Check it out!

Saturday, June 26, 2010

Katil Bayi - Adakah satu keperluan?

Salam. Teringat plak nak tulis post ni bila teringatkan adik yang nak bersalin bulan depan. Dia ada cakap yang dia nak beli katil baby / baby coat ni. Tapi perlu ke?

Ehm..memang geram kalau pi pasaraya tengok katil baby ni kat bahagian barangan baby. Comel-comel belaka! yang mahal ada..yang murah pun ada.. Murah pun tak murah la..beratus-ratus gak la harganya. Besar gak la bajet untuk beli katil ni. Kalau yang banyak duit tu..dan tak tahu duit nak beli apa..bleh la beli..hehe..

Masa anak sulung dulu, Rayyan..tak beli pun katil baby ni. Mula-mula memang rasa nak beli..maklumla..excited nak dpt first baby..kalau bleh semua nak beli..hehe.. Tangguh punya tangguh..last2 tak beli pun. Bila dah ada baby..rasa macam tak perlu plak. Rayyan tido sekatil ngan mummy dan daddy..senang nak breastfeeding.

Masa nak bersalinkan second baby, Rania..rasa macam perlu beli plak katil baby memandangkan si abang tengah lasak..1 thn 4 bulan umur Rayyan masa Rania lahir. Bila ada katil baby, harap Rania dapat dielak daripada tindakan ganas si abang..

Kami tak beli katil baby yang baru..tapi kami beli kat cash converter..yang second hand punya. Masih elok lagi dan kelihatan baru..ye la..biasanya katil baby ni orang guna tak lama.. Harganya RM150 je..tapi kalau yang baru punya..hampir RM400 la.. Banyak bezanya tu..lagi pun bukan nak guna lama pun..memang berbaloi!

Bila siap je daddy pasang katil baby tu..Rayyan terus panjat dan bedebush dia masuk dalam katil baby.. Alamak! Ingatkan beli katil baby nak selamatkan Rania daripada kena kacau dengan Rayyan..nampak gayanya..tak selamatla macam ni..ehm..sabo je la..patutnya masa beli katil baby ni daddy kena bawa Rayyan sekali. Kalau dia tak bleh panjat..baru beli..hehehe..

Katil baby ni digunakan tak lama pun..biasanya siang je. Bila malam..baby tido dgn mummy..senang nak nenen. Mummy tak muat nak masuk dalam katil baby tu..so baby tido la skali atas katil mummy..hehe.. Masa Rania tido dalam katil baby pun..kena pantau selalu..sebab takut abang dia ada kat sebelah..hehe..juara memanjat la katakan..bleh mendatangkan bahaya gak sebab dia main terjun masuk je!

Nak tau sekarang katil baby tu jadi apa? hehehe..jadi tempat simpan kain baju yang tak sempat nak lipat.. So, saya cakap kat adik yang nak bersalin bulan depan..tak payah beli katil baby..kalau nak juga..datang rumah ambik katil baby ni..buat menyempitkan ruang je..hehe..

Kesimpulannya..katil baby bukanlah satu keperluan penting. Banyak masa yang tidak digunakan berbanding dengan digunakan. Kalau nak beli juga..belilah yang second hand..lagi berbaloi! Harga katil baby baru memang mahal..tapi tak menang memakai la sebab tempoh penggunaan yang singkat. Tapi kalau memang anda banyak duit yang tak penah abis digunakan..bleh la beli baru..sebagai penjana ekonomi negara..hehe..

1 comment:

shafida said...

betul tu...saya sekarang dah 4 orang anak..dari anak 1st teringin tapi xterbeli pun.....sekarang hanya atas toto bawah ajer bby landing...lai cepat dia explore utk menyulur dan merangkak