Check it out!

Saturday, September 4, 2010

Hati-hati kalau dapat email minta update account

Salam. Ari ni teringat plak nak buka akaun email yahoo yang dah lama tak bukak. Salah satu daripada 148 email yang belum dibaca adalah daripada update@maybank.com.my dengan tajuk email 'Maybank2u.com Account Update'. Aik? pelik gak..apsal dapat email ni sedangkan saya langsung takde account maybank2u. Berikut adalah kandungan email tersebut:

**********

Maybank2u.com Account Update
Friday, 27 August, 2010 9:49 PM
From:
"update@maybank.com.my"


Dear Valued Customer,


Maybank security systems detected a serious (PR2) security problem in your account. Your account has been restricted due to several invalid login attempts from an unauthorized third-party. Your immediate attention is required to reactivate your account. Please be informed that your account will be temporarily closed if not activated now.


Update with Below link


https://www.unitedwaysjc.org/mbb/m2u/common/M2ULogin.html?action=Login

click on url or just copy and paste the url address

**************

So kengkawan yang kat luar sana harap berhati-hati kalau dapat email ni. Ini kompem berunsur penipuan. Ada kes yang saya dengar..akaun dia jadi zero bila ikut arahan email ni. Sebelum ni saya penah dengar je benda ni..so ari ni saya betul2 percaya..inilah taktik yang diguna untuk menipu orang! Tak sangka kan..ada orang nak senang dengan menyusahkan orang lain. Nak senang tanpa susah payah bekerja. Kalau duit banyak sekalipun..tapi kalau dpt dengan cara camni..gerenti takkan cukup punya! ye la tak berkat!

Hati-hati!

1 comment:

mazs bali said...

wah kna lebeh berhati2 ni...tahnx berkongsi info psl ni