Check it out!

Sunday, July 15, 2012

Doa Rayyan buat mummy


Tengah hari semalam mummy ke Mydin berdua bersama Rayyan.
Dah nak sampai, Rayyan bersuara, " Mummy, nak Domino Pizza.."
Memang terpampang besar la signboard kedai ni sederet dengan Mydin.
Mummy jawab, " Mummy tak banyak duit la Rayyan nak beli Domino Pizza. Rayyan doakan la mummy banyak duit, nanti mummy boleh beli Domino Pizza."
Lalu Rayyan mengangkat tangan dan berdoa.
" Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillahillazi at'amana wasakona waja'alana minal muslimin.."

Mummy ingatkan dia nak baca Al-Fatihah. Rupanya doa lepas makan. Tapi seriously memang mummy tersentuh dengar doa Rayyan ni walaupun hanya doa lepas makan. Moga Allah makbulkan doa Rayyan!

Masa tengah beratur di kaunter pembayaran, Rayyan bersuara, " Mummy nak tu.. " sambil menunjuk ke arah kinder bueno yang berbentuk bujur telur tu.
" Tak payah la.." jawab mummy. 
" Itu untuk orang perempuan? orang lelaki tak boleh?" tanya Rayyan.
" Itu untuk orang kaya." jawab mummy.
" Rayyan doalah mummy kaya. Nanti bila dah kaya, mummy belikan." mummy yang sengkek sedang menghilangkan fokus anaknya terhadap jajan yang mahal itu..hihi..
Rayyan yang sedang duduk di tempat duduk troli pun menadah tangan berdoa..
" Bismillahirrahmanirrahim. Allahumma baariklana fima rozaktana wakina 'azabannar" lafaznya.
" Ok, mummy dah kaya. Rayyan dah doa!" katanya lagi.
Kali ni Rayyan baca doa nak makan pulak. Ni doa nak bagi mummy kaya. Doa lepas makan, doa nak bagi mummy banyak duit..hihihi..
Terima kasih Rayyan! Semoga Allah perkenankan doa anak mummy ni.

Walaupun tak dapat apa yang diingini, Rayyan sangat memahami. Tak paksa mummy pun untuk beli. Bukan mummy kedekut nak belikan untuk Rayyan. Tapi dalam wallet mummy ada RM40 je..hihi. Tu pun mummy dok risau cukup ke tak la duit nak bayar barang-barang dalam troli tu. Nasib baik cukup. Baki RM2 lebih je..hihi. Teror betul mummy bajet. Kalau mummy beli kinder bueno Rayyan kompem mummy kena keje part time jap kat Mydin tu..kihkihkih.

Namun begitu, sebagai ganjaran Rayyan yang baik hati, mummy belikan jugak jajan berharga RM1.75 untuk Rayyan.. pengganti kinder bueno, guna duit baki tadi! hehehe.

Masa dalam kereta on the way balik Rayyan cakap, " Rayyan nak kongsi dengan Rania." sambil tunjuk jajan yang mummy belikan.
" Bagus! itu sikap yang mulia.." kata mummy 
(mummy suka cakap guna bahasa buku dengan anak-anak..hihihi..)


"Ya Allah! kasihanilah kedua-dua ibu bapaku sebagaimana mereka mengasihaniku  semasa kecil."

2 comments:

iqbalsyarie said...

alamak alamak alamak. comelnya kak si Rayyan punya keleteh ni. Moga kelak, dia membesar sebagai seorang muslim yang sejati. InsyaAllah. Mabruk kak :)

Sharinginfoz said...

macam2 telatah anak ni, seronok dibuatnya