selesa dalam dewan pekse ye.. Ehm.. mungkin inilah sebab2 mengapa orang tak nak duduk kat meje depan time exam!

Abis je exam..terus balik rumah. Tawakal je la apa yang mampu dijawab. Itu je la yang Allah izinkan ye tak. Tak sabo plak nak tunggu result exam kuar..berapa la agaknya dapat ye..

Ikut plan asal, lepas abis exam terus nak balik kampung. Tapi tak jadi bila tanya balik kat en asben @ mr driver nak balik bila.. dia jawab kita balik pukul 4..dia kasi can rehat2 dulu. Yahoo! bleh la qada' tido semalam. Last2 dekat pukul 5.30 ptg kot baru kami bertolak balik ke Kuantan. Sekian ~

Moral of the story :
1. Jangan wat maraton study. Sila study seawal mungkin untuk meningkatkan kuasa memori anda.
2. Malam sebelum exam kena rehat secukupnya. Tido yang cukup akan membuatkan minda kita segar dan mampu berfikir dan mngingat dengan baik.
3. Jangan duduk kat meja depan sekali dalam dewan pekse..tension woo..
4. Jangan sambung belajar kalau malas baca buku..huhuhu..
5. Baik berhenti je belajar kalau kata exam ni membebankan..hahaha..tido lagi baik.
6. Elakkan makan makanan yang bleh wat sakit perut sebelum masuk dewan pekse supaya anda tak kuar pi toilet masa exam sedang berjalan. Sian kat member yang dok kat meja depan tu..

Tuesday, November 30, 2010

Khasiat Kerang

Salam. Ari ni pepagi lagi lepas thumb print terus pi kantin nak tapau breakfast. Memang rutin harian pon. Bila dah masuk opis nun di tingkat 5 nanti malas plak nak turun balik pi kantin. Seawal pukul 7.25 pagi dah penuh pelbagai menu yang hari-hari sama kat kantin ni. Tetiba plak nampak ada sambal kerang! wahhhh..sedapnya.. jarang kantin ni wat sambal kerang. Feberet ni! perasaan tak bersemangat nak makan..sebab tak tahu nak makan apa..akibat hari2 makan benda yang sama tetiba bertukar jadi berselera la plak. Makan nasi lemak sambal kerang pun best gak ni. Niat nak ambik nasi lemak terbantut plak bila tetiba nampak nasi putih. Ehm.. nasi putih dan sambal kerang jadi santapan breakfast ari ni. Tak nak ambik lauk lain yang bleh mengurangkan nikmat sambal kerang ni.. Berselera sungguh la makan pagi ni sambil minum air sirap yang ditapau dari rumah. Menu macam makan tengah hari ek..tapi percayalah..ini menu sarapan pagi saya..hehe..kang tengah hari..wajib lagi makan nasi putih..bertuahnya kalau ada lagi sambal kerang kat kantin tu..lupa plak nak borong siap2 tadi.. Mari berdoa agar ada lagi sambal kerang untuk saya nanti :-)

Sambal kerang yang menyelerakan. Gambar dari yahoo search..

Okeh. Dah citer pasal saya dan kerang..eloklah saya citer plak pasal khasiat kerang ni plak kan. Agar ada gak la info yang berguna disamping cerita yang tak berapa nak berguna di atas..hehehe.. Hasil daripada kerajinan saya melakukan senaman jari jemari menaip "khasiat kerang" maka terjumpalah beberapa fakta kat sini. Jenuh gak la nak menteranselitkan beberapa perkataan dalam bahasa Indonesia ke bahasa melayu. Siap guna bantuan google translator dan kamus dewan lagi..hikhik..

Kerang ni tergolong dalam golongan keluarga moluska iaitu golongan binatang yang berkerang (kamus dewan). Dalam erti kata lain, kerang bererti semua moluska dengan sepasang cengkerang (dalam bahasa indonesia disebut cangkang). Dikenali dengan nama latinnya Anadara Granosa(kalau salah dengar bleh jadi bunyi anak dara diperkosa plak ek. hah tu kes lama tak service la tuh). Kerang ni dah mula diambil oleh masyarakat yang tinggal di daerah muara pertemuan sungai dan laut sejak ribuan tahun dulu.


Kerang mengandungi protein dan zat yang berguna bagi tubuh. Dalam daging kerang menyimpan mineral berupa zat besi, zink serta vitamin B12. Zat besi ni berguna untuk meningkatkan pengangkutan oksigen ke seluruh tubuh. Sementara mineral zink merupakan zat yang dapat merangsang metabolisme tubuh. Lendir kerang pula dapat membantu meningkatkan kadar albumin dalam darah.

Daging kerang/tiram mengandungi banyak zink dengan setiap 100mg mengandungi 14.3mg zink. Berbanding dengan daging merah, setiap 100mg hanya terdapat 6.4mg zink sahaja. Kerang juga merupakan sumber asid lemak omega 3 dan mengandungi lemak tepu yang rendah.

Sebahagian masyarakat China ribuan tahun lalu mempercayai kerang/tiram ini sebagai makanan Afrodisiak iaitu makanan yang dapat menambah ghairah seks. Bahkan sebahagian masyarakat Indonesia ada yang sudah membuktikan khasiat kerang/tiram ini dalam membantu mengatasi masalah anak yang hiperaktif. (bagaimana tu..tak pasti..artikel ni tulis camni je..nanti kalau jumpa saya bagitahu kat dalam entry berikutnya.)

Kerang jugak baik untuk diambil oleh wanita yang sedang hamil. Biasa kalau kurang darah, wanita mengandung disarankan makan kerang ni. Masalahnya sekarang ni banyak sangat pencemaran air laut yang boleh menyebabkan kerang juga tercemar oleh logam berat seperti merkuri. Logam berat ni bahaya kalau diambil oleh wanita hamil sebab boleh menyebabkan janin cacat atau penyakit autis. Tapi sayang tak ada ciri khusus untuk kita tahu kerang tu dah tercemar atau tidak. Namun begitu, untuk elak daripada mengambil kerang yang dah tercemar dengan merkuri, jangan beli kerang yang berasal dari perairan yang mengandungi banyak bahan buangan industri. (huhuhu..camne nak tahu kerang tu berasal dari mana..yang kita tahu kerang tu berasal dari pasar atau pasaraya yang berkenaan je)

Tuesday, November 23, 2010

Mari Berkasih Sayang

Pelik dengan tajuk entry mamiraysha ari ni? Hehe..tetiba plak rasa nak share kat blog. Alkisah ari ni buat first timenya buka nasyid online kat sini. Saje layan sambil wat keje. Sebelum ni memang senyap sunyi je mamiraysha wat keje. Ari ni tak tahu la datang dari mana keinginan nak dengar muzik sambil wat keje. Lagu nasyid memang menenangkan. Touching plak bila dengar lagu Kasih Sayang nyanyian kumpulan nasyid Raihan tadi. Dah lama tak dengar lagu ni. Try search lirik lagu kasih sayang ni. Jumpa kat sini. Jom sama-sama hayati liriknya!

Kasih sayang itu titi
Kasih sayang penghubung hati
Kasih sayang itu tali
Kasih sayang pengikat diri

Dari kasih timbul simpati
Dengan sayang ada persaudaraan
Kerana kasih ingin berbakti
Saling sayang maaf memaafkan

Kasih sayang itu baja
Kasih sayang penyubur jiwa
Kasih sayang itu penawar
Penguat cinta penghapus duka

Kasih manusia sering bermusim
Sayang manusia tiada abadi
Kasih tuhan tiada bertepi
sayang Tuhan janjinya pasti

Tanpa kasih sayang Tuhan
Tiada simpati tiada persaudaraan
Tanpa kasih sayang Tuhan
Tiada bakti tiada kemaafan

Kasih sayang itu titi
Kasih sayang penghubung hati
Kasih sayang itu tali
Kasih sayang pengikat diri

Kasih sayang pada semua
Kasih sayang sesama kita
Kasih sayang oh dunia
Moga selamat di akhirat sana

Friday, November 19, 2010

Hari Tandas Sedunia

Salam. Ari ni 19 November. Tahukah anda ari ni merupakan Hari Tandas Sedunia? Serius! saya baru je tahu adanya hari seumpama ni semasa baca majalah i-sihat keluaran November pada 3 November lepas. Macam tak percaya je kan ada Hari Tandas Sedunia ni. Saya cuba gak membayangkan..macam mana la sambutan Hari Tandas Sedunia ni diadakan ek? Adakah perarakan maskot tandas akan dibuat? Hehe.. ntahlah..

Al-kisahnya..Hari Tandas Sedunia ni telah diisytiharkan oleh Organisasi Tandas Sedunia (WTO) yang dianggotai oleh hampir 58 buah negara. Puncanya adalah berdasarkan fakta : Cirit-birit membunuh kanak-kanak 5 kali ganda lebih ramai berbanding HIV/AIDS di negara-negara membangun. Huh! ngerinye dengar..

Sebagai impak kepada tidak mempunyai akses kepada sistem sanitari yang baik, 1.8 juta orang terutamanya kanak-kanak menemui ajal setiap tahun. (Biar betul? macam tak pernah dengar plak sebelum ni..huhu..ke diri ini yang kurang membaca?) Logiknya, apabila najis tidak disalurkan ke tempat yang betul..bakteria yang ada pada najis tu akan merebak ke persekitaran melalui sentuhan mahupun serangga domestik macam lalat dan lipas. Bila persekitaran tak bersih..makanan tercemar..tambah lagi tangan tak bersih..akibatnya bakteria pun masuk sekali dalam perut..yang akhirnya akan menyebabkan cirit-birit dan sebagainya..

Kat negara kita yang tercinta ni..rasanya takde masalah sistem sanitari ni. Semua rumah dilengkapi dengan sistem sanitari yang baik. Cumanya amalan penggunaan tandas perlu ditingkatkan atau diperbaiki lagi. Majalah tu bagitahu.. daripada 1,000 orang rakyat Malaysia yang dikaji selidik, ramai yang menyedari bahawa membasuh tangan adalah cara berkesan untuk mencegah penyebaran kuman dan selsema. Malangnya, 13% daripada responden mengatakan mereka tidak membasuh tangan selepas menggunakan tandas.

Membasuh tangan selepas menggunakan tandas amat penting kerana ia dapat mengurangkan risiko penyakit berjangkit sehingga 59%! Ini kerana terdapat lebih 40,000 bakteria bagi setiap inci persegi pada pemegang untuk mengepam tandas. Membasuh tangan menggunakan sabun antibakteria selepas penggunaan tandas sebenarnya mampu membunuh 95% bakteria. Jangan lupa lap tangan dengan tisu untuk keringkan tangan selepas membasuhnya.

Sekian. Basuh tangan anda sebelum anda makan! (pesanan kanak-kanak kat Astro)

Thursday, November 18, 2010

Didik Anak Menabung

Dah lama dah simpan impian nak belikan Rayyan tabung untuk ajar dia simpan duit sendiri. Tapi tak terbeli2 pun. Maklumla encik asben cakap..tabung tak payah beli..nak beli tabung tu pun dah kena kuar duit. Pakai aje la bekas yang ada. Ehm..last2 tiada tabung untuk Rayyan. Teruknya mummy..tak kreatif langsung nak buat tabung sendiri. So, hanya mummy dan daddy je yang menabung. Mummy simpan dalam porch hadiah beli Milo (Tabung Holiday ni) dan daddy simpan dalam bekas porselin cantik siap berpenutup hadiah mummy dapat masa jadi AJK treasurehunt kat opis lama dulu (haha..panjang betul penerangannya). Daddy simpan syiling untuk mamanya yang merupakan seorang bisneswomen..hehe..anak mak la katakan..

Akhirnya..impian untuk belikan tabung Rayyan terlaksana jua. Inipun sebab Rayyan yang memang minat sesangat kat Doraemon..telah ternampak robot glamor dari Jepun tu sejurus slepas membuka pintu kedai mesra Petronas. "Mememon..mememon.." katanya. Mummy pun tertarik gak tengok..comel! Eh! Eh! tabung la.. tengok harga RM9.90. Terus beli. Tapi beli 1 je..walaupun anak ada dua..hehe..kongsi la ye anak-anak..tak mampu plak si emak ni nak beli 2..

Tayang skit tabung doraemon tu. Tabung ni siap ada mangga dengan kunci lagi..hehe..nak korek tu senang je. Tapi tak bleh tunjuk kat Rayyan cara membukanya..kalau tak..gerenti dia buat.

Balik je rumah..mummy yang terlebih excited. Mummy ambik semua syiling yang mummy ada bagi kat anak-anak untuk masukkan dalam tabung tu..perasmian! Seronok mereka berdua masukkan duit bergilir2..Hah! baru la bleh mengeratkan kemesraan ye tak..haha..sebab tu mummy beli 1 aje..

Rayyan dan tabung mememonnya. Sekarang ni..setiap kali balik keje..syiling yang mummy ada mummy akan sumbangkan kepada tabung doraemon ni. Huhuhu..kesian tabung milo mummy..dah ada saingan..tak bleh dapat syiling lagi.. kurangla hasil tabung holiday mummy nanti..

Rania pun sangat suka memasukkan syiling dalam tabung ni. Jenuh mulut mummy bagi pujian "pandai.." tiap kali dia berjaya masukkan syiling dalam lubang tabung tu. Tersipu-sipu dia senyum dapat pujian..ehm..pompuan.. Kekadang tu siap bertepuk tangan sendiri bila dia berjaya masukkan syiling ke dalam perut Doraemon. Sekarang ni..setiap kali Rania bangun awal ketika mummy tengah sibuk bersiap nak pi keje..inilah umpannya. Mummy akan sediakan syiling2 (ambik dari tabung milo mummy) dan tabung doraemon ni dan letak kat depan Rania. Dia akan leka memasukkan syiling2 tu dalam tabung..dan tak la menangis mintak didukung.. boleh la mummy bersiap dengan tenang..

Moga anak-anak mummy mampu membiayai pendidikan sendiri nanti ye..hasil dari tabungan hari ini..hehehe..

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha



Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha daripada mamiraysha, encik asben, Rayyan dan Rania. Dengan ingatan tulus ikhlas..maaf zahir dan batin. Bersama-samalah kita hayati erti pengorbanan sebenar ye..

Kami tak balik kampung beraya..huhuhu.. nasib baik petang semalam ada insan mulia yang menyedekahkan kami 3 biji ketupat daun kelapa dan rendang daging.. inilah santapan di pagi raya kami anak beranak..Alhamdulillah!

Tuesday, November 16, 2010

Kapsul Jiwa : Ganjaran Hebat Hari Arafah

Salam 9 Zulhijjah! Hari ni merupakan hari Arafah. Hari ni juga merupakan ulang tahun kelahiran mamiraysha dalam bulan Islam. Mak cakap saya lahir sehari sebelum Hari Raya Aidil Adha. Kesian mak tak dapat beraya..kena berpantang :-) Kalau saya lahir Hari Raya Aidil Adha, agaknya nama saya Nurul Adha kot..hehe..tapi sebab lahir hari wukuf di Arafah ni..makanya nama saya Afifah..ada gak la iras2 Arafah tu..hihi..

Ari ni saya nak berkongsi pasal kelebihan Hari Arafah ni. Sedikit perkongsian ilmu yang saya kutip dari Majalah Anis keluaran November 2010, hasil interview dengan Ustaz Fauzi Mustafa (Pengacara Program Al-Kuliyyah TV3).

Menurut ustaz, Hari Arafah difahami dengan erti hari perkenalan atau taaruf. Hari ini merupakan hari di mana Nabi Adam a.s dan Siti Hawa 'diperkenalkan' (dipertemukan) semula setelah dua ratus tahun terpisah. Jadi, pertemuan Nabi Adam dan Siti Hawa a.s sebagai simbolik Hari Arafah mendapat namanya. Mereka dipertemukan di tempat yang bernama Jabal Rahmah.

Selain itu, hari Arafah juga menjadi saksi pertemuan Nabi Ibrahim a.s dengan anaknya Nabi Ismail a.s dan isterinya Siti Hajar. Kedua-dua beranak ini ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim di bumi Makkah bersendirian sehinggalah anaknya Ismail meningkat dewasa.

5 kemuliaan dan keistimewaan Hari Arafah

1) Hari Maghfirah

Hari Arafah adalah hari Maghfirah. Allah SWT berjanji dengan menyatakan, "akan digugurkan dosa-dosa hambaNya setahun sebelum dan setahun yang akan datang." Sebab itulah, bagi mereka yang tidak menunaikan haji sangat dituntut untuk berpuasa.

2) Mustajab berdoa

Hari Arafah adalah hari yang paling mustajab berdoa. Allah mendengar doa hamba-hambaNya. Allah makbulkan doa-doa mereka yang memuliakan hari Arafah. Oleh itu mintalah apa sahaja daripada Allah.

3) Terlepas daripada seksaan neraka

Hari yang paling ramai Allah SWT bebaskan hamba-hambaNya daripada seksaan neraka. Tetapi semuanya bersandar pada doa, istighfar dan dengan memperbanyakkan amalan puasa.

4) Turun Rahmat

Hari turunnya rahmat yang mencurah-curah. Sebab itu Nabi Muhammad SAW pernah menyatakan, hari Arafah ini adalah hari yang paling dibenci oleh syaitan. Syaitan-syaitan akan menjadi lemah hanya kerana besar dan luasnya rahmat yang Allah turunkan untuk sekalian hambaNya yang beramal soleh.

5) Ibadat puasa yang paling dimuliakan

Tidak ada hari yang Allah paling muliakan ibadat puasanya melainkan puasa pada bulan Ramadan dan puasa pada 9 Zulhijjah bagi yang tidak mengerjakan haji.

Kelebihan Puasa Arafah

Bagi Muslimin dan Muslimat yang tidak pergi mengerjakan haji disaran agar memberi tumpuan sepenuhnya kepada ibadah puasa dan perbanyakkan doa pada hari kemuncak 9 zulhijjah. Hujah ini berteraskan iktibar dan sikap teladan daripada baginda SAW sendiri.

Berdasarkan sepotong hadis, Habsah pernah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW tidak pernah meninggalkan puasa 9 Zulhijjah. Bahkan, baginda sendiri dalam hadis menyebut bahawa, "Tidak ada hari yang paling mulia yang dituntut umatku berpuasa melainkan puasa bulan Ramadan dan puasa pada 9 Zulhijjah."

Fadilat berpuasa pada hari Arafah sangat besar sehingga dapat menggugurkan dosa-dosa hamba Allah setahun yang lalu dan setahun yang akan datang. Ini satu peluang yang tidak harus ditinggalkan malah perlu direbut dengan sungguh-sungguh oleh setiap hamba yang menagih rahmat dan kasih sayang Allah SWT.

Ini bermakna Allah mengampunkan dosa hamba-hambaNya selama dua tahun berturut-turut. Sebab itulah Rasulullah SAW sangat menekankan dan menuntut umatnya menghidupkan awal Zulhijjah dengan ibadat puasa. Lebih-lebih lagi puasa pada 9 Zulhijjah yang merupakan waktu kemuncak wukuf bagi jemaah haji yang berada di Arafah.

Sepanjang 9 Zulhijjah inilah turunnya rahmat dan pengampunan yang sangat luas kepada seluruh umat manusia yang beriman. Bahkan, doa-doa yang dipohon terus diangkat untuk dimakbulkan oleh Allah SWT. Kemudian disusuli dengan ibadat2 lain seperti berzikir, bersedekah, membaca Al-Quran dan berbuatapa sahaja amal kebajikan sebanyak-banyaknya.

Waktu Mustajab Berdoa

Bermulanya waktu yang mustajab untuk berdoa ialah apabila masuk malam 9 Zulhijjah hingga waktu Asar pada 9 Zulhijjah. Kalau di Arafah, waktu ini yang dikatakan waktu kemuncak. Jemaah2 haji akan bertalbiah, berzikir, membaca Al-Quran dan mereka perlu jaga adab dan pantang larang sepanjang dalam ihram.

Disarankan, sebaik-baik doa ialah mesti bermula dengan 'sayyidul istighfar' iaitu:

Ertinya: "Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hambaMu dan aku di dalam genggamanMu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan Taat ) kepadaMu sekuat mampuku. Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau. Amin"


Kemudian, mintalah kepada Allah apa sahaja sesuai dengan kehendak dan keperluan diri. Keutamaannya mintalah Allah panjangkan umur, sentiasa dalam kebaikan, murah rezeki, doa minta kerukunan dan kebahagiaan rumah tangga, doa dapat jodoh, doa untuk sihat dan lain-lain. Ia bergantung kepada kehendak individu. Selain berdoa untuk diri sendiri, jangan lupa untuk mendoakan saudara-saudara dan sahabat-sahabat yang ditimpa musibah.

Sekian~

Thursday, November 11, 2010

Study oh study!

Bestnye dapat result cam adik ni kan.. gembira sungguh dia.. camne la mamiraysha nak dapat result warna2 terbang cam dia ni..sampai saat ni tak study apa2 lagi..esok dah final exam..huhuhu...

Dugaan betul la belajar part time ni..adeh! mamiraysha yang tak pandai bagi masa..wat keje suka last minit..padan la muka kan? Hukhukhuk...

Semoga Allah bagi kekuatan untuk menghabiskan sisa-sisa terakhir semester ni. Pastu moga Allah bagi extra lagi kekuatan untuk menghabiskan sisa-sisa terakhir 2 semester lagi untuk tamat status sebagai pelajar.. Alahai..lambat lagi..

Wednesday, November 10, 2010

Exam oh exam!


Salam hari Rabu. Dah seminggu tak update blog ni. Sorry buat mereka yang ternanti-nanti update daripada penulis blog ni..hehehe..(perasan!) Alasan..sama je dengan mereka yang dah lama juga tak update blog.."BUSY".

Sekarang pun masih busy lagi. So mamiraysha tak berhajat nak tulis panjang-panjang. Saje je lepas gian..hehe.. Dalam kepala ni macam-macam nak tulis. Dah beratur cerita-cerita yang nak dikongsi..sampai tak tahu nak start yang mana dulu..huhu..

Hari Jumaat dan Sabtu ni mamiraysha ada final exam. Hari jumaat paper pukul 3.00 petang..sabtu plak pukul 9.00 pagi. Aduh! apsal la zalim sangat susun jadual pekse cenggitu tu..huhuhu.. sampai saat ni..mamiraysha tak study lagi.. alahai! biasala..bila dah lama sangat belajar..sejak inai masih merah dijari sampai anak dah dua ni..penyakit malas mula menyelubungi diri. Dulu bukan tak malas..malas gak tapi sekarang ni lagi la bertambah malasnya..

Biasanya sehari sebelum exam, mamiraysha akan apply cuti untuk study..konon2. Tapi kali ni bleh plak terlupa masukkan tarikh exam kat dalam planner sampai dah terset meeting penting pada esok hari..huhuhu...bila nak baca buku ni? Huwaaa...

Pagi tadi..terjaga awal dalam pukul 3.30 pagi. Ingat nak sambung tido balik tapi teringat plak blum study. Dengan penuh bersemangat mamiraysha bawak la nota2 lecture ke bilik sebelah. Baru je baca setengah muka surat..dah dengar Rania nangis. Ehm..nak nenen la tu. Terbantutla..penyetadianku. Bila dah selesai..mamiraysha sambung la balik..tapi tak lama..dapat la 2 muka surat je..Rania dah nangis balik.. saje je buat2 tak dengar. Tapi bila mamiraysha kuar..tengok dia dah berjalan kuar bilik. Aduih! ajak dia sambung tido balik..dia dah tak mao dah..huhuhu.. tamat la sudah study yang cuma 2 muka surat aje..dugaan! dugaan!

Ari ni mamiraysha kena prepare untuk meeting esok. Harap2 dapat settle sebelum makan tengahari supaya mamiraysha dapat kesempatan untuk curi2 study skit..
Kawan2..doakan mamiraysha berjaya study dan dapat jawab exam dengan baik ye..

Oppss! silap plak..doakan bukan saje dapat jawab dengan baik tapi doakan dapat jawab dengan betul dan tepat..hehe..bleh tak panjangkan skit doa tu? Huhu..kalau dapat jawab dengan baik je..macam jawapan kat bawah ni la. Dia dapat jawab dengan baik tapi jawapannya tak betul..huhu..Tak mao la dapat markah cenggini.. Hah! doakan sekali cikgu lembut hati bagi markah kesian ye..hehe..

Wednesday, November 3, 2010

Jaga anak : Taska vs rumah pengasuh?

Salam hari rabu.

Untuk pengetahuan semua, permohonan mamiraysha untuk menduduki kuarters kerajaan kat Putrajaya telah diluluskan. Akhirnya! setelah hampir 9 bulan menunggu.. macam nak tunggu baby lahir plak kan..hehehe.. kalau masa apply dulu 6/2/2010 mamiraysha baru start pregnen..agaknya tengah tunggu hari nak bersalin baru dapat rumah..hehe.. Tu pun belum tentu dapat duduk lagi kat umah tu..nak kena cuci..angkat barang bagai..kemas itu kemas ini.. entah2 tengah2 dok kemas..dah terberanak..haha..imaginasi semata-mata..

Orang kata kalau nak cepat kena buat rayuan. Tapi mamiraysha tak buat sebarang rayuan pun.. memang serahkan kepada takdir semata-mata ni. Tawakal je. Kalau dapat cepat pun takpe..dapat lambat pun takpe..ada hikmahnya kan. So dengan sabarnya sejak 18/1/2010 mamiraysha berulang-alik dari Gombak ke Bangi. Lebih kurang 45 km jauhnya. Tapi dah kena menempuh KL..walaupun 45 km makan berjam-jam jugakla kalau jalan jem. Start 1/3/2010 baru la encik asben mengambil alih tugas jadi driver..dan kami berulang alik bersama-sama selepas dia dapat tukar ke Putrajaya.

Berulang jauh memang penat. Meletihkan. Masa dengan anak-anak sangat terhad. Kuar rumah pukul 6.15 pagi. Time ni anak tengah nyenyak2 tido..terpaksa diangkat untuk hantar ke rumah pengasuh. Balik plak pukul 6 petang baru sampai rumah pengasuh..tu pun kalau takde extra jem. Malam plak pukul 9 malam dah tak larat dah..ngantuk sesangat. Pukul 9 dah paksa anak-anak tido. Bayangkan..berapa jam je dapat main ngan anak2 kan..sian diorang.. Kalau rumah dekat dengan dengan opis..masa ngan anak-anak lebih panjang..

Tapi dilema lain plak bila dah kena pindah rumah ni. Nak kena cari pengasuh baru untuk anak-anak. Serius! inila punca kenapa kami tak wat rayuan supaya cepat dapat kuarters. Boleh ke pangasuh baru jaga Rayyan dan Rania dengan baik macam pengasuh sekarang buat? Sejak Rayyan berumur 2 bulan dia jaga sampai la sekarang umur 2 thn 4 bulan. Boleh ke Rayyan berpisah dgn neneknya ini? Rania pulak? Siannya anak-anak kecik ni..

Pening gak la memikir. Nak hantar taska ke rumah pengasuh? taska ke pengasuh?

Kelebihan Taska
- Ramai kawan-kawan. Rayyan bleh belajar berkawan dengan ramai kawan..
- Ada space untuk bermain dan peralatan untuk bermain
- Makan disediakan
- Ramai pengasuh..so kalau sorang cuti..ada yang lain bleh tolong cover
- Berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (tapi ada gak taska yang tak berdaftar kan?)

Kekurangan Taska
- Bila dah ramai..penyakit senang la berjangkit..

Ini je la yang mamiraysha mampu terfikir untuk kelebihan dan kekurangan taska ni. Memang tak penah hantar anak2 ke taska ni. Ni pun berdasarkan pengalaman kawan2 je. So kalau kawan2 yang baca entry ni ada pengalaman pasal kebaikan dan keburukan taska ni..please share with me.. i need to know sebelum buat any decision!

Kelebihan rumah pengasuh
- Jumlah yang dijaga sikit je. Macam pengasuh sekarang ni..jaga anak-anak saya je. So penyebaran penyakit tu..adalah terkawal. Biasanya pengasuh yang akan berjangkit daripada anak-anak saya kalau diorang ni kena selsema..
- Bila jumlah yang dijaga kurang..pengasuh ni lebih fokus pada anak-anak kita je.. kasih sayang pun tak berbelah bahagi..ye tak?

Kekurangan rumah pengasuh
- Cuti memang kena spare lebih la sebab kita kena hadapi saat pengasuh minta cuti sebab tak sihat, hal peribadi dan sebagainya..
- Anak-anak tak berpeluang untuk berkawan ramai..itu je la kawannya yang merangkap adiknya juga..
- Tak berdaftar kat mana-mana pun. Ni kira berserah je..tawakal!

Ehm.. dah listkan cenggitu pun..mamiraysha still susah nak wat keputusan. Taska ke rumah pengasuh? huhuhu..tolongla bagi pendapat! Mamiraysha ada masa sehingga 29.11.2010 untuk menerima tawaran ni. Insyaallah kami akan terima tawaran ni..tapi akan duduk sepenuhnya start bulan 12 kot..

Sekian..

Tuesday, November 2, 2010

Buang Sampah Merata-rata?

Salam. Apsal la mamiraysha tetiba plak cite pasal sampah di hari yang indah ini ni? Mungkin itu persoalan yang bermain difikiran anda semua kan bila baca tajuk ni. Ehm..sebenarnya saje je nak stori-mori kisah yang berlaku awal pagi tadi. kisah benar yang bukan rekaan semata-mata.

Straight to the point la kan. Pagi tadi masa on the way nak hantar Rayyan dan Rania pi rumah pengasuh dalam pukul 6.30 pagi lebih kurang, ada 1 motosikal di hadapan kereta kami yang slow je masa nak melintasi jambatan sungai. Biasala..dah fokus memang kat motosikal yang slow sangat ni..ternampak la dia menghayunkan sebungkus plastik merah ke dalam sungai berkenaan. Ceh! zaman sekarang ni pun ada lagi orang takde kesedaran sivik..buang sampah merata-mata. Bukan budak sekolah..dah dewasa dah.. Kalau la sempat ambik gambar..akan kupapar no plat motosikalnya kat sini! Tapi tak sempat..sekelip mata je..sampah tu dah lesap jatuh ke sungai.

Paling tak bleh terima tu..sama jantina dgn mamiraysha tu.. (Ishk! macam tak caya je ada orang pompuan camtu). Paling mengejutkan lagi..dia pakai pakaian seragam berwarna putih suci..tapi perangai..tak suci langsung! mencemar alam sekitar! Padahal bidang kerja berkaitan kesihatan tu.. tapi tak peduli pun pasal bumi yang kian tak sihat akibat pencemaran begini. Hah..teremosi plak kan. Dah macam aktivis alam sekitar la plak.. Nasib baik la Rayyan tak perasan aksi kurang sopan dia tadi. Kalau tidak..kompius budak tu.. Mummy ajar buang sampah dalam tong sampah.. ada plak role model yang buang sampah bukan dalam tong sampah.

Menjaga kebersihan tu kan amalan mulia. Kalau tak bersih..macam2 penyakit tiba. Bukan yang tak jaga kebersihan je yang kena..yang menjaga pun kena tempias sama. Tapi jangan lupa..tak guna dalam rumah kita je kita jaga kebersihannya..tapi kita buang plak segala macam bahan buangan dari rumah kat tempat yang tak sepatutnya. Haip! memang nak kena. Jaga kebersihan dan pelihara alam sekitar ni tanggungjawab semua..bukan aktivis alam sekitar aje.. Renung-renungkanla ye..

Patutkah sign ini diletakkan di merata-rata tempat supaya orang beringat tak buang sampah merata-rata? Tak perlu rasanya kalau semua orang ada kesedaran sivik yang tinggi.

Tak kan la nak letak sign yang ni..

Apa-apapun..fikir dulu sebelum buang! Tak perlu nak cari tong sampah warna warni ni..baru nak buang sampah..kat mana-mana tong sampah pun boleh. Kalau dah memang kebetulan ada silakan la buang ikut kategori yang dituliskan..


Sekian.