Check it out!

Saturday, August 11, 2012

Projek Memasak : Pizza pertama mummy

Keterujaan mendapat oven baru masih belum reda lagi walaupun dah seminggu oven ni menghuni dapur rumah ni. Ayam golek sudah, cupcakes oleh daddy sudah.. kali ni mummy try buat pizza pulak. Ingat nak tayang oven baru kat sini tadi.. tapi tengok2 rupanya terpampang kat cermin oven keadaan mummy yang tak sepatutnya..kehkehkeh.. rejected! Macam mana la tak perasan masa ambik gambar tadi. Nasib baik tak upload lagi. Lain kali la..

Buat pertama kali dalam umur 2 bulan lagi masuk 31 tahun.. mummy beranikan diri buat pizza sendiri walaupun mummy tak makan pizza..hihi. Gigih demi en asben dan anak-anak je ni. Anak-beranak ni memang suka makan pizza. Sebenarnya dah 2, 3 hari mummy cari doh pizza yang ready made. Tak jumpa la pulak! walaupun kawan2 kata ada jual di pasaran. Ingat nak senang konon.. nampaknya mummy kena la uli doh sendiri.

Google sana, google sini.. tanya sana, tanya sini..
maka mummy buat doh pizza sendiri. Tawakal je la.
Cara mummy membuat doh pizza ni:
Memula mummy ambik lebih kurang satu sudu kecil yis segera mauripan rendam dengan sedikit air suam. Biar dalam 10 minit untuk bagi yis itu mengembang. Sambil tu cairkan dalam 1 sudu besar butter. Kemudian, dalam 1 mangkuk besar mummy masukkan lebih kurang 300 g tepung gandum, gaulkan bersama yis dan juga butter yang telah dicairkan. Sambil gaul, mummy masukkan sikit demi sikit 180 ml air suam yang telah dilarutkan dengan 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil gula. Uli dan uli lagi. Rasa agak melekit, mummy tambah tepung sikit lagi. Mummy uli doh sampai rasa puas hati. Dah siap, biarkan doh dalam 1 jam. Sebelum tu mummy tutup mangkuk dengan kain lembap bagi mengelakkan doh jadi kering.

Dah cukup 1 jam, mummy tengok doh tadi dah naik. Mummy uli lagi untuk buang udara yang terperangkap. Then, mummy bahagikan doh kepada 2 bahagian. Daddy canaikan doh tadi senipis yang boleh ke dalam loyang 4 segi yang ada. Kat rumah ni takde loyang bulat. Empat segi pun empat segi la. Lagi nipis lagi sedap kata daddy. Mummy lupa nak beli sos tomato, jadinya atas doh tadi kami sapukan sos spaghetti yang ada kat rumah ni sebelum disusunkan dengan sosej ayam cendawan, udang dan crab stick. Kemudian kami taburkan dengan keju mozarella yang telah siap diparut. Tak letak pun nenas ke lada bangla ke.. sebab takde..hihi.. oregano ada tapi daddy taknak letak. Mayonis pun dia tak mao. Bestnya buat pizza sendiri ni ialah kita boleh buat pizza ikut cita rasa sendiri!

Sebelum memasukkan pizza ke dalam oven, terlebih dahulu mummy panaskan oven dalam 10 minit dulu. Cukup masa, baru mummy bakar pizza dengan suhu 180 darjah selama 20 minit.
Ting! akhirnya berjaya juga jadi pizza empat segi mummy! Boleh buat lagi lepas ni..


Chef cilik hari ini! half naked chef! hahaha..
Well done mummy! (well done jugak pada pelakon mummy..hihi..)

Pizza dah siap!

Pencungkil udang berjaya!

Sedap hingga menjilat jari! kihkihkih..

Kiri kanan tangan pegang pizza..

1 comment:

nur said...

hi..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..