Check it out!

Friday, December 10, 2010

Kapsul Jiwa : Jom check kelebihan baca Ayat Kursi

Salam jumaat. Sempena ari Jumaat yang mulia ni..biarlah kita share something yang memberi manfaat skit ye tak. Edisi tazkirah ari ni saya nak share sedikit ilmu yang saya terjumpa kat dalam My Documents komputer saya sekejap tadi. Dah lama dah terperuk kat dalam ni. Sumber? saya copy dari pen drive member dan tak tahu pulak dia dapat dari mana. Tapi yang pastinya Allah tahu siapa dia dan semoga penulis asal mendapat ganjaran daripada apa yang disampaikan. Mungkin ramai yang dah penah terbaca. Anggap ini sebagai revisi je la ye.

Straight to the point, sebagaimana tajuk begitula isinya. Entry kali ni nak cerita pasal kelebihan Ayat Kursi. Rasanya kebanyakan muslim memang hafal ayat ni. Kalau kat sekolah menengah dulu, ayat ni antara ayat wajib hafal masa subjek Pendidikan Islam kan? Saya tak ingat plak bila saya dapat menghafal ayat ni. Mungkin masa Tingkatan 1 kot. Kalau masa kecik-kecik dulu..kita percaya ayat ni kalau dibaca boleh halau hantu..hehehe.. Penah suatu ketika yang takut sangat (takut hantu)..saya bacala ayat ni.. tunggang langgang jadinya..tak habis-habis baca..berulang-ulang je..hehe.. bukan saya je..dengan makcik saya sekali jadi camtu.. huh! kenangan zaman kecik2 dulu..

Mungkin sebab masa tu budak kecik lagi..so mak bapak dan tok nenek kita nak bagi senang paham..cakap la yang baca ayat ni bleh halau hantu. Salah konsep rupanya. Sebenarnya kita baca ayat ni untuk mendapat pertolongan Allah agar dilindungi daripada segala kemudaratan.

Berikut adalah hikmah Ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis:

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

• Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

• Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S.A.W.bersabda, Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…”

Daripada Pesan Guruku:

Setiap lelaki dan wanita (baik buat isteri-isteri) yang mengamalkan membaca ayat kursi 7 kali sebelum keluar rumah atau semasa perjalanan ke tempat kerja atau kemana sekalipun kecuali bukan niat melakukan maksiat pada Allah swt maka dia terselamat daripada segala kejahatan yang datang dari syaitan ,jin dan manusia seperti :

• dikenakan sihir antaranya ubat pengasih (mengasih seseorang tanpa kehendak hatinya), penganiayaan (sakit santau), penipuan dan sebagainya kerana semua ini ada bersangkutan dengan jin dan syaitan

• terselamat daripada kejahatan seperti kes ragut, rogol, kecurian mahu kena pembuli jalanan.

• dijauhkan dari fitnah jalanan seperti ketika memandu, kemalangan jalanraya, tayar pancit dan sebagainya.

Semua perlindungan ini adalah datangnya dari Allah S.W.T atas keyakinan kita pada-Nya iaitu hikmah kalamnya terhadap mereka yang beriman dan bertaqwa pada Allah swt dan RasulNya Nabi Muhammad saw. Bagi kaum lelaki jangan lupa selepas selesai solat jumaat duduklah sebentar untuk melakukan amalan membaca 7 kali ayat Kursi ini dan 7 kali bagi setiap 3 Qul. Hikmah kelebihan-Nya banyak bagi mereka yang mengamalkan, insyaAllah

No comments: