Check it out!

Sunday, February 3, 2013

Mengasah skill memasak

Walaupun mummy anak tukang masak, namun mummy bukanlah jagoan dalam bidang masak-memasak ni. Jauh sekali layak mendaftar diri menyertai Master Chef..haha..
Sedari kecil lagi memang emak tidak menggalakkan mummy memasak.
Biasanya mummy akan dihalau keluar dari dapur kalau menyibuk kat situ bila mak sedang memasak. Mummy hanya akan disuruh memasak bila mak tak sihat aje. Tu pun mak akan keluarkan arahan dari semasa ke semasa apa yang perlu diletak. Menu biasa yang mummy kena masak ialah telur masak kicap..hehe..

Walaupun mummy tidak diharapkan untuk menyediakan hidangan keluarga, namun mummy still tahu asas memasak. Mummy tahu masak semua feveret mummy je. Paling feveret ialah sambal. Maka, segala jenis sambal adalah kepakaran mummy hehe..

Masa bujang-bujang dulu.. sedara mara memang suka mengusik. Mummy digelar hantu sambal. Diorang kata untung siapa dapat kahwin dengan mummy. Jimat belanja katanya. Tak perlu belanja lebih untuk beli lauk-pauk. Beli lada kering berkilo-kilo dengan ikan bilis aje..hehe.

Tapi hakikatnya..sekarang tidaklah begitu. Takdela encik asben beli lada kering berkilo-kilo. Takde la jimat mana pun, sebab perbelanjaan tertinggi adalah membeli makanan sama ada yang sedia dimakan atau sedia untuk dimasak.

Kalau hari-hari biasa.. encik asben memang tak galakkan saya memasak. Kenapa? sebab saya masak sangat lambat..hehe. Dah boleh masak dengan pantas..baru boleh masak katanya. Maka.. hanya dihujung minggu sajalah mummy dapat mengasah skill memasak mummy.

Kalau semalam mummy masak spaghetti untuk sarapan pagi, hari ni mummy masak nasi lemak pulak. Kalau semalam kita ke barat, hari ni kita ke timur la pulak. Mummy geledah peti ais pagi tadi, ternampak ada daun pandan yang masih elok dan belum kering lagi. Nampak pulak daun pisang yang masih elok tak berusik sejak beli 2 minggu lepas. Ada 7 biji telur ayam jugak. Check kabinet dapur, ada 1 kotak santan. Yes! cukup bahan nak masak nasi lemak!
Takde timun takpe.. sebab mummy tak gemar makan timun..hihi..

Mummy start masuk dapur ialah pukul 7.20 pagi. Siap masak sepenuhnya ialah pukul 9 pagi. Hehe.. kalau masuk pertandingan, lama dah tersingkir..kahkahkah..

Edisi nasi lemak sebelum ini..mummy terlupa bubuh garam kat nasi lemak. Hari ni mummy tak lupa lagi! Alhamdulillah! tak gagal nasi lemak mummy hari ni.

Sambal hari ni agak special sikit sebab gula yang dibubuh ke dalam sambal ini terdiri daripada 3 jenis gula. Memang tak dirancang. Sedang memasak sambal, tiba untuk memasukkan gula, sekali tengok dalam bekas gula, gula pasir tinggal sikit aje. Tak cukup. Alamak! mana nak cari gula ni. Check dalam peti ais, ada sedikit gula kastor. Ah belasah masukkan jugak..janji akan memaniskan sambal ni. Try cuba test sikit, masih tak balance rasa masin dan manis ni. Geledah lagi kabinet dapur, alhamdulillah, jumpa pulak dengan gula icing yang masih belum buka. Maka terselamatlah sambal nasi lemak mummy dari kegagalan.

Air teh minum pagi ni pun terpaksa guna gula icing. Rasa of course la manis sebab gula kan.. cuma warna air teh tu agak keruh sikit. 


Sangat puas dapat makan nasi lemak masak sendiri. Boleh tambah  banyak mana pun nak makan..
tanpa malu dan segan..hihi..

2 comments:

inazamri said...

hehhehe kira nasi lemak gula icing la ni.ok la tu janji sambal nasi lemak tu sedap.nak wat camne kan kalau tak perasan gula dah tggl sikit.

mamiraysha said...

Nampak sangatlah tak prihatin dengan kondisi dapur.. sampai gula habis pun tak perasan kan..hehe..