Check it out!

Thursday, April 28, 2011

Tips mengetahui jantina anak dalam kandungan

Soalan paling popular yang diajukan kepada ibu mengandung selepas pertanyaan bila due? ialah dah scan dah baby apa? hehe.. betul kan? Teruja sungguh orang sekeliling kita nak tahu baby yang kita kandung kan? kan? hehe.. tak kurang juga yang teruja nak meneka-neka baby apa dalam perut tu..

Baru tadi saya terserempak dengan member pompuan yang dah lama tak jumpa. Sebagaimana yang dinyatakan di atas, soalan pertama yang ditanya adalah bila due? Secondly..macam yang saya cakap gak..dah scan dah baby apa? Saya jawab.. dah scan..tapi encik asben tak kasi bagitau..surprise! hehe.. mungkin tak puas hati dengan jawapan saya..dia pun meraba la perut ni.. lagaknya macam mak bidan kampung..hehe.. pompuan katanya! Huyooo.. betul ke? kita tunggu jawapannya lebih kurang 4-5 minggu dari sekarang..hehe..

Macam mana dia bleh teka macam tu ek? Si mummy yang penah mengandungkan anak lelaki dan anak pompuan ni pun tak bleh nak teka baby apa yang dikandungkannya..hihi.. Buat ultrasound baru tahu baby apa..

Agak-agaknya petua apa yang dia ikut bagi meneka jantina dalam kandungan saya ni ye? Meh sini kita baca petua orang tua-tua dalam meneka jantina anak dalam kandungan..maklumla dulu kan takde kemudahan ultrasound ni.. Mungkin salah satu petua ni yang member saya ikut kot..

1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. (Masa saya mengandungkan Rayyan dulu, ada member opis tegur.."perut ko ni akak tengok sekejap macam anak pompuan..sekejap macam anak lelaki pulak.." hehe..pandai sungguh perut ku ini mengaburi pandangan mata orang.. saje nak bagi orang pening meneka-neka)

2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe... (Nipple Rayyan..unik skit. Sebelah timbul dan yang sebelah pulak terbelah. Atok dia kompius skit nak teka..adik dia lelaki ke pompuan..hehehe.. Yang Rania pulak nipple dia terbelah. Masa umur sebulan wat check up kat klinik kesihatan..nurse yang check tu siap cakap lagi yang adik Rania ni nanti pompuan.. Hhuhu..sperm ngan ovum blum jumpa lagi dia dah tahu kromosom mana yang menang ye..)

3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.

4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.

5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu. (Masa pregnenkan Rania dulu.. saya tak la suka bersolek..sebab bukan jenis yang suka bersolek. Pakai pelembab dengan bedak je. Pun bukan jenis yang bergaya. Cuma berkenan kat kaler pink. saya beli maternity dress kaler pink. Blouse pun kaler pink. Masa pregnenkan Rayyan..takde langsung beli kaler pink. Encik asben siap cakap kat Rayyan..nampak gayanya adik Rayyan pompuan la ni..hehe..)

6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.

7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..

8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan (ni dapat kat http://aidura.blogspot.com)

9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..

Ni hanya petua orang tua-tua. Hanya ramalan mereka aje. Janganlah percaya bulat-bulat.. Tak kisah la anak lelaki ke pompuan..yang penting sihat. Apa jua jantina..itulah ikatan kasih sayang antara suami isteri..kan?

25 comments:

elly hamzah said...

best baca..kunun2 plan nak anak..peod pown x regular, canee?

mamiraysha said...

elly,

Insya-Allah,ada rezekinya tu nanti. Teknologi perubatan dah makin canggih sekarang ni. Doa dan tawakal disamping berusaha. Jangan putus asa!

mamiraysha said...

Update : Saya dah pun selamat melahirkan baby boy pada 1 Jun 2011 yang lalu. Kalau tengok kat nipple breast kakak baby ni, memang tersasar la ramalan..hhihi.. nipple kakak terbelah. Salah la tekaan nurse tersebut. Sepanjang mengandung memang saya suka mengiring di sebelah kanan, dan sebelum mengandung pun sama..mana taknya..anak saya menyusu kat sebelah kanan je..nak tak nak kena la mengiring di sebelah kanan..hihihi. Sepanjang mengandung juga..anak pompuan saya tak nak berenggang langsung. Suka nak berkepit dengan mummynya ni. Daddy nak dukung tak mau, nak mummy gak yang dukung walaupun perut mummynya ni dah membuyut..huhuhu.. mungkin petanda adiknya berlainan jantina kot.

Anonymous said...

petua mcm ni la sy nk cari, akhirnya jmpe jg.. syskrg pregnnt anak kedua. x sabar rasanya nk tau jantina nya.. yg pertama perempuan so kedua harap2 la lelaki.. papepun xpa, yg penting sihat.. tq..
- awer -

miera said...

skarng dah masuk minggu ke 35..nk sambut first baby pun dh ready, tp byk prepare baju pink. bkn ape, time mnggu ke 18, doc ckp baby gurl. gi scan mggu ke 25 pun doc ckp gurl tp time tu sy n asben dah konpius tgk gmbr scan tu..mcm boboy jer..then mggu ke 34 g scan skali lagi(jumpe doc lain plak)ckp boboy....cane tu??? kalo tgk perut,leper..mak pun ckp mcm gurl, tp asben ckp spjg prgnant ni sy nmpk b'seri2 jer... boboy ke gegurl??? x kisahlah..janji semua selamat....

Mama lynn.. said...

skrg kandungan nak masuk 6bulan..klu ikutkn petua,tido belah kiri babygurl,bestnyer.. i dulu mgandung berat sebelah kanan jer.. tapi masa mgandung dulu muka xla berseri..dapatla babyboys.. dah 2 hero kat dlm umah tmasukla papa dorg hero..adela 3 hero kat umah nie.. klu babygurl,alhamdulilah..klu x,xper la.. mungkin ader rezki lagi nak mgandungkan anak perempuan..janji sihat tubuh badan nie nak jaga anak2 n suami..

amal said...

mohon share ye kak :)

Anonymous said...

kandungan saya dah masuk 20 minggu...
x sabar nak tau bb ape yg keluar ..
baca kt petua saya suka baring ke kanan...
cz menyusukan anak pertama... nak tgk perut 1st pregnt tajam je org kata laki keluar2 je pppuan,,,
nak scan doc kata minngu ke 28 baru nampK CLEAR... apa pun x kesah la janji selamat sihat.. hihihi

Anonymous said...

lg smmggu nak tgu baby mama ni kuar...hrap2 pompuan coz yg abg dah boy..ape2 pun hope semuanya selamat...amin

Anonymous said...

kandungan saya dah masuk 26 minggu.. belum scan lg jantina baby.. xsabar nk tau jantina baby.. suami sy nk sgt2 ank lelaki sbb nie ank sulung kami.. klu tgok pd tips di atas, campur2 lah.. ade tanda2 bby boy, ada tanda2 baby gurl.. tp baby suka sgt duduk belah kiri.. tido lak suka mengiring sebelah kanan..

ina.norazlina said...

salam..,sy pulak ank 1st. ad yg kata pompuan.sbb muka berseri2 sgt..,sampaikan rmai jejaka2 duk ngorat. ha3x.. kiranya saham tgh naik gtu. tp org tua2 ckp..,boboy dlm prot nie. sbb sy lasak sjk pregnen.tambahan sy suka mkn udang n ketam,daging lg la ske sgt2. yg pelik, sjk pregnen,sy jd malas.erm... tdo pon ske mengiring ke kanan.

Anonymous said...

happy nye..now kandungan nak masuk satu bulan..tdo mlm2 ska mengiring ke kiri..xska mkn yg msam2..

Ziana Marjani said...

saya suka ramalan nie :D
TP Saya pun ada tips , guna cincin emas + benang pun leh tau jantina anak kita :D
Selalu buat kat ibu2x mengandung nie

perinatalpostnatal@facebook said...

minta share info di perinatal postnatal ye :) tq!

Nurakmaniza said...

ade petanda nak dpt baby llk...ade jg ptnda baby girl :) ERRMMMMM....

Anonymous said...

Wife pun period tak regular.tapi agak senang nak mengandung. :) alhamdulillah.

Anonymous said...

teringin nak cuba tips tu..mcm mna gak nya cara dier eh.. ;)

Anonymous said...

salam...sy skrg pregnant anak ke-4....3 yg ada ni sume hero2 belaka...pngalaman sy mase pregnant ketiga2 hero ni sama je....so ape yg bleh sy wat kesimpulan,kalo pregnant anak laki ni,memang sy gemar mkn seafood,asam kurang dan sy suka bergaya...muka nmpak berseri even sy hanya spu bedak org ckp muka sy bersih dan cantik....kalo sape2 nk pregnant anak laki,sntiasa la mkn...jgn biarkn perut kosong...time tido plak,sy suka ngiring ke kanan...perut terasa berat dan cpt penat. kdudukan baby dlm perut x bleh nk teka sbb anak sy yg ketiga ni suka duk sblh kiri...n ketiga2 hero sy mase dlm perut kurang aktif....skrg pregnant yg ke4 ni sy cuba wat yg b'tentangan dgn time sy pregnant dlu2....harap2 kali ni pmpuan la...tp kalo sy dh cuba ikut byk ptua,tp Tuhan nk bagi jgk sy anak laki,sy terima dgn senang hati :)

Vitamom Liana said...

Seronok baca.... Thanks ye :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set menyusu, bersalin & hamil :)
http://thevitamomshop.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

zaza said...

harap baby kali ke2 nie boy... sbb kakanye skrg dok manje2 pas2 bila sebut adik dia senyum suke jer...

Honey_88 said...

nampak gayanya mcm baby gurl jer kt dlm ni hihi...btw thanks 4 d info sis...best jgk baca btambah2 rsa suspen hehe...

Anonymous said...

saya nk kongsi cerita sikit..saya ada 3 lelaki..satu, 2 lelaki..anak ketiga saya inginkn perempuan..saya tukar senduk ngan kwn saya..dia nak lelaki saya nk perempuan. dia dah ada 2 perempuan dan saya 2 lelaki..tp bila bersalin saya dpt lelaki..dan dia pn dpt lelaki..;- ). pastu ngandung anak keempat...mk sedara saya bg petua..kalo nk dpt anak perempuan....bila dpt tau mengdung je , curi penyapu . tp penyapu yg perempuan guna..saya pn ambik penyapu akak ipr saya d sebelah uma.... bila usia 4 bln, saya scan dr ckp tk npk..5 bln pn tk npk..tp masa ngandung tu npk perbezaan dr seblmnya.ngandung anak perempuan .perut muncung kedepan,,muka berseri..idung tk kembang suka mkn masam2..;-).. kalo nk tgk tanda anak lelaki perut bulat melembak penuh. idung kembang dr biasa..hehehe.. smoga dpt mnafaat drpda ini..

Ms. Noniey said...

haha.. comey je topik.. orang2 kata akata nak tu lelaki.. bahagian2 kat pelipat badan ibu cam kehitaman sikit contohnya leher dll.. lagi satu kalau bb boy ada line clear dar ari2 hingga ke pusat.. Sangat2 Clear. Cuba check..

mataku coklat said...

cer tgk...baby apa dalam perot ni....=)

Anonymous said...

as salam..skang dh 6 bulan preggy..dh 2 kali scan biasa dan hari ni buat detail scan kt PPUM...tak nampak juga boy ke girl.dr kate baby kepit ..aduhai pandai anak ummi nak supraise ye... :)