Check it out!

Wednesday, April 21, 2010

Keistimewaan Wanita

Start je bulan Mei..kita tak akan terlepas dari melihat dan mendengar tentang iklan-iklan tentang sambutan hari ibu.. Tiap-tiap tahun sambutan ini dibuat untuk menghargai insan yang bergelar ibu.. Walaupun sambutan ini dipanggil sambutan hari ibu..mereka yang bergelar mak, umi, mummy, mama, ama dan sebagainya boleh gak sambut...hehe.. Tapi bila ek tarikh sambutan hari ibu ni? Buat mereka yang tak tahu bila sambutan ni..di Malaysia, Ia disambut pada hari Ahad minggu kedua bulan Mei. Maknanya tahun ni jatuh pada 9 Mei la kan.. Walaupun tarikh sambutan ni setahun sekali tapi hargailah insan yang bergelar ibu ini setiap masa..tak perlu nak tunggu hari ibu baru nak meraikan seorang ibu.. :-)

Ok, tu mukadimah je..blum lagi masuk lagi tajuk yang di post tu. Sempena sambutan hari ibu yang bakal disambut bulan depan..saya rasa nak kongsi beberapa keistimewaan wanita..kaum hawa yang selalu dilabelkan sebagai golongan yang lemah, walaupun mereka mempunyai tulang rusuk yang cukup berbanding lelaki (hehe..kan tulang rusuk lelaki kurang satu sbb dah guna untuk cipta wanita :-) ). Disebalik 'kelemahan' wanita ini, sebenarnya Allah berikan keistimewaan yang tak diperoleh oleh golongan lelaki yang gagah lagi perkasa.. Berikut disenaraikan antara istimewanya wanita:

1) Syurga itu terletak di bawah kaki ibu.. (tak perlu nak jengah bawah tapak kaki ibu anda ye..memang tak nampak..hehe..)

2) Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh

3) Doa perempuan lebih makbul drp lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

4) Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan1000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

5) Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

6) Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

7) Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

8) Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

9) Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

10) Perempuan yang sembahyang 5 waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang disukai

11) Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)

12) Aisyah berkata, " Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "suaminya". " siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, " Ibunya".

13) Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyangnya dan puasanya.

14) Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dikehendakinya dengan tidak dihisab.

15) Barangsiapa yang membawa hadiah, baik makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak nabi Ismail.

16) Apabila memanggil akan engkau 2 orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

So, para wanita, isteri, ibu di luar sana..jangan runsing jika anda je yang kena wat keje rumah..anda aje yang kena susukan baby..anda aje yang wat itu..wat ini..ikhlaskan hati..berbakti kepada suami dan anak-anak..setiap yang kita lakukan..ada ganjarannya...ingatlah..segalanya indah jika semuanya kerana Allah..so renung2kan..dan selamat beramal..

No comments: