Check it out!

Wednesday, May 11, 2011

Breast Pump : Nak beli mana satu?

Menjelang detik kelahiran baby baru.. dalam kepala ni dok sibuk macam-macam nak beli.. sebagai persediaan la katakan. Selepas tak berapa nak berjaya fully breastfeed Rayyan dan Rania sehingga umur 2 tahun.. makanya..azam yang sama diteruskan untuk baby yang bakal lahir nanti.. yeah! perjalanan penyusuan susu ibu akan bermula lagi.

Kalau sebelum ni..sepanjang fully breastfeed Rayyan selama 7 bulan 2 minggu dan Rania 1 tahun 2 minggu..tiada bantuan pam digunakan. Hanyalah jari-jemari yang Allah kurniakan ni dikerah bekerja untuk mengekstrak susu dari sumbernya. Tak sakit..tak rosak dan tak pernah tertinggal pun pam semulajadi ni..hihi..

Tapi kali ni..tak tahu la kenapa plak saya mengidam sangat nak beli pam elektrik. Mungkin terjeles dengan geng-geng blogger yang banyak stok susu ibu hasil pemerahan menggunakan pam elektrik kot..hihi.. Memang tak dinafikan.. mengekstrak susu menggunakan tangan atau dikenali sebagai teknik marmet ni agak melenguhkan tangan dan juga leher. Tak bleh nak mengekstrak susu sambil menyusukan anak. Maklumla..tak cukup tangan nak pegang semua.

Harap-harap dengan bantuan pam elektrik ni nanti, bleh la saya menyusukan anak sambil mengepam susu. Tak la kawan yang sebelah tu kering nanti akibat tidak dipedulikan oleh si baby. Maklumla..inverted nipple. Rayyan dan Rania dulu tak mao langsung menyusu kat situ. Akhirnya..production susu kat situ pun merudum sikit-sikit hingga takde langsung. So kali ni..tak mao kejadian sama berulang.. harap-harap bertambah lumayanlah hasilnya nanti bila dua-dua beroperasi.. insya-Allah. Wah..kalau dah lumayan..kena la beli deep freezer plak..tak muat freezer yang ada ni.. kang keluar plak entry Deep Freezer : Nak beli mana satu? hihihi.. Eceh! berangan!

Bila dah nekad nak beli pam elektrik ni..timbul plak dilema, nak beli pam mana satu? Macam-macam jenama yang ada kat pasaran ni. Ada yang mahal..ada yang murah.. hingga saat ini..saya belum decide lagi nak beli yang mana satu. Tepuk dada tanya selera.. Cucuk Autoteller tengok baki wang yang ada..hihi..

Kalau tanya selera..saya nak yang ini..


Medela Freestyle namanya. Rasanya bukan saya je mengidamkan breastpump ni..tapi majority breastfeeding mummies kot. Kenapa ia jadi idaman?

Medela Freestyle breast pump is the world's smallest high-performance electric breastpump gives a mother more time and flexibility in her everyday life. Medela Freestyle breast pump is ideal for daily and frequent use.

Medela Freestyle breast pump is a breast pump with:

1) 2-Phase Expression
2) Single or double pumping
3) Gently massaging SoftFit Breastshield. It is soft, flexible and comfortably massages the breast and areola. It imitates a baby's sucking action on the breast and helps to encourage milk flow.
4) Hands-free accessories for more freedom while pumping
5) Stylish shoulder bag including cooler for on-the-go convenience
6) Rechargeable battery provides 3 hours pumping time
7) The LCD screen digital display is the best used for late pumping sessions
8) Medela Freestyle provides a memory button can be used to save your favorite pumping pattern for the next pumping session

Breastmilk is best for the baby. And the baby's natural sucking rhythm is best for the mother. In intensive pioneer work, Medela has converted the baby's intuitive knowledge into technological know-how. The result is 2-Phase Expression – the new standard for unsurpassed naturalness, comfort and efficiency in breast pumps. The innovative technology is based on state-of-the-art research and brings the breastfeeding mother all-round comfort and convenience. Therefore, Medela Freestyle is proven to:

- feel most like a baby
- get more milk in less time
- achieve faster milk ejection and faster milk flow

Memang best je baca kelebihan2nya kan? Tapi bila mengenangkan harganya..terpaksa pikir banyak kali. Harga pasaran RM2,299. Fuhh!! survey paling murah yang dipercayai pun RM1,700. Saya survey juga kot-kot ada kedai yang tawarkan installment plan guna kad kredit. Jumpa! ada 2, satu kat Shah Alam dan 1 lagi kat KL. Yang kat shah Alam tu, bleh jika pembelian RM1000 ke atas. So, harga pam RM1,839.20 kat sini..layak la untuk wat installment. Kena bayar cash RM500 as first payment on the spot dan baki baru installment kad kredit. Hanya untuk pemegang kad kredit Maybank aje. Maksimum installment 6 bulan. 0% interest. Maknanya, bulan2 kena bayar RM223.20.

Yang 1 lagi kat KL plak harga pam RM1,988.00. Nak wat installment kena pembelian at least RM2,000 dalam 1 resit. Maksimum installment 12 bulan. Tak perlu deposit. Pemegang kad kredit Maybank bleh. Kad lain tak ingat la bleh ke tak. So, bulan2 RM167. Ehm.. lebih murah skit berbanding yang kat shah alam tu.. Nak beli ke? Aduih! mahalnya.. Bulan2 nak hantar baby kat taska nanti dah RM250 sebulan.. takde ke orang nak belanja i RM2,000? hihihi.. murah rezeki orang tu nanti..

So, tak bleh la nak tanya selera je..kena la jenguk kat autoteller baki duit yang ada.. Nampaknya tak dapek la nak beli pam yang menyelerakan di atas. Kena la tukar selera.

Pam ni Spectra 3 namanya. Ramai juga member2 yang guna. Testimoni tidak mengecewakan. Ramai yang berjaya fully breastfeed baby selama 2 tahun dan lebih hanya menggunakan pam ini. Harga? Jauh lebih murah berbanding Medela Freestyle. Harga pasaran untuk double pumping ialah RM458. Survey paling murah ketika ini RM338.

PRODUCT DESCRIPTION

Spectra 3 breast pump is lighter compared to Spectra 2 breast pump for the ease of traveling. Spectra 3 breast pump's lightweight feature make it easy to carry with the specially designed travel bag together with the cooler bag that allows mother to accommodate breast pump, accessories and milk in only one bag. Spectra 3 breast pump is also providing quiet operation compared to other electric breast pumps thus Spectra 3 is minimizing the disturbance to mother who wish to express breast milk in office or while traveling.

Spectra 3 breast pump is having high suction power which result in shorter period of expressing breast milk and helps to draw out inverted nipples which is the common problem encountered by mothers. However, Spectra 3 breast pump is having lower suction power and suction cycle compared to Spectra 2 or Spectra 7 breast pump as its machine is designed smaller for the travel friendly feature.

Besides, with Spectra 3 breast pump automatic suck-and-release rhythm that simulates an infant suction rhythm, it leads to more natural expression of breast milk. Milk production can be maximized as spectra 3 breast pump provides adjustable suction power that accommodate to individual comfort level.

Furthermore, Spectra 3 breast pump is also convertible to double pumping by adding another breast shield set. Double pumping will help to maintain and enhance milk supply and reduce pumping time.

Finally, conversion kit is included to allow breast pump usage on either standard size or wide neck feeding bottles. With separable accessories (breast shield, tubing), it is easy to wash and sterilize.


Ini pulak keluaran baru jenama Spectra. Dew 300 namanya. Tak ramai lagi orang guna. Susah nak jumpa testimoni. Ini cerita lanjut pasal Dew 300 ni:

Dew 300 is having higher suction compared to Spectra 3 with 6 Months Warranty. And the suction can be easily adjusted compared to Spectra 3 and 7.

DEW 300 Outstanding Features:

1) High suction power
- shorter period for expressing breast milk
- helps to drw out inverted nipples

2) Quiet operation even at maximum power
- quiet and pleasant pumping thus minimizing disturbance to mother and baby

3) Double pumping (option) recommended
- reduce pumping time by 30% to 50%
- increase milk production and accelerate milk ejection reflex

4) Automatic suck-and-release rhythm
- simulates an infant's suction rhythm for a more natural expression of breastmilk

5) Adjustable suction power
- maximize milk production while accommodating to your comfort suction power level

6) wide cap adaptor
- for use with wide neck feeding bottle

7) cool& sweet colour
- white body with pink or blue knob

Harga pasaran pam ni ialah RM508. Survey paling murah RM399. Pening gak nak pilih Spectra 3 ke Spectra Dew 300? So pagi tadi saya bagi la email kat tokey online shop ni..tanya which one better. Dia kata between spectra 3 dan spectra dew 300, better spectra dew 300. Tapi dia tambah lagi, kalau ada bajet lebih dia cadangkan beli pam spectra dew 350. Aduih! tambah lagi pening nak pilih. Daripada 2 dah jadi 3 pilihan plak..

Inilah Spectra Dew 350. Apa yang bagus pasal spectra dew 350 ni?

Dew 350 is having higher suction compared to Dew 300 with 6 Months Warranty. And the suction can be easily adjusted compared to Spectra 3 and 7. It comes with Silicone Massager for comfort and 2 filters for minimize the risk of back flow.

DEW 350 Outstanding Features:

1) High suction power
- shorter period for expressing breast milk
- helps to drw out inverted nipples

2) Quiet operation even at maximum power
- quiet and pleasant pumping thus minimizing disturbance to mother and baby

3) Double pumping (option) recommended
- reduce pumping time by 30% to 50%
- increase milk production and accelerate milk ejection reflex

4) Automatic suck-and-release rhythm
- simulates an infant's suction rhythm for a more natural expression of breastmilk

5) Adjustable suction power
- maximize milk production while accommodating to your comfort suction power level

6) wide cap adaptor
- for use with wide neck feeding bottle

7) cool& sweet colour
- white body with pink or blue knob

Ciri-ciri dia lebih kurang sama macam spectra dew 300 cuma suction strenght dan suction cycle dia lebih skit berbanding dew 300. Harga? Harga pasaran RM618. Survey paling murah RM488.

So? Dew 300 ke Dew 350? Ehm...fikir..fikir..dan fikir... jangan dok fikir dew..dew..sampai due sudah..hihi..

26 comments:

Anonymous said...

aS'salam...sy pun dok sbk nk servey breast pump ni...mmg tiga2 ni jd plh.. tp hrag spectra 3 yg akak dpt servey RM338 tu double pump ke?y dew 300 n dew 350 pun hrga double pump ke?
y sy jmpa S3 &318..dew300 $365..dew 350 $460..

mamiraysha said...

Wa'alaikumussalam. Yup! memang akak survey harga untuk double pumping. Sebenarnya..motonya still sama cuma dia tambah extra breastshield bagi membolehkan double pumping je. Harga pasaran untuk extra breastshield ni RM70. So kalau beli pakej murah la sikit..

Anonymous said...

sy pun berkenan FS tp nk cr yg ada waranty malaysiala(lactaequip)..tau x mana2 yg murah?

Anonymous said...

tengah sevey jugak ni,..rasenye medela tu mahal sebab brand kot..nak beli mahal..rasenye nak beli spectra kot..ehhe

Anonymous said...

salam sis... sy pn bcdg nak beli breastpump ni n mcm bminat nk beli yg spectra sb de kwn bgtau dia pakai ok lgpun harganya murh bbndg yg medela 2.. yg mjadi mslhnya skarg, kat mana nk beli spectra ni, xkira la spectra 3 ke, spectra dew 300 ke, spectra dew 350.. kalau kt kdai jual kat mana? n kalau nk beli scra online, leh x tlg suggestkan blog mana yg jual hrga spectra plg bgus.. yg mcm sis duk survey 2.. tq~~

nanacomey said...

salam.... cer jenguk dekat blog ni :
http://sweetbonda.blogspot.com/ ade kutu medela FS ni... 1 group 6 orng..so tiap org keluarkan rm250/month (6 bulan).. saya pon teringin nak guna medela FS..kurang berkemampuan nk beli cash..main lah kutu ni.. jom lah join sekali :)

Fr : nana (dyana83@gmail.com)

AIN said...

beli online yg jual dlm rm 1300++ pun ada..faheem wardrobe

saya beli kat mama q store pun dlm rm 1500

nurshahadah said...

saya pun tringin nak medela free style tapi ngenangkan budget.nampak spectra 350 cam ok..

LovelyDress4u said...

ade sesape yg berminat dgn spectra dew 350 x?sekiranya berminat blh la bagi no telefon beserta nama di emel saya dhamirah_2000@yahoo.co.uk
Harga RM 430.00

mignonne.mommie said...

boleh try tgk kat onebabyworld.com.my. blh beli online & dtg terus ke kedai dia. harga pakej dia ok. saya dh beli spectra dew 300 tp lum rasmi lg. tokey kedai tu kate specra dew 350 tu sbenarnye spectra lama (spectra 7). dia just modified penampilan. =)

siti farishah an said...

spectra dew350 RM430 tu untuk single pump or double pumping?

P . J . A . A . M . I . R said...

Sy pun tengah berbelah bahagi ni samada fs or dew 300.. ingat nak maen kutu dekat sweetbonda, but macam ramai xgalakkan.. sebab faktor utama nak pakai yang de bateri...

Anonymous said...

cuba tgk dekat faheemwardrobe...dekat situ FS baru 1350..tapi tak pasti plak kenapa murah sgt dari yg lain2..

Anonymous said...

LovelyDress4u. naper nk let go? xbes ke dew 350. baru ingt nk bli..

Anonymous said...

assalamualaikum, nak tanya..kedai jual medela fs yg kat shah alam tu kat area mana ye?mohon bantu... teringin nk guna installment..terima kasih

mamiraysha said...

Kedai tu namanya Lilkaistore Boutique. Bleh tengok laman webnya http://www.my1stop.com.my. Alamat kedai: Lilkaistore Boutique, No 9-A (1st Floor), Jalan Pelabur B23/B, Seksyen 23, 40300, Shah Alam, Selangor. Contact: 03-55412459 Mon-Sat: 9am - 7pm Sunday: 10am - 5pm Public Holiday Closed..

si putih said...

Tak ok ke pam tu?

Anonymous said...

salam..
sesiapa yang berminat membeli 2nd hand Spectra Breastpump leh ctc sy di 0195572326..guna sxmpai 10x dsebabkan kurang susu-pakej dilengkapi dengan(item dibawah masih baru & belum digunakan):
1- 1 unit of Spectra Shield (for double pumping)
2- Medela Baby Cup Feeder
2- 8 bottles of Autumnz PP Milk Storage Bottles
5- 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag
6- Autumnz Reusable Ice Pack (3 pcs, 310g/pc)worth RM23.00
7- 1 X Autumnz: Cooler Bag - Blue Retro Stripe worth MYR59.00

price:RM500
retail price:RM600++

Anonymous said...

kat mana yang harga rm338 tu..leh bgtau..sy puntgh mencari2...

Anonymous said...

as salam..
saya pun sedang survey2 jugak breastpump ni,mmg konpius la nk pkai spectra 3 ke..dew 300/350 ke..medela FS confirm2 tolak tepi,kekangan bajet :p heheh..jd,godek punya godek,jumpak blog myhafsah.com..harga jauh lbih murah dr retail price..:)

Anonymous said...

kalau nak beli medela FS,harga yang paling murah sy jumpak rm 1499..kt blog myhafsah.com

Anonymous said...

biasanya yg jual dengan harga bawah RM1500 tiada waranty diberi.kalau nak waranty boleh,tp kena tambah duit,dan akhirnya total jadi juga dalam RM1700-1800..

Noorly A Puad said...

inginkan tip2 untuk tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

sweet plum said...

I want to sell my new batery medela fs. just used once. I bought this bcoz I thought my medela fs was getting problem with the battery. however, it was not. after sent for service, my medela get back to normal condition. rm 270 price is negotiable. only used once. within malaysia free postage. feel free to contact me 013-2494837

Azlina & Azwan said...

Heavenly Double FREESTYLE Auto-Breast Pump ada sape2 bleh bg testimoni x? sape ada pgalaman guna ni ye..keluaran malaysia kata mereka

Arinie Ghazali said...

saya pun guna medela freeestyle. bagus. double pam. elektrik. tapi byk parts. kena rajin cuci