Check it out!

Saturday, June 29, 2013

Entry edisi marathon : June’s celebrations


Bagi saya Jun adalah bulan yang banyak sangat peristiwa yang wajib ingat berlaku dalam bulan ni. Selain peristiwa wajib ingat, tahun ni agak gak beberapa peristiwa yang berlaku. Memandangkan kekangan masa, saya rangkumkan aje dalam satu entry. Habis cerita!

1 Jun

Tarikh ni merupakan tarikh lahir Razin. Tahun ni genap 2 tahun usia Razin. Takde la celebration besar-besaran. Kecil-kecilan pun takde..hehe.. Walaupun takde celebration rasmi, mummy dan daddy tetap ingat birthday Razin. Kami nyanyi untuk Razin happy birthday to you tau. Tak cukup? Kami cium Razin dengan penuh kasih sayang (hamboi.. baik punya ayat). Tak cukup lagi? Kami bawa Razin makan angin di tepi pantai dan bergembira di sana. Itu aje la celebration dan hadiah untuk Razin. Walau pantai tu tak jauh mana.. berjalan kaki dari belakang rumah atok Razin je pon boleh sampai, yang penting we are enjoy together!





1 Jun yang lepas juga sebenarnya majlis perkahwinan adik ipar saya (adik ke-4 encik asben). 30 Mei lagi kami dah pulang ke kampung untuk meraikan perkahwinan tersebut. Lepas ni birthday Razin adalah sama dengan wedding anniversary mereka la. Boleh tumpang potong kek sekali..haha.. macam hari tu. Walaupun takde celebration, Razin tetap dapat potong kek.. kek kahwin Cik Sha dia..hehe..

1 Jun juga merupakan ulang tahun penubuhan jabatan tempat saya bertugas. Dah 56 tahun dah usia jabatan ni. Kalau nak ikutkan dah umur persaraan dah ni. Hopefully, jangan la jabatan ni bersara. Kat mana pulak la saya nak practise menilai harta..ada 24 tahun lagi servis ni..hehe.


1 Jun jugak tarikh kelahiran majalah mastika. Walaupun macam takde kena mengena dalam hidup saya dan takde la saya celebrate pun tarikh ni tapi saje je nak selit kat ruang 1 Jun ni..hehe.. Saya suka baca mastika! Inilah pengisi masa lapang saya setiap kali saya nak tunggu si Razin dan Rania siap nenen. 

2 Jun

Majlis menyambut menantu di sebelah pengantin lelaki di adakan pada tarikh ni di Maran, Pahang. Takde la jauh sangat dari Gebeng, Kuantan. Nasib baik la mereka rancang majlis selang sehari je, boleh la joint meraikan perkahwinan mereka di sebelah sana juga.





3 Jun

Tarikh ni merupakan tarikh ulang tahun perkahwinan saya dan encik asben. Alhamdulillah 6 tahun dah usia perkahwinan ni. Cepat sungguh angka berubah. Bilangan anak masih belum berubah. Masih seperti dua tahun lepas, 3 orang. Bila nak tambah lagi ni encik daddy? Hehehe.. (sengihan manja..hahaha). Takde celebration khas pun menyambut anniversary ni. Saya ingat nak la berdating dengan encik asben pada tarikh ni. Kami keluar berdua, anak-anak hantar taska. Memang dah apply cuti pun tarikh ni. Sekali tak jadi daa.. Pukul 11 lebih pagi baru bertolak dari kampong. Siap singgah Gombak jap rumah bekas pengasuh Rayyan dan Rania. Sampai rumah dah pukul 4.45 ptg. Pastu saya bergegas ke pejabat untuk siapkan keje sikit..huhuhu.. musnah impian! Sudahnya saya hanya belikan kad ucapan dan novel ‘Sebenarnya saya isteri dia’ untuk encik asben (ada agenda tersendiri..hihi...syhhh..rahsia! jangan cakap kat encik asben saya). Saya dapat gak kad dari encik asben. Sekadar di ingatan..hahaha.. (nasib baik dia dapat bini yang tak sentap uolls)

7 Jun

Sempena sambutan ulang tahun penubuhan jabatan saya pada 1 Jun, 7 Jun lepas telah diadakan aktiviti Treasure Hunt. Pencarian harta karun dari Institut Penilaian Negara ke Putrajaya. Aktiviti ini terbuka kepada pejabat-pejabat cawangan jabatan saya di seluruh Malaysia. Pejabat tempat saya bertugas (Bangi) joint jugak akhirnya setelah mendapat panggilan telefon supaya menghantar peserta untuk menyertai aktiviti ini. Paksaan secara berakhlak mulia. 2 buah kereta telah dihantar dan saya salah seorang peserta dalam salah sebuah kereta tersebut. Sebelum dipaksa masuk, saya dah ajak dah member saya untuk joint sebab saya memang minat giler dengan aktiviti cari harta karun ni. Tapi dia malas. Last2 dapat gak saya joint dan yang malas tu pun turut joint gak..hahaha. Alhamdulillah! Kereta yang saya naiki dapat tempat ke-2 daripada 25 kereta yang bertanding. Satu lagi kereta wakil dari pejabat Bangi dapat tempat ke-3. Memang kami dah berpakat pun untuk berkerjasama sebenarnya. Dan berpakat untuk menang sama-sama. Tempat ke-2 dapat hadiah hamper dan wang tunai RM200 manakala tempat ke-3 dapat hamper dan wang tunai RM100. Hasil dari wang kemenangan sebanyak RM300 tu kami celebrate dengan membelanja satu opis makan! Dapat makan apa? Nasi lemak ayam berserta 2 keping kuih dan air untuk 60 orang. Okeh la tu.. bak kata pepatah.. hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah.. berhati-hati di jalan raya! hahaha..

18 Jun

Pada tarikh ni opis saya meraikan kawan-kawan yang akan berpindah ke pejabat lain. 2 orang teman sejawat bakal melangkah keluar. Kenapa rai ye? Macam gembira pulak nak berpisah dengan mereka. Sebenarnya tumpang gembira dengan kegembiraan mereka. Mereka yang apply untuk keluar agar dapat dekat dengan family tercinta. Dua-dua memang rakan lama saya. Sorang tu dah 10 tahun saya kenal iaitu sejak saya first posting di Batu Pahat dulu, manakala yang sorang lagi kawan sekelas saya masa diploma 14 tahun lalu! Kurang dah geng tempat luah masalah dan problem keje saya..huhuhu.. Kurang juga la tukang buat keje.. lagi la huhuhuhuhu.. sebab siapa yang tinggal la kena berkongsi buat keje tersebut..hehehe. Apa-apapun kena positif! Setiap yang berlaku ada hikmahnya..kan?kan?kan?


Mereka yang dirai.. 2 dari kiri yang berdiri dan yang mencangkung. Moral of the story, lain kali jangan bergambar dok no.2 dari kiri..nanti kena pindah! hehehe..

19 Jun

Tarikh ni merupakan ulang tahun kelahiran Rayyan. Yup! Umar Rayyan dah berusia 5 tahun dah sekarang. Alhamdulillah anak mummy membesar dengan sihat. Tarikh ni juga merupakan tarikh saya dapat title 'mummy' dan encik asben dapat title 'daddy'. Mak dan abah serta Ma dan Aboh dapat title 'Datuk' takde pingat..hehe.. Macam Razin jugak, tiada celebration rasmi untuk Rayyan. Mummy nyanyi-nyanyi happy birthday to you aje la kat Rayyan dan cium. Malam tu mummy belanja makan satey Samuri di Taman Warisan Putrajaya. Ajak sekali 2 orang kawan mummy yang datang berkursus. Mummy ingat nak gak cari kek untuk Rayyan macam yang Rayyan mintak.. nak kek Ultraman Dyna. Tak jumpa-jumpa mummy kek tu. Bila mummy cakap kat Rayyan yang mummy tak jumpa, Rayyan cakap, mummy cari la kat kedai kek.. Hah! baru mummy teringat yang mummy memang tak cari kat kedai kek..hahaha! tak sempat nak oii.. maafkan mummy. Tapi mummy dah gantikan dengan cup cake gambar lori kan? Takpe nanti mummy usahakan. Kalau jumpa, tak birthday pun mummy belikan gak nanti. 




Masih tarikh yang sama.. kalau semalamnya jamuan perpisahan edisi opis, tarikh ni saya dan rakan-rakan meraikan 2 orang kawan yang akan berpindah tu di Hotel Marriot, Putrajaya. Sebagai membalas jasa diorang yang banyak membantu kami. Kami sharing is caring la 6 orang untuk belanja diorang makan tengah hari di sana. Kami pun makan sekali la.. tak kan la diorang dua orang makan kami tengok aje..hehehe.. Makanan sedap dan pelbagai cuma tak cukup masa dan ruang perut je nak masuk. Rasanya jumlah makanan yang masuk ke perut belum sempat nak capai harga yang dibayar..hehe. Rasa macam nak ajak encik asben lunch date kat sini lagi la suatu hari nanti (bila ada duit terlebih..huhuhu).


22 Jun

Pada tarikh ni, saya diundang menghadiri majlis makan malam para pelajar Institut Penilaian Negara. Majlis makan-makan sambil menonton persembahan student. Hanya saya dan Razin je yang hadir. Tu pun Razin menangis-nangis nak ikut mummy dia. Tak sampai hati, angkut aje la. Rayyan dan Rania tak nak ikut bila mummy cakap nak pergi kerja. Nak duduk rumah ke nak pergi taska? Mereka memilih untuk tinggal di rumah. Razin sorang je yang tak paham mummy punya option. Mummy tak tipu ye bila mummy cakap nak pergi kerja. Memang sebahagian keje mummy pun sebagai warden. Tema malam tu adalah hitam - kuning. Dah macam kaler jersey harimau malaya dah. Tapi ok gak la.. nampak berseri-seri je suasana.



Eksperimen oleh Razin. Habis air mummy tak boleh minum..huhu..

25 Jun

Tarikh ni memang tarikh yang paling ditunggu-tunggu. Tarikh yang patut saya celebrate! Pay day! OOooyeah... akhirnya sampai juga hari gaji! hahaha.. RM5 je yang tinggal dalam akaun. Ni pun nasib baik RM5 ni tak boleh nak keluar..kalau tak..hahahaha.. tertutup pulak akaun gaji tu nanti..hihihi. Alhamdulillah! terima kasih ya Allah!

2 comments:

Puan Kutu said...

Banyaknya benda berlaku dlm bulan jun.trikh2 penting macam annivesar n besday anak tu mmg wajib la kan...sng la semua rangkup dlm satu entry.panjang berjela jadinya.hehe

Anonymous said...

rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 stript test opk kesuburan
email; lovidoobidoo@gmail.com
blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
sms:puan nor 0122723104