Check it out!

Friday, December 2, 2011

Bayi hisap ibu jari kaki - Petanda apa?

Habit Razin sekarang ni dan beberapa minggu yang lalu ialah menghisap ibu jari kaki macam menghisap susu lagaknya. Feelingnya macam ibu jari kaki dia tu mengeluarkan susu pulak.. Adeh! seriau mummy dibuatnya..

Kenapa pulak mummy seriau? Sebab orang tua-tua cakap.. baby main kaki apatah lagi hisap ibu jari kaki petanda nak dapat adik lagi. Huhuhu.. betulkah begitu? Mari beritahu saya siapa yang tahu kaitannya dari segi ilmu sains biologi ni. Saya bab biologi ni tak terer mana. Dapat 7 masa SPM dulu..hihihi.. Penat saya pikir apa kaitannya. Tak jugak dapat jawapan.





Hai la Razin.. Umur Razin baru 6 bulan 1 hari ari ni. Tak kan nak minta adik dah kot. Abang Rayyan dan kakak Rania kan ada.. boleh je nak buat kawan. Jangan la mintak adik dulu. Bagi la chance kat mummy realisasikan impian nak susukan Razin sampai umur 2 tahun. Dah 2 kali mummy kandas di tengah jalan masa menyusukan abang Rayyan dan kakak Rania dulu akibat diorang mintak adik jugak la dulu tu..huhuhu..

Mummy gabra sebab takde apa-apa lagi perisai ni..upppss! hihihi.. Razin pun umur dah 6 bulan dah. Penyusuan susu ibu dah tak bleh jadi pendinding lagi dah ni. Ehm.. nampaknya Razin saje nak bagi isyarat supaya mummy dan daddy hati2 di jalan raya..heheheh..

Ni Rania masa kecik dulu. Dia pun ada habit main kaki gak. Tapi tak ingat la sama ada dia hisap ibu jari kaki ke tak.. hehehe..maklumla anak dah ramai.. ram memori pun tak kuat dah. Pengasuh dia siap pesan lagi.. " Hati-hati.. Rania dah main kaki.." katanya pada saya bila dia menyedari habit Rania suatu ketika dulu. Gambar tu bulan 2 kan.. bulan 8 saya start pregnenkan Razin..

Rayyan saya ingat. Dia memang ada habit hisap ibu jari kaki. Umur dia 6 bulan lebih..melekatla Rania dalam rahim ni..hihihi. Sebelum Rayyan start hisap ibu jari kaki ni, saya dan en asben pernah nampak ada baby dalam stroller kat shopping compleks sedang menghisap ibu jari kedua-dua belah kakinya. Kami gelak la. Kompem beria-ia nak adik la tu. Nasib baik la Rayyan main2 kaki je, tak sampai masuk mulut. Ehm.. tak lama lepas tu.. menjangkit pulak kat Rayyan. Dulu kami gelakkan anak orang.. ambik! anak kami pulak dapat..hehehe..

~ sekian ~ entry edisi seriau ~

2 comments:

lydzar said...

perlu kot mami :P

dh 3 anak ni, saya macam nk fokus utk besarkan dorang plak. adik lagi, later insya allah. tu yg nk pakai implan tu. ada ramai juga mami BF yg pakai. so kita doa dan tawakal agar anak kita terus murah rezeki susunya..amin

mamiraysha said...

Thanks Lydzar! Tapi kena tunggu kawan baik datang dulu la kan?? hehehe.. tak tau la apsal dia lambat mai untuk latest edition ni.. jangan tersangkut lagi sudah..huhuhu..