Check it out!

Saturday, November 30, 2013

Welcome to new member in the house

Eh eh tersilap tajuk pulak.
Takde de beliau boleh masuk dalam house kami
Tak muat.
Boleh dok diam-diam kat luar rumah je.

22 November lepas, mummy dan daddy telah membawa balik anak angkat yang bernama Rayqal. Ya, nama ni mummy yang bagi kat dia. Supaya nampak sedondon dengan nama anak-anak mummy yang lain. Supaya beliau tidak terasa terasing.. hahaha..




Inilah Rayqal yang mummy maksudkan..hehe..
Putih gebu kan? hahaha..

Oppss! sebelum tu, biar mummy jelaskan dulu.
Ini bukan entry menunjuk-nunjuk ye. Jauh sekali nak membangga diri apa yang kami ada.
Tak ada apa yang nak dibanggakan pun.
Belum sah milik kami lagi. Bank yang punya. Masih taraf sewa lagi..sebab perjanjiannya sewa-beli.. hehehe. Dia boleh ambik bila-bila masa je, kalau kami tak bayar sewa kan? (psssst!! satu sen pun belum bayar lagi ni..hihihi..)

Memang dah masuk tahap keperluan dah ni. 
Family dah besar. Tambah lagi mummy dan daddy sendiri masing-masing anak sulung dari family yang besar. So, senang nak bawa orang tua jalan-jalan sekali.
Tak mampu nak beli yang besar lagi. Ni je la yang termampu setakat ini.

Mummy ingat lagi, 
masa mummy konvo kat UTM Skudai tahun lepas, kami naik kenari 8 orang tau. 
Mak, abah dan adik bongsu mummy, plus mummy, daddy, dan 3R.
Walaupun muat, tapi tak la berapa selesa.
Mummy cakap kat abah masa tu, "nanti abah doakanlah lepas ni cepat dapat naik pangkat, boleh beli kete yang lagi besar.."
Alhamdulillah, 4 bulan selepas konvo, mummy dapat naik pangkat.
Mungkin berkat doa mak dan abah, Allah murahkan rezeki.
Setahun lepas naik pangkat, baru mummy dapat merealisasikan impian untuk beli kereta yang lebih besar untuk bawa mak dan abah dengan selesa, walaupun taklah sebesar mana.  

Rombongan cik kiah. Termasuk pemotret gambar ini.

Geng 3R sangat excited dengan kehadiran Rayqal ni.
Macam poyo je mummy kan.. kereta pun nak bagi nama.
Sebenarnya bukan ni je mummy bagi nama.
Motor mummy masa zaman Uitm dulu pun mummy bagi nama. Nama dia Haiqal.
Kereta pertama mummy pulak nama dia Amsyar.
Ntah.. mungkin memang hobby mummy kot bagi nama.
Termasuklah semua kucing kat rumah mummy dulu.

Antara 3R ni, paling teruja dengan rayqal ialah razin.
Sikit-sikit dia sebut kereta baru.
Nak naik kereta baru..
Nak naik kereta baru.

Hari isnin lepas, sebelum daddy bertolak ke Paka untuk outstation,
daddy dah masukkan siap-siap beg sekolah geng 3R ni ke dalam perut Amsyar.
Maka pagi tu mummy bawa la Amsyar.
Punya la menangis-nangis Razin tak nak masuk kereta.
" Nak kete baru.. nak naik kete baru.."
Ahh sudah. Dah kesuntukan masa mummy nak naik balik ambik kunci.

Sampai taska pun razin masih menangis-nangis lagi.
Petang tu, masa mummy ambik 3R, teacher kat taska tu bagi tau,
Masa sampai pagi tadi, dia tanya razin, kenapa menangis?
Razin cakap nak naik kereta baru..
Huhuhu.. habis kecoh kat semua orang 
dia ada kereta baru..

Seronok mummy bila tengok anak-anak seronok naik kereta baru.
Ye la.. mungkin mereka tak pernah merasa naik kereta baru.
Lahir-lahir je kereta dah buruk ye.
Tapi.. 
anak-anak mummy masih beruntung.
Lahir-lahir je ada gak kereta yang boleh lindung dari panas dan hujan.
Mummy kecik-kecik dulu.. tak merasa naik kereta.
Motor je la kenderaan mummy 9 beradik.
Itulah kenderaan kami. Selagi ada ruang..selagi tu la kami bertenggek atas motor tu..hehehe.
Disebabkan tak pernah naik kereta, bila sesekali dapat naik kereta pakcik untuk perjalanan jauh, siap muntah-muntah lagi. Pening. Kepala pusing. hahaha...
Bukan menyesali takdir. Sekadar berkongsi untuk anak mummy rasa bersyukur. 
Mungkin atas takdir itu, Allah takdirkan mummy seperti mana mummy yang sekarang.
Alhamdulillah!

 

5 comments:

Fadhil Husin said...

nak tumpang bos! hai rayqal!

mamiraysha said...

Hahaha.. ari tu nak bawak naik jual mahal.. Nak gak naik pajero..huhuhu..

Rose Azadir said...

Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Raisah @ echah said...

rezeki anak2 la ni ya mummy... seronok la budak2 ada member baru

mataku coklat said...

what?? Rayqal? Amsyar? kenapa selama ni saya tak pernah tahu pun naik amsyar?..hheh bila la nk merasa naik Rayqal ni