Check it out!

Sunday, November 11, 2012

Melangkah masuk opis ke-8

1 November lalu..
Saya selamat melaporkan diri bertugas "Berkhidmat Untuk Negara" di Bangi.
Masih di jabatan yang sama cuma cawangan yang berlainan.
Sebagaimana yang dinyatakan di atas, pejabat ini merupakan pejabat saya yang ke-8 dalam tempoh 9 tahun berkhidmat dengan jabatan. Sentiasa menjadi orang baru di tempat baru. Nasib badan!

Walaupun perpindahan ini bukan saya pinta, alhamdulillah, lebih dekat dengan rumah.
Kalau dulu berulang ke Shah Alam lebih kurang 45 km sehala dengan tol RM3.90 sehala.. kini ke opis baru cuma 8 km sehala tanpa sebarang bayaran tol dan parking.

Dulu, setiap pagi tertekan berkejar dengan masa yang sangat pantas. Takut lewat nak kejar punch card..haha. Masuk pukul 7.30 pagi, 6.40 pagi atau paling lewat pun 6.45 pagi dah kena gerak dari rumah untuk ke opis. Bulan pertama di Shah Alam ok lagi 2 kali je punch card merah. Bulan lepas.. 6 kali lewat! huhu.. banyak sangat cabaran. Nasib baik la dah kena pindah, kalau tidak dah bertukar warna la punch card i..hehe..

Kalau pagi tertekan kejar masa.. balik opis pulak tertekan dengan jalan jem. Nama je masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 4.30 petang.. tapi takde la nak dapat balik on time. Tuntutan tugas. Pernah 2 kali dalam seminggu saya sampai rumah lebih pukul 8.30 malam sebab jalan jem. Sampai dah naik lenguh kaki membawa kereta manual mengharungi jalan raya lebih 2 jam. Kepala siap pening2 lagi sampai rasa nak muntah. Macam ni la agaknya en asben rasa bila kena drive dalam jem hampir 12 jam masa balik dari Kuantan masa Raya Haji tempoh hari. Ntah2 lebih teruk lagi. Bini dia sedap tido je..hehe. Tido pun, sakit-sakit gak la badan.

Banyak juga la penjimatan dah pindah opis yang lebih dekat. Baru la berkira-kira nak order MPV memandangkan anak-anak dah mula membesar. Dah pandai bergaduh, masing-masing nak baring sambil minum susu. Mana la nak muat. Tetiba pulak dapat surat daripada JPA suruh bayar hutang! huhu.. Efisyen sungguh mereka. Dah 6 bulan rupanya saya tamat belajar..hehe. Buat-buat tak ingat pulak.
Rupanya hikmah Allah takdirkan dapat opis dekat, supaya duit yang lebih tu buat bayar hutang.. bukan tambah hutang..hehehe.. Nampaknya dua tahun lagi la dapat order MPV ye daddy!

Saya percaya setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Walaupun rasa sedih meninggalkan opis lama yang tak berapa nak lama tu (2 bulan, ala-ala praktikal la pulak), saya kena jugak cepat sesuaikan diri dengan tempat baru. Semoga saya lebih bahagia di sini.
No comments: