Check it out!

Monday, December 9, 2013

Pneumonia : check-in @ Hospital Putrajaya

Lena di katil hospital. Volkswagen dan Jaguar sentiasa menemani.

Lebih kurang pukul 1 pagi semalam, 8.12.2013, mummy terjaga dari tidur. Gara-gara Razin asyik merengek ketidakselesaan. Nenen yang biasanya menjadi ubat penenang, langsung tak mampu menenangkan Razin tika itu. Terlentang salah, meniarap tak kena. Memang Razin serba tak selesa. Mummy tengok Razin bernafas dengan laju. Degup jantungnya juga laju. Mummy khabarkan pada daddy, dan cadangkan supaya Razin dibawa ke hospital. Mummy sangka mungkin Razin asma walaupun dia tidak pernah diserang asma sebelum ni. Razin batuk dan selsema sekarang ni, mungkin itu penyebab dia asma, fikir mummy. Mungkin bila ambik nebulization, dia akan ok.

Pukul 1.30 pagi, kami sampai di Hospital Putrajaya. Daftar nama di triage Jabatan Kecemasan dan Trauma. Kena interview dulu. Sebelum mummy bercerita lebih jauh lagi, mummy nak bagi peringatan kepada semua mummies di luar sana, sila ambil tahu dengan mencatatkan tarikh setiap apa yang berlaku ke atas anak anda. Bila tarikh dia demam? Bila tarikh dia start batuk? Bila tarikh dia start selsema? Masa demam, berapa suhu yang tercatat? Berapa hari demam? Ubat apa yang diambil? Ye.. inilah antara soalan-soalan yang dikemukakan semasa interview di triage ni. Bukan di sini sahaja, bahkan sepanjang anda berada di hospital apabila doktor yang berlainan mengunjungi anda. Mummy sebenarnya tak berapa nak ingat, bila tarikh-tarikh yang ditanya ni berlaku. Mummy main agak-agak je. Silap mummy! So, I tak nak ada mummy lain yang macam I ye. Doktor biasanya akan mengagak penyakit berdasarkan simptom yang kita beritahu mereka. 

Semasa di triage, mummy ceritakan kepada nurse yang bertugas simptom2 yang dialami oleh Razin. Razin diperiksa, namun nurse tak confident nak mengesahkan lalu dirujuk ke doktor. 2,3 doktor datang untuk check Razin dengan stetoskop mereka. Darah Razin diambil. Badan Razin di x-ray. Sejam jugak la kami tunggu result keluar. Razin juga turut diberi neb untuk membantu melancarkan pernafasannya.

Bila result keluar, doktor mengesahkan paru-paru Razin dijangkiti kuman. Pneumonia kata doktor.
Razin perlu ditahan di wad untuk rawatan lanjut.
Lebih kurang pukul 3 pagi, Razin disorong ke wad 2C, wad pediatrik, ditemani oleh mummy.

Hidung Razin disalurkan dengan tiub oksigen untuk menambah bekalan oksigen dalam badannya. Hanya pukul 10 pagi tadi tiub ini dicabut setelah nurse memeriksa dan mendapati bilangan oksigen dalam badan Razin sudah mencecah angka 98.
Sepanjang di hospital juga Razin perlu mengambil nebulization setiap 4 jam sekali.
Razin turut disuntik dengan ubat antibiotik. 

Pukul 6 pagi semalam, selain darah Razin sekali lagi diambil, tekak Razin dijolok doktor untuk mendapatkan sampel kahak. Mummy tidak dibenarkan menemani Razin. Ketika di surau, mummy boleh dengar suara Razin menangis. Kesian Razin.
Mesti dia kesakitan.

3 pagi masuk wad, dah bulan ke-13 dah bulan ni ye..

Kesian budak tak sihat ni..

Celik je mata bangun tido, ini yang ditanya. Mana car ujai? Terpaksa daddy bawa datang berjumpa.

Hari ni Razin semakin ok.
Sejak bangun pagi tadi, dia sudah kembali aktif.
Menyanyi-nyanyi dan bercakap tak berhenti dengan pelat yang melekat.
Mummy juga kena main car dengan dia.
Main game lumba motor dengan dia juga. Kalah je nak nangis. Tension betul main dengan budak kecik ni..huhuhu..
Layankan aje la.

Kami juga telah bermain di taman permainan yang disediakan di situ.
First time main kat sini sejak dimasukkan ke wad. Tapi tak seronok sangat sebab kami dua orang je dalam ni.

Dua malam kami bermalam di Hospital Putrajaya.
Petang tadi, pukul 6 petang, Razin telah dibenarkan discharge without charge. 
Alhamdulillah, doktor kata Razin semakin ok walaupun belum pulih sepenuhnya lagi.
Kena sambung makan antibiotik dan ubat batuk di rumah.

6 comments:

Imaan09 said...

get well soon Razin..

Rizziela said...

Get Well Soon Razin... sian dia

Wawa Yusoff said...

Allahuakbar... get well soon razin.. Razin kuat.. :')

Raisah @ echah said...

semoga cepat baik ye Razin...semoga anak kecil ini sentiasa dilindungi... amin!

Balqis said...

cepat sembuh abam...acik doakn cpt sembuh...
yup..sokong cadangan awk...biasanya..kami akn bwk ubt dr clinic if p clinic lain...mmg kena cite details kt doc...lg2 if lmbt baik..xpe..ni pun jd pengajaran utk sy...awk...tabah tau..razin tu kuat!!

mataku coklat said...

semoga semuanya ok,..Ujian dari Allah