Check it out!

Thursday, December 29, 2011

Tentang Dhia - Episod Akhir


Berakhir sudah drama bersiri Tentang Dhia tadi. Sangat tidak puas hati dengan endingnya. Nak sangat tengok apa balasan yang mak mentua Dhia dapat. Tapi tak kesampaian. Geram sangat kat mak mentua dia tuh! Kalau boleh biar dia dapat balasan yang setimpal! huhuhu.. biar jadi iktibar kat orang2 lain yang pernah terniat atau dah buat benda yang sama.

En asben cakap.. mak mentua dia dah dapat balasan. Balasan kena tumbuk2 manja dengan si nenek. Itulah balasannya.. hehehe.. Mungkin kita akan dapat tengok balasannya bila produser nak sambung cite ni ke cite 'Tentang Ku Salmi' pulak.. hehe.. ye la nak buat Tentang Dhia 2 tak bleh la kot sebab Dhia dah mati.. Ehm..

Secara keseluruhannya.. cerita ni banyak sampai mesej2 melalui dialog watak2 dalam cite ni. Banyak pengajarannya. Cuma saya sangat tak puas hati dengan endingnya. Tapi en asben sangat suka pulak ending camni. Pelik sungguh itu budak asben! Suka sangat kontra dengan orang.

Sebenarnya saya tak tengok daripada awal pun cite ni. Jarang dapat layan drama petang2 ni sebab Rayyan akan menguasai TV dengan dunia kartunnya. En. asben la yang memperkenalkan cite ni. Tertengok la jugak. Eh eh best la pulak.

Memula tu pelik la jugak. Apsal la en asben yang tak gemar cite melayu ni tetiba beria-ia tukar chanel cite melayu. Bila saya tanya, dia jawab " Nora Danish tu.."
Ehm? saya tanya balik, "sejak bila pulak minat Nora Danish ni? Tak pernah tahu pun. Bukan Han minat Norafifah ke?"
"Norafifah buat ape.. buang karen je.."

Sejak tu la.. saya tengok cite ni.. menemani en asben. Supaya sambil2 dia tengok Nora Danish tu.. dia nampak jugak Norafifah ni..hehehe...

~ sekian ~ entry pelepas rindu buat mereka yang ternanti2 entry terbaru dari saya.. hehe... malu aarr ada orang rindu.. *blushing*

Wednesday, December 14, 2011

Dugaan Razin : Cirit-birit dan ruam lampin


Kesian kat anak mummy sorang ni. Bulan 11 ari tu dia demam 4 hari, batuk dan selsema sampai susut badannya. Check up 6 bulan pada 1.12.2011 yang lepas beratnya hanya 6.2 kg sahaja. Turun 400 gm. Graf turun sampai kat area kuning. Kurang berat badan kot.

Sekarang ni, sejak Sabtu lalu dia cirit-birit pulak sampai kena ruam lampin. Semalam je 7 kali dia membuang. 2 kali awal pagi, 4 kali kat taska dan 1 kali malam. Pagi tadi sebelum ke taska 2 kali dia berqada' hajat. Tak tahu la kenapa. Lama sangat pulak cirit-biritnya. Mummy silap makan ke? Rasanya hari Jumaat je la yang mummy melampau, makan buah salak sampai tak ingat anak menyusu. Sampai sendiri pun sakit perut sampai 4-5 kali masuk toilet (berapa banyak punya sampai daa..)

Nak kata Razin sendiri yang salah makan, ari Sabtu, Ahad dan Isnin tu mummy tak bagi makan sangat pun. Sabtu dan Ahad je mummy bagi makan bubur nasi sikit je. Tu pun kosong. Ehm.. kesian budak kecik ni. Sampai menonggeng-nonggeng la dia tak selesa bila diapers penuh dengan najis. Merengek je. Habis merah2 bahagian depan kawasan sulitnya. Bila mummy nak cuci kat sinki dia dah angkat-angkat kaki tak mau letak kat sinki. Macam tahu je yang dia bakal pedih bila kena air. Pastu nangis la bila pedih kena air.

Kesian. Sampai tak tahu nak buat apa. Dari Disposable Diapers mummy tukar kepada cloth diapers pun sama gak, still merah gak kawasan tu. Letak bedak pun tak memberi kesan. Apsal ntah mummy ni lambat bertindak. Hanya hari Isnin malam tu pukul 8.30 malam mummy minta izin daddy keluar sorang-sorang ke Alamanda untuk cari ubat Razin. Tak sanggup dah tengok Razin nangis2 kepedihan.

Mummy pergi Watson farmasi untuk cari nappy rash cream untuk Razin. Pharmacist cuti la pulak untuk tanya ubat apa yang sesuai. Mummy jumpa jenama Bepanthen dan Drapolene je kat sini untuk krim ruam lampin. Bepanthen RM11.90 dan Drapolene RM13.90. Tanya staf kat sini yang mana satu bagus, mereka cakap Drapolene ramai orang beli. Ok la.. mummy ambik ubat yang lebih popular la.

Alhamdulillah, nampaknya ubat sapu ni memberi kesan yang bagus. Merah2 kat kawasan alat sulit Razin dah sangat berkurangan. Razin pun takde menonggeng-nonggeng tak selesa lagi. Mummy sangat senang hati. Patutnya mummy kena prepare awal2 sediakan nappy rash cream untuk anak2 mummy. Tak payah nak tunggu dah merah menyala baru nak rawat kan? Ehm.. tu la bila dah terhantuk baru terngadah orang kata.

Selain krim sapu ni, mummy bagi gak Razin kurma nabi dan air zam-zam. Niat supaya jadi ubat untuk Razin. Mummy ternampak masa kat Alamanda masa tu. Allah bagi ilham untuk bagi kat Razin kot..hehe..

Semoga Razin cepat sembuh! Sabarla Razin ye. Hidup ni memang banyak dugaan..

Friday, December 9, 2011

Menyahut Cabaran Undang-undang Kontrak Agensi dan Tort



Alhamdulillah! Perjalanan 4.5 tahun semakin hampir ke destinasi. Perjalanan yang sangat panjang. Sangat banyak kesesakan jalan raya, bumper, selekoh tajam, rintangan dan sebagainya yang telah berjaya diharungi. Tinggal sikit je lagi rintangan nak kena tempuhi sebelum boleh parking kenderaan dengan rapi..hihi..

Ya! Cabaran kali ini.. saya kena belajar subjek undang-undang kontrak, agensi dan tort ini secara indipendent study. Belajar sendiri tanpa menghadiri kelas. Huhuhu.. hebat sangatkah saya sampai tak payah berguru? Oohh..tidak kawan2! saya tak hebat. Saya yang buat rayuan untuk ambik jugak subjek ni walaupun ia tidak ditawarkan pada semester ini. Ini semua saya lakukan bagi membolehkan saya grad jugak semester ni. Tak sanggup la nak berlama-lamaan lagi. Dah 3 orang baby i produce sepanjang perjalanan ini. Tak mao la tertambah sorang lagi pulak nanti..hihihi.. Kang UTM Space terpaksa reka satu anugerah khas untuk bagi kat saya. Anugerah Pelajar Paling Produktif! hehehe..

Dalam seronok-seronok nak cepat2 abis ni, saya seriau gak ni. Ye la, semester lepas member saya ambik subjek ni berguru pun hampir2 gagal. Inikan pulak saya tanpa guru..huhuhu.. Boleh ke ni? Ehm.. redah je la! Yang penting study jangan tak study ye tak?

Sekarang ni hobi baru saya, baca buku undang2 kontrak sambil nenenkan Razin. Sangat mujarab sebagai ubat tidur! Hehehe.. Inilah part yang sangat mencabar. Baca sikit dah ngantuk.. baca sikit dah ngantuk.. camne?

Ok la.. rasanya elokla saya pegi study dari berlama-lamaan kat dunia blog ni kan? Oppss.. kalau sape2 ada masalah nak tanya pasal undang2 kontrak ni.. sila la tanya kat saya..hahaha.. walaupun selalu ngantuk.. insya-Allah saya cuba jawab. I pun ada bakat macam Detektif Mauri yang selesaikan kes jenayah sambil tido tu..hehehe..

Wednesday, December 7, 2011

Ombak Rindu : Apa yang best?



Assalamualaikum semua!

Tuan rumah nak jugak cite pasal filem yang tengah hangat sekarang ni..Ombak Rindu! Hehehe.. tahu.. tuan rumah ni lambat.. dah seminggu ditayangkan pun baru nak citer kan? Memang nak jugak buat entry ni..tapi tak sempat2.. bizi giler. Ari ni pun bizi gak tapi tak tahan sangat dah..hhihihi. Curik masa rehat jap. Tuan rumah ni bukanlah kaki wayang.. tapi kaki novel satu ketika dulu. Sekarang ni tak sempat mak nak baca novel anak berderet2 dah..hihihi.. Terbengkalai dah koleksi novel2 saya. Daripada 100 lebih koleksi novel yang saya beli hanya beberapa puloh je yang ada dalam simpanan saya sekarang. Selebihnya tak tahu la ke mana.

Novel Ombak Rindu ni memang salah satu novel kegemaran saya. Siap carik balik kat rak buku nak mengimbau balik perasaan terhadap kisah cerita ni..hihi. Tercatat kat novel tu saya beli pada 5 Julai 2002 kat Marwilis, PKNS Shah Alam. Siap bersampul lagi..macam buku teks! sayang sangat la konon..hihihi..

Masa baca novel ni dulu.. saya sanggup tak tido malam nak habiskan novel ni. Tak sanggup nak lepaskan novel ni selagi tak tahu ending dia. Tak feeling pulak kalau selak terus bab akhir..hihihi.. Saya start baca pun dah pukul 12 tengah malam masa tu. Tu yang tak tido malam membaca tu.. Pulak tu.. kalau part2 yang best yang feeling.. yang touching.. mahu 2, 3 kali makcik ulang baca part tu..hihihi.. biasala.. jiwa remaja la katakan..hehehe..

Novel ni sambungan Ombak Rindu. Tapi malangnya novel ini sudah tidak ada lagi dalam koleksi saya. Siapa ntah yang pinjam tak pulang..huhuhu. Tu la..lupa pulak i nak buat sistem macam library sekolah dulu. Lambat pulang caj 20 sen. Hilang ganti buku baru..hehehe.. Ini, rekod peminjam pun tak dak! lama-lama.. lupa sudah! Dalam novel ni.. cinta Izzah dan Hariz akan teruji lagi. Kalau tak silap, Izzah hilang kot nanti. Nanti Izzah ada kembar la pulak. Rasanya la..hehehe.. dah lama la.. kalau salah jangan marah aa..

Dengar cerita, berdasarkan kutipan tiket yang memberangsangkan terhadap filem Ombak Rindu ni yang telah berjaya mengutip lebih 4 juta, khabarnya pengarah filem ni nak buat sambungan filem ni.. Ehm.. lagi la membuak-buak perasaan nak tengok cite Ombak Rindu ni. Cepatlah filem ni masuk Astro First..tak sabar nak tengok ni! hihi..

Tapi kan.. pagi tadi.. berborak la dengan teacher kat taska anak saya. Dia kata dia dah tengok dah Ombak Rindu tu kat panggung minggu lepas. Dia frust sebab tak sama macam kat novel. Lain sangat.. tak sebest baca novel. Tapi memang mengalirkan air matanya la.. sedih. Lagi2 dengar lagu tema dia..katanya..

Ehm.. rasa nak tengok sangat ni!!!

Tadi saya search lagi komen2 pasal ombak rindu ni. Maklumla bizi sangat sampai tak sempat nak baca surat khabar. Jumpa pun surat khabar lama la..hihi.. jadi la kan.. janji ada informasinya..

Jika anda gemarkan novel, maka filem terbaru arahan Osman Ali, Ombak Rindu, yang diadaptasi dari novel wajar menjadi pilihan. Novel karangan Fauziah Ashari ini, memang terkenal dengan jalan cerita yang mengusik jiwa. Bahkan walaupun diadaptasi ke filem, Ombak Rindu masih mampu mengundang deraian air mata penonton.

Kekuatan Ombak Rindu terletak pada kolaborasi pelakon-pelakonnya, iaitu Maya Karin, Aaron Aziz, Lisa Surihani dan Bront Palarae.

Biarpun pemilihan Maya sebagai Izzah pada mulanya, mendapat respons kurang baik dari kalangan penggemar novel tersebut, Maya akhirnya membuktikan dia mampu menampilkan watak Izzah, Seorang gadis kampung yang terpaksa melalui liku kehidupan yang tidak menjamin masa depannya.

Malah setiap kali 'Izzah' bermain dengan emosinya, penonton dapat merasai kesengsaraan dilaluinya, derita, sakit, gembira, bahagia serta ketulusan cinta pada suaminya Hariz.

Jarang sekali kita dapat melihat hero filem mengalirkan air mata jantannya. Namun dalam filem ini, heronya Aaron Aziz yang menjayakan watak Hariz, ternyata banyak bermain dengan emosi dan air mata.

Pendek kata, jika anda ingin melihat lakonan Aaron yang biasanya membawa watak jahat, samseng, ataupun kaki perempuan, maka Ombak Rindu adalah pilihan tepat.

Malah jika anda ingin melihat Aaron sebagai 'Seth' dalam drama Nora Elena, anda juga perlu menonton filem ini kerana 'Hariz' lebih meruntun jiwa. Meskipun Hariz diselubungi dengan egonya, namun terselit sifat romantik membuatkan penonton 'cair'.

Selain Maya dan Aaron, tampil dengan lakonan berkesan, Lisa juga tidak ketinggalan menampilkan lakonan cukup berbeza berbanding sebelum ini. Memegang watak Mila Emylia, Lisa berjaya menimbulkan rasa 'benci' penonton terhadap sikapnya yang panas baran dan degil.

Namun dalam antagonisnya, masih terselit perasaan halus seorang wanita yang mahu mempertahankan cintanya terhadap Hariz sehingga melenyapkan rasa benci dan menimbulkan rasa kasihan padanya.

Tidak kurang hebatnta dengan watak Mail, dipegang Bront Palarae. Walaupun hanya watak sampingan tapi ia memberi impak besar terhadap jalan cerita dan kehidupan Izzah dan Hariz. Cintanya ditolak mentah-mentah oleh Izzah tapi dia masih setia menunggu walaupun pada akhirnya dia menemui cinta lain.

Secara keseluruhannya, sinematografi cantik dengan panorama indah di Pulau Langkawi, Kuala Kerpan, Alor Setar dan Tanah Tinggi Cameron Higlands, banyak membantu menimbulkan mood romantis.
Walaupun ada beberapa babak yang 'blur' kesilapan itu boleh dimaafkan. Ditambah pula dengan keindahan lagu runut bunyi filem berkenaan yang dinyanyikan oleh Hafiz dan Adira, sehingga mampu membuai perasaan penonton.

Ombak Rindu mengisahkan Izzah (Maya Karin), seorang gadis kampung dijual oleh bapa saudaranya kepada sebuah kelab hiburan di Kuala Lumpur untuk dijadikan pelacur. Hariz adalah anak Datuk Sufiah, pemilik empayar perniagaan, telah membeli Izzah dari pemilik kelab tersebut untuk dijadikan perempuan simpanan,

Namun, Izzah merayu kepada Hariz supaya menikahinya untuk menghalalkan hubungan mereka. Hariz setuju dengan syarat Izzah tidak menuntut hak sebagai isteri.

Namun, Hariz akhirnya jatuh cinta dengan Izzah yang penuh dengan kelembutan. Konflik berlaku, apabila Hariz dipaksa Datuk Sufiah untuk menikahi Mila (Lisa Surihani). Hariz kemudiannya terlibat dengan kemalangan dan koma. Ketika ketiadaan Hariz, Datuk Sufiah telah menghalau Izzah keluar daripada rumah mereka.


Penulis kecil hati

Aura filem adaptasi novel, Ombak Rindu berjaya memainkan emosi penonton, namun penulis asal naskah ini, Fauziah Ashari, tidak dapat menghayatinya kerana baginya, filem ini tidak sama seperti karya asalnya.

Dalam satu sidang media selepas pratonton filem Ombak Rindu, Fauziah melahirkan rasa kesal terhadap pihak penerbitnya.

Menurut Fauziah, terdapat beberapa plot penting dalam novel tidak diangkat ke layar perak dan dialog yang digunakan dalam filem ini tidak seperti apa yang beliau sampaikan menerusi novelnya.

“Saya pada awalnya memang tiada masalah untuk membenarkan karya saya ini diangkat kepada filem. Ketika pertama kali saya dirujuk oleh mereka, saya berfikiran terbuka dan berharap ianya lebih hebat.

“Tetapi setelah selesai penggambarannya, saya kesal apabila banyak yang tidak sama daripada novel. Pada saya, ‘mood’ yang saya sampaikan dalam novel tidak sama,” katanya kepada Zass.

Jelasnya lagi, jalan cerita dalam filem ini juga terlalu pendek dan tidak berbaloi dengan membaca novel asalnya.

Malah, beliau bertambah kesal apabila tidak berpeluang bekerjasama untuk filem ini.

"Selepas ini kalau ada pihak penerbit yang mahu mengadaptasi novel kepada filem, ajaklah penulis sertai produksi sebagai penasihat atau penulis skrip bersama.

“Bukan apa, untuk mengelak daripada perkara sama berulang dan pasti masing-masing tidak selesa apabila ada masalah berbangkit,” katanya dengan nada tenang.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my/

Friday, December 2, 2011

Bayi hisap ibu jari kaki - Petanda apa?

Habit Razin sekarang ni dan beberapa minggu yang lalu ialah menghisap ibu jari kaki macam menghisap susu lagaknya. Feelingnya macam ibu jari kaki dia tu mengeluarkan susu pulak.. Adeh! seriau mummy dibuatnya..

Kenapa pulak mummy seriau? Sebab orang tua-tua cakap.. baby main kaki apatah lagi hisap ibu jari kaki petanda nak dapat adik lagi. Huhuhu.. betulkah begitu? Mari beritahu saya siapa yang tahu kaitannya dari segi ilmu sains biologi ni. Saya bab biologi ni tak terer mana. Dapat 7 masa SPM dulu..hihihi.. Penat saya pikir apa kaitannya. Tak jugak dapat jawapan.





Hai la Razin.. Umur Razin baru 6 bulan 1 hari ari ni. Tak kan nak minta adik dah kot. Abang Rayyan dan kakak Rania kan ada.. boleh je nak buat kawan. Jangan la mintak adik dulu. Bagi la chance kat mummy realisasikan impian nak susukan Razin sampai umur 2 tahun. Dah 2 kali mummy kandas di tengah jalan masa menyusukan abang Rayyan dan kakak Rania dulu akibat diorang mintak adik jugak la dulu tu..huhuhu..

Mummy gabra sebab takde apa-apa lagi perisai ni..upppss! hihihi.. Razin pun umur dah 6 bulan dah. Penyusuan susu ibu dah tak bleh jadi pendinding lagi dah ni. Ehm.. nampaknya Razin saje nak bagi isyarat supaya mummy dan daddy hati2 di jalan raya..heheheh..

Ni Rania masa kecik dulu. Dia pun ada habit main kaki gak. Tapi tak ingat la sama ada dia hisap ibu jari kaki ke tak.. hehehe..maklumla anak dah ramai.. ram memori pun tak kuat dah. Pengasuh dia siap pesan lagi.. " Hati-hati.. Rania dah main kaki.." katanya pada saya bila dia menyedari habit Rania suatu ketika dulu. Gambar tu bulan 2 kan.. bulan 8 saya start pregnenkan Razin..

Rayyan saya ingat. Dia memang ada habit hisap ibu jari kaki. Umur dia 6 bulan lebih..melekatla Rania dalam rahim ni..hihihi. Sebelum Rayyan start hisap ibu jari kaki ni, saya dan en asben pernah nampak ada baby dalam stroller kat shopping compleks sedang menghisap ibu jari kedua-dua belah kakinya. Kami gelak la. Kompem beria-ia nak adik la tu. Nasib baik la Rayyan main2 kaki je, tak sampai masuk mulut. Ehm.. tak lama lepas tu.. menjangkit pulak kat Rayyan. Dulu kami gelakkan anak orang.. ambik! anak kami pulak dapat..hehehe..

~ sekian ~ entry edisi seriau ~

Sunday, November 27, 2011

Jom berhijrah!


Assalamualaikum w.b.t..

Selamat menyambut tahun baru hijrah! kat mana sambut? Mesti ramai pulang ke kampung halaman kan? Maklumla cuti lebih sehari. Saya sambut kat rumah je walaupun sambutan ma'al hijrah peringkat kebangsaan diadakan di PICC yang hanya sekangkang kera je dari rumah. En asben sorang je yang ada kat sana. Kami anak-beranak dok depan tv je kot2 nampak daddy diorang kat dalam tv hahaha..

Bila sebut pasal ma'al hijrah.. mesti teringat lagu tema sambutan ma'al hijrah ni..hihihi.. sampai sekarang liriknya tak pernah lupa. Saya pernah wakil sekolah rendah untuk pertandingan nasyid sempena ma'al hijrah ni. Lagu Ma'al Hijrah ni lagu wajib nyanyi! Semalam berulang2 saya nyanyi lagu ni depan anak sulung saya dengan penuh perasan! eh eh dengan penuh perasaan! Sampai dia cakap.. " Mummy, jangan nyanyi! " hehehe.. Mak tengah semangat nak oii..hehehe..

Satu Muharam detik permulaan
Perkiraan tahun Islam hijrah
Perpindahan nabi dan umat Islam
Dari Kota Mekah ke Kota Madinah

Asas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu mari semua
kita sambut Ma'al Hijrah
Tingkatkan semangat
Tegakkan syiar Islam
Untuk sepanjang zaman..
Untuk sepanjang zaman..
Untuk sepanjang.. zaman..


Eh eh lupa nak cerita. Masa pertandingan nasyid tahun 1993 tu, sekolah saya dapat tempat ke-3. Hadiahnya.. tipuware sorang satu..hehe.. bukan bentuk hadiahnya jadi ukuran.. kemenangan tu dah cukup membanggakan walaupun cuma tempat ke-3..

Sebenarnya lagu ma'al hijrah ni bukan sekadar untuk dinyanyikan. Tapi untuk sama-sama kita hayati liriknya. Sempena tahun baru ni.. jom kita berhijrah..

- Dari malas kepada rajin
- Dari buruk kepada baik
- Dari baik kepada lebih baik
- Dari maksiat kepada taubat
- Dari jahil kepada berilmu
- Dari zero kepada hero
- Dari susah kepada senang
- Dari pemarah kepada penyabar

Pendek kata.. dari negatif kepada positif. Tapi penghijrahan tak semudah ditulis. Hijrah memerlukan pengorbanan dan perjuangan. Bukan senang nak berhijrah kepada kebaikan. Sudah tentu syaitan tak kan benarkan ia berlaku. Yang pasti, tekad kena bulat. Azam kena kuat. Nafsu kena ikat. Usaha dan doa jangan kira penat.

Senarai Tema Ma'al Hijrah 30 tahun

1391/1971 : Islam Dalam Zaman Sains & Teknologi
1392/1972 : Peranan Islam Dalam Pembangunan Masyarakat Moden
1393/1973 : Islam Dan Pembangunan Ekonomi
1394/1974 : Akhlak Asas Perpaduan
1395/1975 : Kemakmuran Menerusi Lunas-lunas Islam
1396/1976 : Masyarakat Progresif Mengikut Islam
1397/1977 : Al-Quran Sumber Kekuatan Ummah
1398/1978 : Nilai Dan Displin Hidup Menurut al-Quran
1399/1979 : Ilmu dan Akal Asas Keimanan
1400/1980 : Kukuhkan Perpaduan Menurut Islam
1401/1981 : Kejayaan Dunia Akhirat Menurut Islam
1402/1982 : Displin Dan Kesungguhan Bekerja Dalam Islam
1403/1983 : Kebersihan Asas Kesempurnaan Iman
1404/1984 : Berilmu Berusaha Tuntutan al-Quran
1405/1985 : Perpaduan Asas Keutuhan Ummah
1406/1986 : Berjimat Berkat, Membazir Mudharat
1407/1987 : Umat Tegas Islam Teguh
1408/1988 : Kemajuan Dan Keagungan Ummah
1409/1989 : Bersatu Memajukan Ummah
1410/1990 : Bersatu Teguh
1411/1991 : Berjihad Menuju Kejayaan
1412/1992 : Berjihad Ke Arah Keagungan
1413/1993 : Wawasan Memajukan Ummah
1414/1994 : Wawasan Menyatukan Ummah
1415/1995 : Al-Quran Membina Akhlak Mulia
1416/1996 : Umat Berkualiti Penggerak Wawasan
1417/1997 : Budaya Murni Teras Kejayaan
1418/1998 : Akhlak Mulia Umat Sejahtera
1420/1999 : Perpaduan Ummah Membawa Kejayaan
1421/2000 : Bersyukur Tanda Keteguhan Iman
1422/2001 : Perpaduan Pemangkin Pembangunan Ummah
1423/2002 : Bersama Hayati Keindahan Islam
1424/2003 : Bersama Hayati Keindahan Islam
1425/2004 : Negara Maju Matlamat Kita
1426/2005 : Islam Hadhari Menjana Kemajuan Ummah
1427/2006 : Keunggulan Ilmu Teras Kegemilangan Ummah
1428/2007 : Insan Cemerlang Ummah Terbilang
1429/2008 : Menjana Ummah Gemilang
1430/2009 : Wahdah Pemangkin Khaira Ummah
1431/2009 : Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah
1432/2010 : 1 Malaysia 1 Ummah
1433/2011 : Persefahaman Asas Perpaduan Ummah

Sumber : http://www.islam.gov.my/

Tuesday, November 22, 2011

Harimau baham garuda!

Semangat semalam tak abis lagi nih! hihihi.. Bukan nak mengulas perlawanan bola sepak antara Malaysia vs Indonesia semalam. Nak ulasan perlawanan sila baca kat sini. Saya tak pandai mengulas. Menculas boleh la..hahaha. Saje nak buat ucapan sepatah dua kata kat blog ni. Kot-kot la harimau-harimau gagah berani tu terbaca..hihihi. Tahniah buat team Harimau Muda kerana berjaya membaham garuda muda! hehehe.. Tahniah jugak buat penyokong-penyokong team Malaysia yang gigih memberi sokongan.

Bukan senang nak menundukkan garuda. Bermati-matian jugak la si rimau mempertahankan maruah belangnya. Yang tukang tengok pun rasa nak tercabut jantung tengok, inikan pulak yang tukang berjuang kat atas padang tu. Fuhh!! memang terbaaaaeeek!! la. Syabas! Syabas! Syabas! Kalau kalah semalam pun i tetap bangga dengan uolls..hehehe..

Kalau diberi pilihan memilih seorang pemain terbaik, saya pilih Kapten Harimau Muda, Baddrol Bakhtiar. Memang marvelous cara dia main. Rasa kalau dapat anak lelaki sorang lagi nak bagi nama dia la..hahhaha.. kalau tak dapat tentangan dari en asben la..

Kalau diberi pilihan memilih sorang lagi pemain terbaik, saya pilih pulak Khairul Fahmi Che Mat a.k.a Apek. Memang superb la cara dia jaga gawang. Tak sangka Malaysia boleh lahirkan pemain-pemain hebat macam ni.

Kalau diberi pilihan memilih lagi sorang pemain terbaik........saya pilih pulak.....hahahaha..nampaknya saya bakal menyenaraikan semua nama skuad harimau muda ni..hihihi.. pendek kata semua pemain terbaik la..

Hah! yang ni lain pulak. Kalau diberi pilihan memilih seorang pemain terbaik pihak lawan, saya pilih Titus Bonai. Saya respek dia ni. Bukan saja berbakat main bola, tapi semangat profesionalisme dia sangat bagus. Beria-ia mintak maaf kalau buat salah. Nampak keikhlasan di mukanya. Anak sape la nih.. hehehe.. Teringat pulak falsafah member saya, Biar buruk rupa, jangan buruk perangai!

Catatan :

Semasa sepasang suami isteri sedang menonton perlawanan bola sepak ini di rumah mereka, berlaku satu perbualan antara seorang mummy dengan anaknya yang berusia 3 tahun.

Mummy : Meh la tengok bola sepak ni Rayyan. Belajar macam mana diorang main.
Rayyan : Ayen tak suka main bola sepak.
Mummy : Kenapa pulak tak suka?
Rayyan : Ayen tak suka lari, ayen suka jalan-jalan aje.

Ehm.. begitu rupanya sudut pandangan seorang budak kecik bila melihat permainan bola sepak. Kena berlari kalau nak main bola sepak. Mungkin dia tak perasan yang ada sorang tak perlu berlari.. penjaga gol! hehehe... Takpe la Rayyan, Rayyan pilih la sukan yang tak payah berlari.. jangan langsung tak bersukan sudah..

Wednesday, November 16, 2011

Cerita apendiks : Dari klinik ke hospital

Awas! entry ni entry berantai..hihihi. Ekceli entry ni merupakan kesinambungan daripada entry saya yang lepas pasal kemungkinan saya mengalami radang apendiks.

Semalam lepas balik keje, kami anak-beranak berbondong-bondong ke Poliklinik An-Nur, Presint 15 Putrajaya. Hajat utama nak bawak Rayyan yang batuk tak baik-baik ke klinik tu untuk mendapatkan rawatan. Alang-alang dah bawak si anak, saya pun joint la sekali untuk dapatkan pemeriksaan doktor. Sakit di bawah perut sebelah kanan yang saya alami tu masih lagi terasa bila saya tekan kat bahagian situ.

Untuk menentukan apa penyakit saya, doktor pun tekan-tekan la kat sekitar perut saya. Saya hanya rasa sakit bila dia tekan kat bahagian bawah perut sebelah kanan. Doktor cakap, memang tempat tu bahagian apendiks. Doktor ambik suhu badan saya, tak demam. Check tekanan darah, ok. Doktor ni saspek saya apendiks tapi dia tak berani sahkan sebab kena buat pemeriksaan lanjut. Dia buat surat refer bahagian kecemasan Hospital Putrajaya. Doktor suruh pergi buat pemeriksaan kat sana untuk confirmkan. Kalau tak kena radang apendiks bagusla, tapi kalau ada boleh dapat tahu awal dan boleh segera buat pembedahan sebelum dia pecah. Bahaya kalau apendiks ni pecah, katanya.

Ehm.. takutnya rasa. Berdebar-debar pun ada. Betul ke saya nak kena operate ni? Berapa lama nak kena duduk hospital pulak nanti? Kesian Razin dan Rania tak dapat nak nenen dengan mummy. Kesian kat en asben kena bangun untuk panaskan EBM untuk Razin minum. Kesian kat en asben nak kena jaga 3 anak kecik. Dapat tak nak pegi kelas Ahad nanti? Sempat tak nak catch up keje kat opis kalau tinggal lama nanti? Fuhh!!! macam-macam question mark berlegar-legar kat fikiran.

Doktor dah bagi surat suruh pegi hospital pun saya masih berkira-kira, nak pergi hospital ke tak nak? nak ke tak nak? nak ke tak nak? ok ke kalau tak pegi? Pegi lambat sikit tak pe ke? Serius, penat sungguh otak saya petang tu menimbang-nimbangkan semuanya secara rasional..ehehhe.

Sampai kat rumah, saya call member yang pernah di'operate' pada tahun 2005 sebab radang apendiks. Cerita punya cerita punya cerita.. dia suruh pegi hospital. Takut pecah katanya, lagi susah. Uhh.. dalam hati dah ada sikit rasa nak pegi hospital. Pastu telefon pulak abah saya dan cerita pulak padanya. Abah suruh pergi hospital jugak sebab member dia baru je apendiks dia pecah sampai Hospital Tangkak tak mahu terima dan terpaksa hantar Hospital Muar. Puncanya, sakit perut lambat-lambat pegi hospital. Cukuplah dua orang pencetus rasa saya nak ke hospital..hehehe..

Lepas maghrib semalam, en asben, 3 anak kecik dan SIL mengiringi pemergian saya ke hospital. En asben tegur muka saya nampak takut. Relaks la katanya..

Nampak je hospital putrajaya, teringat pulak masa nak bersalin Razin 5 bulan lepas..hehehe. Rasa macam en asben hantar nak bersalin pulak. Maklumla, biasanya pegi hospital untuk bersalin aje.

Sampai je hospital, saya terus serahkan surat rujukan doktor klinik swasta kepada petugas yang bertugas di kaunter saringan (triage). Saya diinterbiu dan diambil tekanan darah sebelum mendaftarkan diri di kaunter pendaftaran. Selepas daftar, saya dirujuk kepada seorang doktor yang kemudiannya menginterbiu lagi dan menjalankan pemeriksaan fizikal. Masa doktor memeriksa saya, Razin juga ada bersama saya (en asben dan 2 anak yang lain ke kedai hospital). Baik sungguh Razin baring sebelah mummy..hehe.. lepas doktor periksa perut mummy, mummy pulak periksa perut Razin. Nasib baik doktor sporting, benarkan saya bawa masuk Razin. Hasil pemeriksaan doktor, dia kata mungkin apendiks dan mungkin juga ada kaitan dengan ovari. Tapi dia perlu ambil darah dan sampel air kencing untuk mengesahkannya.

Saya kemudiannya diarah untuk masuk ke sebuah bilik lain untuk diambil darah dan sampel air kencing. Setelah penyerahan sampel tersebut, saya dimaklumkan paling awal nama saya akan dipanggil 1 jam lagi. Sempat juga la kami balik ke rumah untuk menghantar anak-anak. Selesa sikit mereka tidur di rumah sambil dijaga oleh SIL.

Tak sampai 5 minit ketibaan saya di hospital semula, terdengar nama saya dipanggil. Terus masuk jumpa doktor. Langkah kanan ni..hehehe.

Jeng..jeng..jeng.. saat mendengar keputusan.. drummer please!
Hah! Doktor kata saya bebas dari radang apendiks yang saya, doktor klinik swasta, dan semua orang sangka. Abis tu sakit apa pulak? Bukan juga sakit ovari yang doktor cakap sebab saya tak bleeding katanya. Ehm.. sakit perut kenapa ya? Doktor kata ada sedikit darah dalam air kencing saya (darah ni tak boleh dilihat dengan mata kasar). Mungkin ada batu kecil yang mencederakan pundi kencing, katanya.

Kesimpulannya, saya tidak mengalami radang apendiks. Doktor juga tak dapat nak kesan saya sakit apa. Cuma pesan beliau, kalau saya ada simptom demam, cirit-birit dan muntah2 datang semula ke hospital. Saya cuma dibekalkan ubat tahan sakit yang kena makan bila perlu.

Leganya rasa bila tahu tak perlu dibedah. Tak perlu duduk hospital. Walaupun rasa buang masa je pergi hospital, tapi ternyata kelegaan tu tak kan diperoleh kalau tak pergi hospital. lebih baik tahu perkara sebenar daripada tertanya-tanya sakit ke tak sakit kan?

On the way balik rumah, en asben singgah Petronas untuk beli makanan. Bukan main lagi berselera dia makan. Rasanya masa saya offer nak belikan masa kat hospital sebelum tu tak mahu apa-apa untuk dimakan pun. " Aik? berselera nampak?" tegur saya. "Ye la, fikir cemas dia aje. Tak fikir cemas orang.." jawab encik asben. Hehehe..camni gaya makan orang baru hilang cemas. Nampak rileks je..cemas rupanya!

Moral of the story:

1. Utamakan kesihatan. Beringat semasa sihat sebelum sakit. Ingatlah orang tersayang.
2. Jangan takut dapatkan pemeriksaan doktor kalau ada keraguan tentang kesihatan.
3. Kalau Allah nak uji dengan kesakitan, sekelip mata je badan yang sihat boleh sakit. Mungkin ia teguran daripada Allah supaya kita lebih ingat kepada-Nya.

Tuesday, November 15, 2011

Penculikan kanak-kanak belum berakhir

Berita ni semalam saya baca kat Akhbar Berita Harian. Maaf la lambat saya post kat blog ni. Artikel bertajuk Nyaris diculik lelaki Kemboja oleh Wan Faizal Ismayatim betul2 menarik perhatian saya. Rupa-rupanya kes penculikan kanak-kanak ni belum pernah berakhir..

2011/11/14

Budak 6 tahun cuba diterkam suspek ketika berjalan bersama ibu

KUALA LUMPUR: Jeritan seorang ibu memanggil anak perempuannya berusia enam tahun, menyelamatkan kanak-kanak itu daripada diculik seorang lelaki warga Kemboja ketika mereka sedang berjalan selepas menikmati makan malam di sebuah restoran di Taman Melati Utama di sini, malam kelmarin.

Suspek berjaya diberkas bapa mangsa yang mengekori lelaki itu lebih dua kilometer dari tempat kejadian di kawasan letak kereta berhampiran restoran itu, termasuk mempertaruhkan nyawa melintas Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

Dalam kejadian jam 8.40 malam itu, Nurfarihah Saifuddin, sedang berjalan bersama ibunya, Rohani Abd Raof, 37, ke kenderaan mereka sebelum tiba-tiba suspek menghulur kedua-dua tangan dan cuba menerkam mangsa menyebabkan wanita berkenaan menjerit memanggil anaknya.

Menceritakan kejadian itu, Rohani berkata, suspek yang terkejut cuba melarikan diri sebelum beliau segera memegang tangan Nurfarihah dan memberitahu perkara berkenaan kepada suaminya, Saifuddin Abu Samah, 37, yang menunggu dalam kenderaan kira-kira 50 meter dari tempat kejadian.

“Saya terkejut dengan tindakan suspek cuba menerkam Nurfarihah. Saya segera memberitahu suami berhubung perkara itu sebelum beliau cuba mencari lelaki terbabit dengan memandu kenderaan sekitar deretan rumah kedai di situ,” katanya yang masih trauma ketika ditemui di rumahnya di Taman Bunga Raya di sini, semalam.

Saifuddin pula berkata, selepas tiga kali berpusing di deretan rumah kedai berkenaan, beliau terserempak suspek yang bersendirian di Petronas tidak jauh dari lokasi kejadian dan terus mengekorinya ke sebuah lagi stesen minyak sebelum lelaki terbabit melintas MRR2 dan berjalan di tepi laluan arah Hulu Klang. Katanya, beliau kemudian meninggalkan kenderaannya di stesen minyak terbabit sebelum nekad untuk turut melintas lebuh raya berkenaan bagi mengekori suspek dan pada masa sama menghubungi polis.

“Sebaik suspek tiba di bawah jambatan berdekatan flet blok F Taman Melati, beberapa anggota polis tiba dan menahannya sebelum dibawa ke balai polis,” katanya.

Saifuddin berkata, kejadian hampir menimpa anaknya mengingatkan beliau dengan kisah pembunuhan kejam Nurin Jazlin Jazimin kerana pernah bersama-sama bapa kanak-kanak malang itu, Jazimin Abdul Jalil, mencari mangsa kerana mereka berdua adalah rakan sekolah sekitar 1980-an.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan, ketika dihubungi mengesahkan penahanan suspek berusia 33 tahun itu dan siasatan mendapati tiada sentuhan fizikal oleh lelaki terbabit terhadap kanak-kanak berkenaan kerana sempat melarikan diri selepas mendengar jeritan ibu mangsa.

“Polis sedang menjalankan siasatan kemungkinan suspek bertujuan menculik atau mempunyai motif lain ke atas kanak-kanak itu. Pada masa sama ibu bapa dinasihatkan supaya sentiasa peka terhadap keselamatan anak-anak,” katanya.

Sumber berita : http://www.bharian.com.my/

Ternyata sekarang ni tak selamat untuk kanak-kanak bersendirian di luar rumah. Bersama-sama dengan ibu bapa pun mereka belum tentu selamat, inikan pulak kalau berjalan seorang diri. Sekejap terleka, selamanya merana.. adeh! Ngeri rasanya nak bawak anak jalan-jalan kat luar.

Semasa baca artikel ni, teringat saya akan mimpi saya malam Ahad lepas. Saya mimpi Rayyan diculik. Situasi penculikan tiada dalam mimpi tapi situasinya saya berkomunikasi dengan mereka yang memelihara Rayyan. Mereka kata mereka membeli Rayyan dengan harga 8 juta Rupiah. Mereka yang memelihara Rayyan ni Chinese.

Ngeri betul la bila teringatkan mimpi ni. Nauzubillahhiminzalik!. Semoga Allah menjauhkan segala kejahatan dan kemudharatan kepada kami sekeluarga. Amin!

Monday, November 14, 2011

Kenali Simptom Radang Apendiks - Anda Mungkin Mengalaminya

Semalam dalam sejarah. Saya sakit perut yang amat sangat. Biasanya saya sakit perut nak beranak je..hihihi. Semalam punya sakit perut sangat susah saya nak kenalpasti apa puncanya. Nak kata senggugut.. entahlah sebab saya tak pernah pulak rasa macam mana sakit senggugut tu. Mungkin ye sebab saya masih belum lagi didatangi sahabat baik orang pompuan tu selepas bersalinkan Razin 5 bulan lalu. Nak kata perut memulas sebab salah makan, dah membuang dah apa yang tak perlu tapi still sakit lagi. Sakitnya pulak di sebelah kanan bawah perut. Tak boleh nak bangun, sakit sangat di bahagian tu. Tapi gagahkan jugaklah untuk bangun pi toilet dan makan walaupun takde selera (makan bukan dalam toilet ye). Bila batuk, sakitnya rasa kat bahagian tu.

Sebenarnya dari awal pagi lagi dalam pukul 1 pagi, saya dah rasa sakit perut dah. Rasa macam tak selesa perut. Saya ingat mungkin saya banyak sangat makan pedas pada siang harinya. Pagi, sarapan nasi lemak, tengah hari makan nasi lemak lagi, petang dan malam makan nasi putih + sup ayam + sambal bilis cili padi. Bangun pukul 6 pagi dah terasa sakitnya makin bertambah. Tak boleh nak terus bangun, sakit.

Nasib baiklah anak-anak sangat baik pagi tu walaupun mereka bangun awal. Cakap kat Rayyan, mummy sakit perut. Rayyan cakap, sapu minyak Yu Yee boleh? Mummy jawab, Boleh, tapi minyak Yu Yee kat atas tu (sambil tunjuk minyak Yu Yee kat atas almari). Rayyan cakap, Ayen tak sampai nak ambik. (Terharunya rasa bila dia ada hasrat nak tolong ambikkan. Tapi dia sangat kecil untuk mencapai ketinggian minyak Yu Yee tu. Terpaksalah mummy ambik sendiri). Pastu Rayyan ambik minyak Yu Yee dari tangan mummy. Biar ayen bukakkan, katanya. Hahaha..tapi tak boleh sebab penutupnya sangat kuat. Ayen tak kuat la mummy, akhirnya dia menyerahkan juga minyak Yu Yee tu pada mummy yang lebih kuat. Takpe la Rayyan, walaupun tak boleh membantu, hasrat nak membantu tu pun sebenarnya mengembangkan hati mummy lantas mengendurkan sikit rasa sakit ini..hihihi..

Selepas sapu minyak Yu Yee, sakit perut masih tak hilang lagi. Rasa nak demam pulak. Rasa badan dah panas. Tapi kaki dan tangan rasa sejuk. Cari2 termometer nak tahu suhu badan saya tapi tak jumpa. Mana la saya letakkan masa check suhu Rania semalam. En asben pun turut membantu dengan mengurut ala-ala mak bidan. Sangat sakit bila dia urut di bahagian kanan bawah perut. Lepas urut, rasa lega sikit tapi sakit masih lagi terasa.

Pukul 12 tengah hari, memandangkan tak tahan sangat sakit, saya minta kat en asben panadol padahal saya bukanlah seorang yang suka makan ubat. Lepas telan 2 biji panadol dan berbungkus dengan selimut, Alhamdulillah kurang sikit rasa sakitnya sehingga saya mampu untuk bangun dan berjalan. Tapi akan sakit bila terlanggar bahagian tersebut.

Sepatutnya saya ada appoitment dengan pensyarah pagi semalam. Tapi nak bangun pun tak larat, nak drive apa tah lagi. Minta tolong en asben hantarkan, dia kata, dah sakit-sakit pun nak pegi lagi? Adeh, terpaksala saya mungkir janji dengan pensyarah. Seharian semalam, kami anak-beranak hanya lepak di rumah. Bukan hanya semalam, hari Sabtu pun kami hanya lepak di rumah. Kesian Rayyan dan Rania tak dapat pergi jalan-jalan.

Hari ni, saya mampu menghadirkan diri bertugas di pejabat. Tak sakit sangat lagi, tapi kalau tekan di bahagian kanan bawah perut akan terasa sakitnya. Dari petang semalam terlintas dalam fikiran, mungkinkah saya mengalami radang apendiks? Ngerinya jika betullah apa yang saya agak ni. Kalau apendiks, operate la jawabnya. Kalau operate, kesiannya kat anak-anak nak kena tinggal bila mummy dia warded. Paling kesian kat baby Razin. Juga kat daddy dia yang kena panaskan EBM awal2 pagi untuk Razin. Kesimpulannya, saya sangat takut sekarang ni. Saya memang terkenal sebagai Hantu Sambal di kalangan keluarga saya. Saya ada sorang kawan sebaya yang juga hantu macam saya telah dioperate akibat radang apendiks pada tahun 2005. Mungkinkah saya juga akan mengalami nasib yang sama? Aduih! Insafnya.. dah sakit barulah rasa nikmatnya sihat itu..

Hari ni, bila dah rasa diri macam menghidap radang apendiks, saya pun menggoogle pasal penyakit ini. Mari kita ambik tahu pasal penyakit ini dengan membaca apa yang saya jumpa ni:

RADANG APPENDIK (Appendicitis)

Radang Appendik adalah satu keadaan di mana appedik menjadi bengkak dan bernanah. Appendik biasanya bersaiz jari dan merupakan bahagian yang menonjol pada usus besar yang terletak di sebelah kanan abdomen.



Kesakitan akan mula dirasai pada bahagian pusat dan kemudian beralih ke bahagian bawah kanan abdomen.Biasanya sakit yang dialami berterusan selama 6-12 jam dan menjadi lebih teruk.

Setiap individu berisiko terkena radang appendik tetapi ia lebih kerap terjadi pada mereka yang berusia 10-30 tahun .

FAKTOR PENYEBAB

Antara sebab terjadinya radang appendik masih tidak jelas. Namun ianya mungkin disebabkan oleh :

• sisa-sisa makanan atau najis yang tersumbat di rongga dinding usus dan appendik
• jangkitan virus pada sistem pencernaan ataupun radang-radang yang lain.

Pada kedua-dua kes ,ia akan mengakibatkan appendik menjadi radang dan bernanah.Jika tiada rawatan diambil, kemungkinan untuk appendik pecah boleh berlaku.

SIMPTOM - SIMPTOM

Radang appendik menyebabkan beberapa simptom dan berubah mengikut masa.Tetapi bahagian yang sakit adalah berbeza-beza bergantung pada umur dan kedudukan appendik seseorang seperti :
• Peringkat awal (simptom yang kerap berlaku) : kesakitan mula dirasai pada bahagian pusat dan kemudiannya akan terasa hingga ke bahagian bawah kanan abdomen.
• Jika radang merebak ke tisu sekitar, kesakitan lebih menusuk dan semakin teruk.
• Loya dan muntah-muntah
• hilang selera makan
• sembelit
• sukar membuang angin
• cirit-birit
• bengkak pada abdomen
• demam

Kesakitan yang teruk mungkin dirasai biarpun apabila abdomen disentuh secara lembut.Ia akan menyebabkan kesakitan yang berulang-ulang.Keadaan ini juga dapat dirasai jika kita batuk,berjalan ataupun keadaan yang bergegar.Kesakitan dapat dikurangkan jika kita mengiring atau duduk di mana lutut menghadap dada.

BILA PERLU BERJUMPA DOKTOR

Kanak-kanak lebih cederung untuk mengalami kondisi appendik pecah berbanding golongan dewasa.Kanak-kanak biasanya tidak menunjukkan simptom-simptom yang jelas dan ibu bapa mungkin memgambil ringan tanpa sebarang rawatan .Atas situasi tersebut ,jangan mengambil mudah jika anak anda mengalami sakit perut yang tidak serius,dinasihatkan terus membawa mereka berjumpa doktor bagi memastikan tahap kesihatan mereka .

Golongan dewasa juga tidak terkecuali jika mereka melambat-lambatkan pemeriksaan dan rawatan daripada doktor.

KOMPLIKASI



1. APPENDIK PECAH : Komplikasi yang sangat serius adalah apabila appendik menjadi pecah.Kandungan dalam usus dan organisma-organisma yang membawa jangkitan akan menyerang kawasan abdomen .Ini akan menyebabkan jangkitan pada lapisan yang meliputi kawasan pencernaan.Apabila appedik menjadi pecah,pesakit terasa lebih sihat dari sebelumya secara tiba-tiba.Tetapi kemudiannya,keseluruhan kawasan abdomen akan kembung dengan gas dan cecair.Pesakit akan merasai tidak selesa,tegang dan sakit jika disentuh.Pesakit juga akan mengalami sakit pada kawasan tertentu di abdomen. Pesakit juga akan tidak mampu membuang angin dan mennyahtinja disebabkan radang tersebut. Lain-lain yang dapat dilihat adalah demam,dahaga dan air kencing yang sedikit.

2. PERITONITIS : Peritonitis atau radang pada dinding abdomen biasanya perut, adalah kes kecemasan. Jika salah seorang ahli keluarga anda mengalaminya, maka perlulah merujuk kepada bahagian kecemasan secepat mungkin sebelum ia menjadi lebih kronik. Appendik akan menjadi bengkak dan bernanah. Ia mungkin mencapai saiz sebesar badam atau sebesar buah limau. Rawatan adalah penting sebelum ia menjadi lebih kronik(peritonitis).

RAWATAN



PEMBEDAHAN adalah rawatan terbaik untuk pesakit radang appendik. Pesakit memerlukan pembedahan bagi membuang appendik (Appendectomy) yang hanya melibatkan torehan yang kecil pada abdomen. Rawatan tersebut memberikan pemulihan yang segera dan bekas pembedahan yang sedikit.

Jika appendik pesakit telah pecah, jangkitan yang sudah merebak ataupun bengkak bernanah, pesakit akan dibedah dengan torehan yang besar supaya pakar bedah dapat membersihkan bahagian abdomen.Pesakit akan diberi antibiotik melalui salur darah dan ditahan diwad sehingga sihat.

Jika simptom yang dialami sudah melewati 5 hari atau lebih, selalunya doktor akan memberi antibiotik untuk mengurangkan radang yang dialami dan jangkitan pada bahagian sekitar appendik. Ia selalunya akan menjadi bengkak dan bernanah. Melalui cara ini (antibiotik), bengkak akan di kuranglan terlebih dahulu dan nanah akan dikeluarkan melalui kulit.Jika cara tersebut berjaya, pembedahan membuang appendik biasannya dilakukan dua bulan selepas itu.

sumber : www.mayoclinic.com
penterjemah : nadzira ghazali
http://klinikmansurah.blogspot.com/


Lagi artikel pasal Radang Apendiks :

RADANG APPENDIKS

Apa itu Apendiks?

Apendiks ialah tiub berhujung buntu yang pendek , kurus dan tersemat pada hujung sekum.

Fungsinya tidak diketahui oleh manusia. Bengkak pada apendiks di panggil Radang
Appendiks gambar rajah bahagian abdomen (bhg hujung usus sekum-apendiks)

Apa itu Radang Appendiks?

Radang appendiks ialah satu keadaan di mana appendiks menjadi bengkak

Apakah Penyebab Radang Apendiks?

Tidak diketahui sebabnya. Kadangkala mungkin di sebabkan appendiks tersumbat oleh sisa makanan atau bengkak pada kelenjar limpa.

Apakah Tanda atau Gejala Radang Apendiks?

Gejala:
• Gejala utama ialah sakit di perut (abdomen). Sakit bermula di bahagian pusat tengah
dan kemudian ke bahagian bawah kanan perut (abdomen). Sakit akan bertambah
apabila bergerak, batuk atau bersin.

Gejala Lain yang berkaitan
• Demam (selalunya demam rendah tetapi boleh menjadi tinggi)
• Loya dan kadang-kala muntah
• Sembelit atau cirit-birit
• Kurang selera makan
• Abdomen membengkak

Tanda-Tanda:
• Sakit apabila menekan secara perlahan di bahagian bawah kanan perut.
• Bertambah sakit apabila tekanan tersebut dilepaskan

Ujian:
• Ujian Darah untuk mengesan tanda jangkitan
• Ujian Kencing untuk mengesan jangkitan salur kencing

Tiada satu ujian khusus untuk membuat dignosa penyakit Radang appendiks. Diagnosa biasanya dibuat melalui penilaian klinikal. Diagnosa boleh menjadi sukar pada kanak-kanak dan orang tua.

Apakah Bahayanya Radang Appendiks?

Risiko untuk mendapat komplikasi akan berlaku jika Radang appendiks tidak dirawat dengan cepat seperti:

• Pecah atau penembusan (perforation) pada appendiks, bolos atau keluarnya najis ke
dalam perut dan menyebabkan jangkitan di lapisan perut (Peritonitis) dan boleh
membawa maut.

• Himpunan nanah yang terbendung oleh tisu-tisu yang rosak dan bengkak

Apakah Rawatan untuk Radang Appendiks?

Rawatan pembedahan bagi mengeluarkan appendiks adalah diperlukan. Proses pemulihan
adalah cepat jika tiada komplikasi.

Sumber : http://www.infosihat.gov.my/

Friday, November 4, 2011

Penjagaan Anak : Taska atau Pengasuh?

Entry ini ditujukan khas buat pembaca blog saya bernama DEL yang telah meninggalkan komen berikut kat entry saya yang bertajuk Jaga anak : Taska vs rumah pengasuh yang telah di post hampir setahun lalu.

" Salam...sedang mencari2 info tntg pengasuh atau taska,terkeluar blog saudari..walaupn entri ni thn lepas punye..juz nk tnye, awk anta pngasuh or taska??sy msh tak dpt nk buat keputusan..pengasuh ank sy skg ada mslh kesihatan..kami perlu cr pengganti atau taska.."

Walaupun entry ini ditujukan kepada DEL, yang pandai eja DEL pun boleh gak baca. Tak payah la nak kecik ati nak tutup paparan blog mamiraysha ni..hehehe.. Meh kita sama-sama share pendapat tentang isu taska vs pengasuh ni.

Untuk pengetahuan DEL dan kawan-kawan yang terbaca entry ini, sekarang ni saya menghantar ketiga-tiga anak saya yang berumur 3 tahun, 2 tahun dan 5 bulan di taska. Taska mana? Taska dekat dengan opis (dalam kawasan opis). Actually, taska milik opis tapi diuruskan oleh pemilik Taska Bijak Cerdik.

Sebelum membuat keputusan menghantar anak-anak ke taska, saya pun macam DEL dan mommies di luar sana yang risau gak nak hantar anak ke taska. Lebih-lebih lagi sebelum ni anak dah begitu selesa dan serasi dengan pengasuh.

Pastu macam-macam pulak kita dengar cerita buruk pasal kejadian yang tak ingin kita lihat berlaku di taska. Bayi meninggal dunia tersedak susu la, bayi meninggal sebab terjatuh la. Paling selalu kita dengar, penyakit senang sangat berjangkit kat taska ni. Maklumla, dah duduk ramai-ramai kan.

Tapi kalau direnung-renungkan balik, bukan di taska je yang berlaku kejadian2 yang tak diingini tersebut. Dalam jagaan pengasuh juga, ada kes2 tersebut berlaku. Pendek kata, kat mana-mana kita hantar anak pun kemungkinan untuk berlaku kejadian buruk itu tetap ada waima dalam jagaan kita sendiri pun, kalau Allah takdirkan berlaku, akan berlaku juga. Yang penting, kita berdoa agar anak-anak kita dilindungi daripada malapetaka dan bahaya. Usaha dulu cari yang terbaik sama ada taska ataupun pengasuh..then tawakal kepada Yang Maha Penjaga.

Kelebihan menghantar anak di Taska

Melalui pengalaman saya, walaupun ada kekurangan, banyak juga kelebihan hantar anak ke taska ni. Antaranya:

1) Cuti Rehat saya jimat..hihihi.. ye la..kalau hantar anak ke rumah pengasuh, pengasuh demam ke, tak sihat ke, balik kampung ke, ada urusan bank ke dan lain-lain urusan peribadi, dia akan mohon untuk bercuti. Tak kan la tak nak bagi. Bila dah bagi cuti kat pengasuh, anak kita kena la kita jaga sendiri dan terpaksa ambik cuti. Lagi haru kalau dapat pengasuh yang masih muda dan ada potensi bersalin. Dah nak bagi cuti bersalin dan terpaksa cari pengasuh baru..hihihi. Kat taska, cikgu-cikgu lebih daripada sorang. So, takde masalah ketiadaan pengasuh ni.

2) Anak pandai bersosial. Di taska, ramai rakan sebaya anak-anak kita ni. So, mereka akan belajar macam mana nak berkawan. Macam mana nak kongsi permainan dengan kawan. Biasanya, anak-anak yang dihantar di taska tiada masalah takut orang atau bergaul dengan orang. So nanti, masa nak masuk darjah satu tak payah la mummy dan daddy sibuk-sibuk kena tunggu anak yang menangis ditinggalkan..hihihi..

3) Pengasuh yang berpengalaman dan berpengetahuan. Biasanya pengusaha-pengusaha taska ni telah menghadiri kursus yang berkaitan penjagaan dan perkembangan bayi dan kanak-kanak ni dan berusaha memastikan staf mereka juga menghadiri kursus yang berkenaan. So, mereka akan menganjurkan aktiviti-aktiviti yang boleh membangunkan minda, motor dan sebagainya (hhihihi..tak tahu apa lagi..maklumla tak pernah pergi kursus) sesuai dengan umur mereka. Contohnya, ada aktiviti mewarna, menampal, mengoyak, menganyam, menyanyi, menconteng dan lain-lain lagi.

4) Anak-anak lebih berdisiplin. Di taska, mereka menerapkan disiplin dalam diri anak-anak ni. Mungkin sebab ramai dan faktor pengaruh rakan sebaya, mereka mudah menerima dan melaksanakan peraturan yang telah ditetapkan oleh teacher2 kat taska. Makan ikut time, perlu beratur sebelum makan, duduk di tempat yang ditetapkan untuk makan, baca doa sebelum makan, letak botol susu yang telah habis di tempat yang ditetapkan, letak beg sendiri ditempat yang ditetapkan, ada waktu tidur, waktu main, waktu menonton tv dan yang sewaktu dengannya..hihihi.. (Tapi kan, anak-anak saya kat taska boleh dengar cakap teacher..berdisiplin sungguh! tapi kat rumah susah nak dengar cakap mummy dia nih!)

5) Boleh tambah kawan mummy! hihihi.. bukan anak je dapat ramai kawan, mummy dia pun bleh dapat kawan dengan mummy kawan anaknya. Boleh juga bertukar-tukar cerita tentang pengalaman membesarkan anak-anak dan sebagainya sementara tunggu anak siap untuk dilepaskan. Kalau hantar anak dengan pengasuh, sorang tu je la yang kita add senarai kawan kita kan..

Tu je la kot yang teringat saya listkan kelebihan taska ni. Kalau ada pembaca lain nak share kelebihan lain silakan.. sharing is caring!

Nantikan entry tips memilih taska selepas ini..

Tuesday, November 1, 2011

Clearance Stock : Susu Ibu Perahan

Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan November dah kita kan. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru je pregnen 5 bulan, tapi realitinya baby yang dipregnenkan tu dah pun 5 bulan menjengah dunia ni. Seriusly rasa tak terkejarnya masa sekarang ni. Ehm.. telah berada di akhir zaman la kita sekarang ni kan?
Daripada Anas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda,

" Tidak akan terjadi qiamat sehingga masa menjadi singkat maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api." - HR Termizi


Bila bulan November mula menjengah ni, terus rasa lain macam pulak perasaan saya. Teringat kat stok-stok susu perahan yang memenuhi ruang deep freezer dan freezer. Dah lama nak uruskan clearance stock EBM tu bagi memberi laluan kepada stok baru tapi dok layan sangat perasaan sayang yang merajai sanubari..hehehe. Entah semangat mana pulak datang awal pagi tadi.. berjaya jugak saya menangkis perasaan sayang tu lalu menggeledah deep freezer mencari stok-stok bulan 6 dan bulan 7 untuk di'clear'kan. Semangat baru bangun tido kot..hehe.. pukul 1 pagi menggeledah peti ais!

Nak tak nak terpaksa juga saya lepaskan stok-stok ni pergi. Saya ingat semangat saya maintain kuat. Tapi tak lama lepas tu rasa nak nangis pulak bila terpandangkan stok-stok ni terdampar di atas lantai dapur untuk proses penyahbekuan sebelum dialirkan ke dalam sinki.

Pagi tadi, lepas bangun tido kali yang kedua untuk siap-siap ke opis, rasa sayu hati pulak tengok stok-stok tu terdampar. Menyesal pulak datang menerpa. Ishk! terfikir pulak.. saya ni confiden je yang umur saya panjang untuk terus fully breastfeedkan anak saya. Macam mana kalau tak panjang umur? Stok baru tak sempat nak memenuhi ruang freezer camne? Stok bulan 6 dan 7 tu walaupun lama.. sesungguhnya ia berkali-kali ganda lebih baik daripada susu formula. Ya Allah.. apa yang aku dah buat ni???

Ruang deep freezer yang telah lega setelah peng'clear'an stok dilakukan.

Misi melegakan ruang freezer pulak. Stok yang sendat mendat ni bakal ke deep freezer. Semoga tak berlaku lagi susu tak beku walaupun 3 hari duduk dalam freezer ni.

Semoga Allah panjangkan umur saya agar dapat saya memenuhi tanggungjawab memberikan Razin susu yang terbaik dengan izin-Nya. Semoga Allah gantikan stok yang terbuang itu dengan stok yang lebih baik.. amin!

Friday, October 28, 2011

Misteri susu tak beku

Pelik! pelik! Pelik!
Tak tahu la kenapa EBM saya bertarikh 25.10.2011 masih tidak beku lagi hari ni sedangkan dah 3 hari berlalu.

Pelik! pelik! pelik!
Kenapa rakan seangkatannya membeku sedangkan dia satu-satunya EBM yang tak beku dalam freezer tu.

Pelik! pelik! pelik!
Apa dah jadi dengan freezer saya? Freezer rosakkah atau EBM itu yang rosak? Tapi tak mungkin la penglihatan saya yang rosak pulak. Saya masih tahu bezakan susu cair dan susu beku ye..hehe..

Pelik! pelik! pelik!
Sebenarnya bukan ini kejadian kali pertama. Minggu lepas pun ada satu jugak EBM yang tak membeku dalam freezer sedangkan dah 3 hari dok dalam tu. Sebelum minggu lepas tu memang tak pernah berlaku. Kalau berlaku pun EBM yang duduk kat tingkat bawah peti ais 2 pintu tu..hehehe..4 hari letak pun tak beku..

Mungkinkah sebab freezer tu dah terlampau padat dengan stok EBM sampai tak boleh udara sejuknya menyamaratakan suhu dalam tu? So macam mana keadaan stok2 EBM dalam tu? Boleh bertahan sampai 3 bulankah? Macam mana nak tahu suhu freezer saya tu? Adehh!! Siapa terer jawab angkat tangan!!!!

Wednesday, October 19, 2011

Nak dibuang sayang.. Nak disimpan space kurang..

Eh eh mamiraysha berblogging malam-malam la! ngigau ke hape ni? Biasanya time ni dah lama belayar ke alam lain dah ni. Tapi apsal malam ni rajin plak ni?

Saje nak release tension di kala ini. Menghilangkan kebas2 tangan yang kesejukan. Baru balik London! hehehe.. Baru selongkar freezer dan deep freezer!

Risau plak dah nak masuk bulan 11 ni. Dalam freezer stok EBM bulan 8 belum terusik langsung. Dah nak 3 bulan dah usia EBM dalam freezer tu. Haruslah dipindahkan ke dalam deep freezer segera untuk memanjangkan tempoh hayatnya.

Tapi macam mana? deep freezer penuh lagi. Stok bulan 6 pun ada lagi. Dah lama dah saya dok berkira-kira.. nak buang ke tak stok EBM yang lama2 tu untuk bagi laluan kat stok baru masuk pulak. Sayangnya!!! Sedih rasanya nak buang perahan berharga tu. Rasa macam membuang rezeki pulak. Tapi kalau saya tak buang, hasil perahan baru takde pulak tempat nak simpan. Nak beli deep freezer baru? Adeh! tak mampu la pulak saya.

Lama dok fikir nak buang ke tak nak.. nak buang ke tak nak.. masa makin lama makin berlalu. Hari ni saya nekad! Sesuatu harus dilakukan untuk menyelamat susu fresh yang dah 2 hari tersadai kat ruang bawah freezer.

Bungkusan ke-2 terpaksa dibuang. Stok EBM 10.6.11 hingga 14.6.11 sebanyak lebih kurang 20 ketul. Sabtu hari tu saya nekad buang stok 3.6.11 hingga 9.6.11. Ntah berapa ketul ntah saya tak perasan pulak. Yang ni lagi sedih. Ada antara stok tersebut yang kekuningan mengandungi kolostrum. Macamanala saya bleh terlepas pandang stok tu.

Lepas buang 1 bungkusan ni, legalah sikit deep freezer tu. Saya transfer sikit stok bulan 8 masuk dalam deep freezer. Tapi tak semua sebab ruang masih tak mencukupi. Nampaknya perlu ada pengorbanan lagi.



Setelah aktiviti penghijrahan dilakukan, ada la ruang sikit kat dalam freezer ni. Tapi tak kemas langsung! Gara-gara stok EBM dalam plastik yang telah lari diriannya. So ada di antaranya yang tak bleh nak berdiri tegak. Nasihat ikhlas kepada kawan2 yang nak buat stok EBM, buatlah stok dalam botol kalau berkemampuan. Saya guna plastik sebab tak berapa mampu nak beli botol banyak2..hehehe. Mampu untuk mempunyai 130 botol je setakat ni. Kalau ada rezeki terlebih nanti memang nak beli botol je. Sejuk sikit mata memandang bila kemas tersusun kan?

Seriously, motivasi saya sekarang sangat rendah untuk membuat stok EBM akibat lambakan stok dan ketiadaan ruang penyimpanan. Dah tak terurus dah stok2 ni. Prinsip FIFO - first in first out tu ntah ke mana dah. Mana sempat la saya capai. Jenuh nak kena korek ke dalam deep freezer tu. Dah namanya pun deep kan..hehehe..

Bukan salah susu yang banyak! Tapi salah saya yang malas mengurus!
Perlukah saya kurangkan lagi stok EBM yang ada ini agar mudah diuruskan?

Tepuk amai-amai

Situasi : Dalam kereta, on the way ke tempat kerja mummy dan taska.

Mummy nyanyikan Razin lagu tradisi turun-temurun nenek moyang;

Tepuk amai-amai
belalang kupu-kupu
Tepuk Razin pandai
mummy upah susu

Susu lemak manis
santan kelapa muda
Razin jangan nangis
Mummy pergi kerja

Rasanya mummy tak pernah nyanyikan Razin lagu ni. Tetiba pulak ari ni teringat nak nyanyikan lagu ni sambil pegang kedua-dua tangan Razin dan tepukkan untuknya. Razin seronok! Bukan Razin je seronok, Abang Rayyan turut teruja sama! Hehehe.. maklumla lagu baru padanya.

Dalam keterujaan tu (tak tahu la teruja sebab suara mummy sedap atau memang melodi lagu ni sedap..hihihi), Rayyan suruh mummy nyanyikan untuknya pulak. Mummy pun nyanyilah untuk Rayyan pulak sambil tepukkan tangan Rayyan. Lirik ditukar daripada nama Razin kepada nama Rayyan dan lain2 lirik kekal seadanya.

Lepas habis nyanyikan lagu untuk dia, dia suruh pulak nyanyikan untuk Rania. Adeh! Dia buat dah.. cenggini la Rayyan kalau dia dah suka. Sebelum ni mummy dah terkena bila nyanyi lagu Old Mc Donald had a farm eaeao tu. Macam2 disebutnya. Kadang2 sampai susah pulak nak nyanyi. Ye la, kan lagu tu kena keluarkan bunyi. Kalau setakat ayam, kambing, kucing dan lain2 binatang tu boleh la mummy nyanyikan bunyinya. Ni disuruhnya kereta la, bantal la, Rania la, baju la dan apa jua benda yang terlintas dalam fikirannya. Tak nak terima lak tu bila mummy kata benda-benda tu mana ada bunyi. Kena la mummy be creative buat bunyi tah apa-apa janji ada bunyi sudah! hehehe..

Ok, cite balik pasal lagu tepuk amai-amai ni. Lepas abis lagu untuk Rania, dia suruh untuk daddy pulak! hahaha..daddy kata ntah apa-apa bila mummy nyanyi 'tepuk daddy pandai mummy upah susu' dengan 'daddy jangan nangis mummy pegi keje'..hehehe..

Lepas tu..Rayyan sebut lagi sorang-sorang nama orang-orang yang dia kenal suruh mummy nyanyi..

Cik Su
Cik Sa
Cik Li
Cik Ju
Pak Cik
Atok
Teacher
Shahira
Suhaila
Raisha
Malik
Haris
Khaira
dinding (hah! dah sampai mengarutnya!)

Huh! macam mana korang boring baca nama tu satu-satu..macam tu la boringnya mummy nak kena nyanyi tepuk amai-amai untuk setiap satu nama yang tersebut. Ingatkan nak senang, mummy nyanyi short cut ambik 2 baris yang akhir. Tapi Rayyan kata salah! kena nyanyi penuh! huhuhuhu... Masa ni mummy rasa lambatnya nak sampai opis! hehehhe..

Bila dah sampai kena nyanyi tepuk amai-amai untuk dinding ni, mummy cakap la kat Rayyan dinding mana boleh minum susu. Tak boleh nyanyi tepuk amai-amai kat dinding. Pastu tetiba kat Radio keluar lagu best, aisyiteru tu. Hah! mummy cakap mummy nak dengar lagu best dulu, nanti sambung. Hehehe..mummy nak mengelat! Nasib baik Rayyan memahami. Pastu dia dah lupa nak suruh mummy nyanyi balik. Dia pulak yang nyanyi! tapi lirik tonggang langgang. Belalang kupu-kupu.. Razin jangan nangis.. mummy nak pegi keje... Walaupun tonggang langgang..mummy tetap bagi pujian kat Rayyan. Pandai Rayyan nyanyi! hehehe.. (nasib baik tak suruh mummy nyanyi lagi!)

Thursday, October 13, 2011

Cara tarik pelanggan ke restoran

Alkisahnya..

Ahad lepas, en asben bawa kami anak-beranak ke Tesco Nilai untuk shopping keperluan dapur yang dah habis dan juga yang hampir habis. First time datang sini. Saje tukar angin. Kalau tak, Alamanda, Alamanda dan Alamanda..hehehe..

Jarak dari rumah lebih kurang 27km dengan memakan masa setengah jam memandu secara berhemah..hehehe.. Kena berhemah sebab bawa anak kecik. Lak tu ada anak kecik yang tengah belajar dari apa yang berada di sekelilingnya. " Daddy, merah belenti! " kata Rayyan bila nampak lampu isyarat kaler merah. Pastu dah hijau, " Daddy, hijau jalan!" Kekadang tu daddy terpaksa beri penjelasan bila jalan jugak waktu lampu merah sebab kat putrajaya ni banyak signboard kat lampu isyarat tertulis " Belok kiri jika tiada kenderaan. "

Lepas shopping2 apa yang patut, masa untuk mengisi perut!
Of course pilihan daddy kedai makan yang tak serabut!


Kami pilih untuk makan di Legenda Cafe.Com yang ada kat dalam bangunan Tesco ni. Cafe ni lengang giler! masa kami masuk, cuma ada sepasang je pelanggan dia. Tak pasti pulak kenapa orang tak ke sini.

Nak tahu kenapa kami masuk kat cafe yang lengang ni? Sebabnya..


Ada disediakan tempat untuk anak-anak mengisi masa mereka dengan bermain. So, mummy dan daddy dapat la makan dan minum dengan aman dan tenteram tanpa gangguan. Sekali sekala je mereka datang untuk disuapkan makan dan minum.


Rayyan dan Rania enjoy main masak-masak kat sini. Sementara diorang masak, mummy dan daddy dah kenyang dulu makan makanan yang kami order! hehehe..


Bersungguh-sungguhla si kecik Razin ni memilih makanan best untuk di order. Last2..takde satu pun masuk kat mulut dia! hehehe..sian Razin. Razin rasa melalui susu mummy je la ye..


Tak banyak sebenarnya pilihan makanan dia. Mummy order nasi lemak ayam je la. Nasi lemak yang sihat la kononnya..hehehe.. Lupa lak nak ambik gambar makanan yang daddy order, nasi minyak dengan ikan masak apa ntah!


Ni plak air pilihan kami. Mummy pilih sirap bandung selasih dan daddy pilih jus epal + limau nipis.


Kalau terer, meh la cuba air soda + strawberi + serai kat sini. Hehehe..kami tak berani nak cuba.

Kesimpulannya, cara kedai makan ni peruntukkan tempat mainan untuk anak-anak main telah menarik hati kami untuk singgah dan makan kat sini buat pertama kali. Itu jugak la yang saya cakap kat pelayan cafe ni.

Bagi ibu bapa yang ada anak-anak kecik macam kami ni.. tempat yang macam ni memang jadi pilihan kami. Tak kisah la harga makanan dia mahal ke murah, sedap ke tak..janji kenyang sudah!

Daddy dan anak-anaknya yang seramai satu troli..hehehe.. Tu yang tak bleh makan kat tempat2 serabut tu..

Tuesday, October 11, 2011

Happy Birthday.. Rania!


Eh Eh ari tu birthday. Ari ni birthday lagi? Hehehe..ari tu birthday mummy. Ari ni birthday Rania pulak. Rania genap 2 tahun hari ni. Dua tahun lepas.. mummy ingatkan Rania nak keluar melihat dunia pada tarikh lahir mummy. Tapi ternyata Rania nak jugak tarikh lahir sendiri 11.10.09 tanpa kongsi-kongsi dengan mummy. Rania lahir genap pada tarikh jangkaan bersalin! Bayi yang menepati masa kan?



Genap sudah misi mummy menyusukan Rania sehingga 2 tahun hari ni. Walaupun bukan sepenuhnya 2 tahun Rania minum susu mummy, tapi sepanjang 2 tahun ini Rania tetap dapat menikmati khasiat susu mummy. 1 tahun fully breastfeed yang menenangkan. 1 tahun lagi breast-mula feed (breastfeed + formula..hehehe) yang mengenyangkan. Itu pun sudah cukup membanggakan mummy. Ada penenen tegar macam Rania! Kita sama-sama sempurnakan misi ini. Walau ketika baby Razin dalam rahim mummy. Walau ketika baby Razin ada di sisi. Walau misi ini sudah berakhir.. nenen la seberapa lama pun yang Rania nak!



Selamat hari lahir sayang!

Semoga Rania panjang umur dan dimurahkan rezeki
Membesar dengan sihat dan hidup diberkati
Dikurniakan akal yang cerdas dan diterangkan hati
Dimantapkan iman agar menjadi mukminah sejati
Menjadi anak solehah permata hati mummy dan daddy
Memperoleh kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat yang abadi..


Note:

Sempena birthday Rania ari ni, daddy buat entry istimewa untuk Rania kat blognya. Masa birthday mummy ari tu takde pun tau. Jeleskah mummy? Hahaha.. takde pon, kecik ati je..hehehe.. siapa la mummy di hati daddy.. huahuahua..

Monday, October 10, 2011

Bajet 2012 : Bajet yang mensejahterakan diri ini

Bukan menjadi rahsia lagi. Satu Malaysia dah tahu kan kandungan bajet 2012 yang telah disampaikan oleh PM pada Jumaat lepas sempena birthday saya..hehehe.. takde kena-mengena la nak sempena-sempena plak ek..

Alhamdulillah.. tercapai wish saya yang ke-8 daripada wish list yang saya buat sempena birthday aritu. Bukan saya je gembira..semua kakitangan awam pun gembira gak kan? Daripada takde.. biarlah ada walaupun sikit. Setidak-tidaknya boleh buat bayar hutang anak-anak hehehe.. Sebelum ni saya konfiden cakap kat en asben ada bonus setengah bulan lagi hujung tahun nanti. Tak tahu apsal saya konfiden sangat. Hujah saya pada en asben, biasanya kerajaan akan bagi something untuk raya dan naik sekolah. Ari tu kerajaan bagi bonus setengah bulan gaji tak cakap pulak bayar 2 kali sebelum raya dan sebelum naik sekolah. Mesti ada lagi untuk naik sekolah pulak. Hehehe.. nasib baik sangkaan betul..kalau tak maluuu.. penuh konfiden cakap tu! (moral of the story : jangan nak konfiden benda yang belum pasti)

Selain bonus setengah bulan gaji lagi yang bakal diterima pada gaji Disember ini, kakitangan kerajaan dapat juga ini:

•Kenaikan gaji tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred jawatan. Bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.

•Penjawat awam akan dilanjutkan umur persaraan wajib mereka dari 58 tahun kepada 60 tahun.

Read more: Intipati Bajet 2012 | Isu Belanjawan 2012



Syukur kepada Allah yang menitipkan rezeki melalui ini semua. Saya pandang bajet ni sebagai rezeki buat anak-anak saya, terutamanya baby baru, Razin. Betullah janji Allah, setiap makhluk yang diciptakannya akan dititipkan rezeki buat mereka. Inilah yang saya pegang masa dapat tahu pregnenkan baby Razin dulu. Berpegangkan inilah, saya terima kehadiran orang baru dengan hati yang terbuka.

Selepas lahirkan Razin pada Jun lalu, Allah kurniakan rezeki yang tidak disangka-sangka, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang untuk tahun 2010 dengan insentif RM1000 pada Julai lepas. Julai juga saya dapat kenaikan gaji tahunan RM66.55. Lepas tu dapat bonus setengah bulan gaji, RM1000 pada Ogos lepas. Disember nanti dapat lagi bonus setengah bulan gaji. Tahun depan, dapat lagi kenaikan gaji. Baby Razin sendiri punya pendapatan pun dah lebih RM700. (Siap boleh bagi pinjam kat mummy lagi. Nnti bonus mummy bayar balik eh..)

Bukan tujuan saya bercerita untuk menunjuk-nunjuk rezeki yang saya terima. Nauzubillahhimin zalik. Saya bercerita untuk tujuan menunjukkan bukti betapa Allah itu Maha Pemberi Rezeki dan Maha Mengetahui. Saya nak kongsikan cerita ini kepada ibu-ibu yang enggan mengandung lagi dengan alasan tak mampu menanggung kos hidup anak. Saya nak kongsikan juga kepada ibu-ibu yang sedang mengandung tetapi nak serahkan anak yang dikandungkannya itu kepada orang lain untuk dibesarkan atas alasan tak mampu menanggung kos hidup anak.

Percayalah, Allah itu yang memberi rezeki setiap makhluk yang diciptakannya. Lapangkan dada menerima segala ketentuannya. Anak-anak adalah rezeki Allah kepada kita. Harta yang tak ternilai oleh kita mahupun seorang Jurunilai samada Penilai Swasta mahupun kerajaan (macam saya). Inilah aset kita dan harapan kita sebagai pendoa kita semasa di alam barzakh nanti..insya-Allah.

Peringatan buat diri ini:

Tambahan rezeki ini untuk kesejahteraan anak-anak ye juga untuk dipotong oleh LHDN sejumlah wang bagi melunaskan hutang PTPTN..hehe.. So, kenaikan itu tak memewahkan kami pun. Masih kena hidup dengan seadanya..

Friday, October 7, 2011

Big 30


Aci tak nak ucap kat diri sendiri hepi birthday? hehehe..

I'm turned to 30 ari ni. Dah masuk group 30-an dah saya. Melangkah ke fasa matang (sepatutnya). Kat opis dulu dulu kita panggil orang akak akak.. la ni orang panggil kita akak la pulak.. maknanya? Dah kurang la kemudaannya itu..hehehe..

Alhamdulillah, Allah masih mengizinkan saya untuk menghirup udara di muka bumi ini sehingga 30 tahun. Semoga Allah mengizinkan lagi saya untuk menghirup udaranya.. dengan kesihatan yang baik.. dengan rezeki yang murah.. di samping suami dan anak-anak dan semua yang saya sayang..

Meningkatnya umur ni, bermakna kurangla usia saya di muka bumi ni. Maknanya lebih dekatla dengan kematian..kan? Walaupun tahu mati itu pasti.. tapi takut pulak memikirkannya. Semoga Allah panjangkan umur saya dalam ketaatan kepada-Nya dan mengizinkan saya membesar dan mendidik anak-anak saya dengan sempurna.

Alhamdulillah.. pada usia 30 tahun ni, Allah mengizinkan saya mencapai semua ini:

1. Melayari bahtera rumahtangga bersama nakhoda bernama Mohd Sharoramadan yang sangat memahami dan melengkapi kekurangan diri ini.
2. Merasai nikmat mengandung, melahirkan, menyusukan, dan membesarkan permata hati Umar Rayyan, Aisya Rania dan Uzair Razin.
3. Mempunyai kerjaya tetap dan stabil sebagai sumber rezeki (insya-Allah).
4. Masih mempunyai ibu bapa dan ibu bapa mertua untuk ditaburkan bakti walaupun tak mungkin dapat membalas segala bakti yang mereka telah taburkan.
5. Mempunyai kereta untuk dinaiki walaupun dah 7 tahun usianya (setia kan saya?). Biarpun tak secanggih mana..tapi banyak berjasa.
6. Mempunyai sebuah rumah walaupun hanya setengah unit apartment low-medium cost (setengah unit lagi nama en asben :-) walaupun ansuran dia sorang yang bayar).
7. Mempunyai 8 tahun pengalaman kerja dengan 6 pejabat yang telah diteroka pengalamannya.
8. Menjadi mak long kepada Nur Najla Yusra, Nur Iman Yusra dan Muhammad Adam Zahdan.
9. Mempunyai buku akaun Tabung Haji, Bank Rakyat, Maybank, Bank Islam, CIMB bank dan ASB walaupun dalamnya ada beberapa ringgit aje..hehehe..
10. Mempunyai blog bernama www.mamiraysha.blogspot.com sebagai wadah untuk perkongsian ilmu dan cerita dan akaun facebook bernama Iffah Afifah yang begitu jarang dibuka..hehehe..
11. Anugerah paling berharga : Kesihatan yang baik, akal yang waras, nikmat iman dan Islam, hati yang tenang.

Impian yang belum dicapai dan harap-harap dapat dicapai pada usia ini:

1. Memiliki segulung ijazah yang dah 4 tahun setengah dok gulung sikit-sikit..belum tergulung habis lagi..hehehe.. (hopefully dapat grad awal tahun depan. Tinggal 3 paper je lagi ni..)
2. Memiliki sebuah mesin jahit untuk menjahit baju suami, anak-anak dan diri sendiri. Opps sebelum tu nak kena pandai membuat baju dulu..hehehe..
3. Memiliki sebuah oven elektrik untuk membakar kek dan biskut untuk santapan suami dan anak-anak. Dah ada..baru semangat nak belajar buat kek ye tak? hehehe.. (en asben cakap..kena pandai dan rajin dulu baru beli. Kalau setakat nak buat kek setahun sekali baik tak payah beli oven)
4. Memiliki kerajinan dan kekuatan untuk menguruskan rumah tangga..hehehe.. kantoi! macam tak berapa rajin la pulak ayat tersiratnya ye!
5. Menang peraduan apa-apa aje yang menawarkan hadiah lumayan! hahahaha..kayo makcik! boleh beli perkara 2 dan 3 di atas! dan juga melangsaikan hutang piutang.. Boleh jugak buat GA kat blog ni. Korang juga yang bertuah nanti! hehehe.. baik korang doakan impian makcik ni! ekekeke...
6. Tidak mengandung lagi pada umur ni.. kalau tak..punah lagi impian 2 tahun fully breastfeed Razin..hehehe..
7. Memiliki seutas jam tangan yang cantik supaya lebih menepati masa dan dapat melakukan tugas dan kerja rumah dengan pantas ..hehehe.. bunyi macam nak bagi hint kat seseorang je kan? ekekekeke..
8. Dapat sesuatu yang menggembirakan semasa PM bentangkan bajet 2012 nanti..hehehe..

Itu je kot wish list sempena birthday saya hari ni.

Sebelum mengundur diri.. terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang telah wish birthday kat saya hari ni setakat waktu ini:

1. En asben (wish pukul 5.30 pagi - saya cakap lambat! dia kata, biar lambat bukan tak wish langsung macam orang tu! huhuhu..nampaknya sampai tahun depan la dia ungkit yang saya tak wish birthday dia!)
2. Pn Ujie - adik ke-2 saya (wish pukul 6.47 pagi)
3. Pn Julie - BFF saya (wish pukul 9.40 pagi)
4. Pn Bidah - adik ke-5 saya (wish pukul 10.39 pagi)
5. En Abah - abah saya la (wish pukul 12.03 tengah hari - abah memang sentiasa ingat semua birthday kesembilan-sembilan anaknya)
6. Kak Ros - satu-satunya ofis mate saya; kami berdua je satu opis (wish pukul 12.15 tengah hari setelah saya cite yang abah saya telefon wish birthday - dia lupa yang ari ni birthday saya padahal saya dah war-warkan sejak minggu lepas..ekekeke..)
7. Semua kawan-kawan yang wish kat FB saya.. Fuhh! jenuh nak tulis satu-satu..

Terima kasih atas ucapan dan doa kalian. Moga doa yang baik kembali kepada orang yang mendoakan jua..

Friday, September 30, 2011

Kapsul Jiwa : Hati seorang wanita bernama Fatimah

Salam Jumaat sidang hadirin sekalian.

Hari ni saya tak nak post sesuatu yang sia-sia. Izinkan saya berkongsi satu kisah benar yang dicatat oleh seorang blogger tentang seorang wanita yang bernama Fatimah. Wanita cekal yang serba kekurangan tapi tidak menggunakan kekurangannya untuk meraih simpati tetapi memanfaatkan kudrat yang dia ada untuk membantu insan lain yang lebih memerlukan..

Original site : Klik sini

insan bernama Fatimah..

ini adalah secebis kisah yang aku ingin berkongsi kepada semua. semua yang ingin aku sampaikan berlaku semalam, ketika aku melakukan kerja diluar pejabat di sekitar kuala lumpur. ini adalah pengalaman pertama bekerja tanpa kehadiran pegawai kerana mereka ada tugas lain. dan ini juga pertama kali aku membuat lawat periksa harta menaiki motosikal bersama rakan sekerja. mudah dan cepat bergerak dari satu lokasi ke lokasi yang lain memandangkan kuala lumpur memang terkenal dengan kesesakan jalanrayanya.

lokasi pertama, wisma perkim dan yang kedua wisma hamzah kwong hing sebelum rehat untuk makan tengahari. tugas kali ini memang meletihkan kerana harta yang nak di periksa terletak di puncak bangunan semuanya. cerita yang nak aku sampaikan bermula semasa kami rehat untuk makan tengahari disalah sebuah kedai makan berdekatan dengan stesen putra masjid jamek.

semasa makan, mata aku tertumpu pada o.k.u. berkerusi roda. pada mulanya aku menyangka yang dia memerlukan bantuan untuk menaiki tren kerana dia berhenti ditangga untuk naik ke stesen putra. setelah diperhatikan agak lama dia berlegar-legar, dia berhenti disatu sudut dan terdiam disitu. dan terlintas pula di otak aku yang dia ni jual tisu rasanya.

jangkaan aku silap sekali lagi kerana tiada tisu yang dipegang. yang dapat aku perhatikan dari jauh hanyalah pen dan kertas dan sesekali ada insan yang prihatin berhenti dan menegurnya dan menghulurkan derma. dan apa yang aku perhatikan hanya golongan yang kita panggil apek dan maniam sahaja yang menghulurkan bantuan. mana perginya ahmad dan aminah yang tinggi dengan budi pekertinya?. apa yang menarik perhatian aku, dia tidak menadah tangan atau bekas tetapi hanya melemparkan senyuman tanpa desakan untuk meminta-minta. lensa kamera aku terus fokus kepada apa yang tertulis di kerusi rodanya...



tapi apa yang lebih menarik perhatian aku ialah, dia telah menghulurkan duit kepada seorang yang sedang mengutip makanan dari tong sampah yang berada disitu. memang rasa terpukul melihat seorang o.k.u. yang jelas memerlukan bantuan kita yang sihat membantu insan lain yang dirasakan lebih memerlukan bantuan. selesai makan tengahari, kami terus menuju ke arah wanita ini kerana ingin mengetahui tentang kembara yang ditulis.



insan yang aku maksudkan adalah Fatimah Palaney bt Abdullah. seorang yang sangat ramah. berbual dengan beliau seperti macam dah lama kenal. banyak benda yang diceritakannya tetapi sikit je yang aku ingat. beliau masuk Islam semasa umurnya belasan tahun dan mendapat bantuan dari pusat zakat untuk belajar agama di kelantan. beliau belajar setahun di kelantan. belia sempat menunjukkan keratan akhbar tentang kutipan derma yang berjaya dikumpulkan sebanyak RM 10,000.00 dan telah diserahkan bagi menanggung seorang kanak-kanak yang menghidapi leukemia. beliau mengatakan ada beberapa pihak yang hendak membantu menjayakan kembaranya tetapi apabila kutipan derma yang akan diterima tidak akan seratus peratus kepada pihak yang sepatutnya, beliau telah menolak dan lebih baik melakukan sendirian dimana wang sumbangan yang bakal diterima dapat disumbangkan terus kepada yang memerlukan tanpa masuk kemana-mana akaun yang tidak sepatutnya.

kepada sesiapa yang sudi membantu, boleh menyumbang terus ke akaun:
MAYBANK : 164258497905 atas nama Fatimah Palaney bt Abdullah



kepada yang ingin membantu, bantulah dengan ikhlas tanpa prasangka buruk dan janganlah memikirkan perkara-perkara yang negatif tentang seseorang yang kita tidak kenal dan yang hanya kita kenal melalui cerita orang. aku rasa terpanggil untuk membantu dengan cara aku ber 'blog'. kalau kita menderma sedikit untuk insan ini, tak akan jatuh miskinnya akan kita yang serba ada ini. fikirlah akan kesihatan, kesenangan hidup dan kesempurnaan yang telah tuhan kurniakan kepada kita dan anak-anak kita selama ini. aku berharap semua dapat berkongsi untuk menyebarkan kebaikan. kepada sesiapa yang berkehendakan nombor telefon fatimah, boleh utarakan komentar anda.

Thursday, September 29, 2011

Penawar batuk untuk bayi


Siksa sungguh la kalau dapat batuk ni. Rasa macam nak pecah kepala bila batuk. Nasib baik la bukan tengah pregnen. Kalau tak, mahu terbabas air dari empangan..hehehe. Nasib baik la seminggu je saya dapat penyakit ni. Tu pun dah rasa dah azabnya. Ketika itu, baru la rasa, alangkah nikmatnya sihat itu!

Dalam gembira saya dah sembuh daripada batuk ni, si kecik Razin pulak dapat batuk. Nampaknya susu mummy belum sempat membuat antibodi melawan batuk untuk Razin. Kesian sungguh Razin. Terpaksa bertarung dengan batuk dalam usia sekecil itu.

Tak tahu nak bagi Razin ubat apa. Memang kalau boleh saya tak nak bagi Razin ubat batuk dari klinik. Risau pulak tak bagus untuk dia. Sudahnya, saya hanya menyapu vicks vaporub untuk baby kat dada, belakang dan lehernya.



Saya telefon mak saya semalam untuk bertanyakan petua untuk mengubati batuk untuk baby. Mak saya cakap, sapukan madu lebah pada leher dan dadanya. Yang ni saya belum buat lagi. Macam meragui keberkesanannya pulak..hehehe.. Kalau makan saya percaya, madu memang boleh mengubati batuk. Macam yang saya buat untuk diri saya dan juga Rayyan dan Rania. Baby bawah umur setahun tak boleh bagi madu..sebab madu tu ada mengandungi bakteria apa ntah..

Hasil 'google'an saya, saya jumpa petua untuk mengubati batuk kat sini. Rasa-rasanya sesuai tak untuk ubati batuk baby?

1. Ambil sedikit kerak nasi dan rendamkan dalam air suam. Apabila kerak nasi kembang, minum airnya. Amalkan setiap pagi.

2. Rebus beberapa biji buah pisang masak. Setelah lembik campurkan santan secukupnya serta sedikit garam dan perasa vanila. Setelah 20 minit, makanlah makanan tadi dengan mencampurkan sedikit gula. Selain anda mendapat kenikmatan suara anda semakin pulih.

3. Tumbuk segenggam daun pegaga, hingga lumat dan tapis untuk mendapatkan airnya yang pekat. Campurkan dengan gula dan embunkan selama satu malam. Minum dua kali seminggu.

4. Campurkan dua sudu teh madu lebah (pastikan ianya asli) dengan air suam. Kacau sehingga sebati. Kemudian minum tiga kali sehari.

Selain tu, saya jumpa jugak satu petua untuk hilangkan batuk baby kat sini.

Bahan-bahan:

1. Bunga belimbing buluh
2. Gula batu
3. Air

Masukkan bunga belimbing, gula batu dan sedikit air ke dalam bekas kecil. Kemudian, letakkan bekas ini di dalam periuk nasi yang telah ditanak. Biarkan seketika. Berikan bayi anda minum air tadi. Insyallah lega batuknya.

Ehm..manalah saya nak cari bunga belimbing buluh ni? Kepada kawan-kawan yang ada petua lain untuk mengubati batuk baby..meh la kongsi dengan saya.

Friday, September 23, 2011

Razin @ 3 month


Hero mummy ni genap 3 bulan pada 1.9.2011 yang lepas. Lambat dapat update perkembangan Razin pada usia 3 bulan ni sebab tak sempat. Lak tu bersusun-susun cerita dalam kepala nak post kat blog ni tapi tak berkesempatan je..

Razin mendapat suntikan imunisasi 3 bulan pada 6.9.2011 yang lepas. Saje mummy request appointment lepas raya. Kan cuti panjang balik kampung beraya. Alhamdulillah, Razin tak demam kena suntikan ini. Cuma dedar-dedar je sikit (Kamus Dewan : Dedar - berasa panas-panas badan (seperti hendak demam) ; orang johor panggil dedor). Berat badan Razin pada tarikh ni ialah 6.2 kg dengan panjang 64 cm.

Masa Razin dapat suntikan imunisasi 2 bulan dulu mummy minum air sirap selasih supaya susu mummy mengandungi khasiat biji selasih - menyejukkan badan. So tak jadi la Razin demam. Kali ni pulak mummy minum air cincau supaya susu mummy mengandungi khasiat cincau - menyejukkan badan. Sebenarnya mummy tak tahu la adakah faktor mummy minum minuman yang menyejukkan badan ni mempengaruhi tubuh badan Razin supaya tak demam..hehehe.. mummy hentam aje. Yang mummy tahu susu mummy memang berkhasiat untuk Razin..kan? (Mummy memang suka pun minuman berkenaan). Kalau sape yang try petua mamiraysha yang tak berapa tua ni tapi tak berjaya..jangan marah saya ye.. saya try and error je ni.

Eh eh macam terdengar orang tanya bila Razin botak ni? Hehehe.. Razin dibotakkan pada 1 Syawal yang lalu (30.8.2011) oleh daddy. Memandangkan daddy buat tak kemas, maka kerja2 pengemasan telah dilakukan oleh oni (MIL). Mummy rasa Razin lebih hensem bila botak..hehe..

Sedikit perkembangan Razin pada usia 3 bulan:

1) Dah pandai meniarap genap usia 3 bulan pada 1.9.2011 yang lalu. Razin bagi hadiah kebolehan dia ni pada daddy yang menyambut birthday pada tarikh berkenaan. (Mummy je tak bagi hadiah..huhuhu.. Nak bagi hadiah meniarap jugak macam Razin tak patut pulak..hahaha)

2) Menunjukkan minat untuk bercakap-cakap dengan orang yang bercakap dengannya walaupun hanya dengan gerakan mulut dan bunyi suara..

3) Menghisap ibu jari. Kalau sebelum ni satu penumbuk tangan dia masuk dalam mulut. Saje dia nak bagitahu mummy yang dia dah lapar la tuh..

4) Sangat suka tersenyum dan membalas senyuman. Kalau abang Rayyan nampak Razin senyum, mesti dia cakap " Mummy, adik suka.. "

5) Suka tengok tv cerita kartun. Ni bakal mengikuti jejak langkah abang Rayyan dia la ni, 24 jam Disney Junior channel 613.

6) Alhamdulillah, masih sepenuhnya minum susu mummy.

7) Sangat pandai membawa diri..walaupun tak pandai berjalan lagi..hehehe. Maklumla dah anak ke-3 ye tak. Mana la sempat mummy nak berkepit 24 jam dengan dia. So, memang mummy dah ajar sejak di awal kelahirannya yang dia asyik kena tinggal-tinggalkan aje untuk bagi perhatian kat abang dan kakaknya pulak. Jadinya, Razin jadi good boy bila kena tinggal.

8) Sangat jarang menangis. Tapi kalau dah start menangis, mesti ada yang tak kena la tu. Kadang-kadang tu saje mummy biar dia nangis lama-lama sikit sebab comel suara dia menangis..hehe..

Itu je la kot pekembangan Razin yang mummy terlintas nak tulis. Nanti mummy tulis lagi perkembangan Razin 4 bulan pulak ek..


Note:

Kawan-kawan, sebenarnya baby ni cepat sangat tumbesarannya. Kadang2 tu kita tak perasan pun dia dah besar. Masa begitu pantas berlalu. Sekarang baby yang baru je rasanya saya lahirkan dah pandai meniarap. Kemudian dia akan belajar menyusur, merangkak, duduk, berjalan dan berlari.. Tup-tup dah besar panjang.. bersekolah rendah, bersekolah menengah, belajar di universiti, bekerja, berkahwin.. dan keluarlah dia dari rumah kita dan membina keluarganya sendiri.. Saat itu..mungkin kita akan rindukan zaman baby mereka..

Oleh itu kawan-kawan.. marilah kita sama-sama lalui zaman membesarkan anak-anak ini dengan hati yang lapang. Mari kita ikuti perkembangan anak-anak kita seiring usia mereka. Luangkanlah banyak masa untuk mereka..kerana..masa yang berlalu tidak akan berputar kembali..