Check it out!

Thursday, February 13, 2014

Ariana Rose vs The Wedding Breaker

Tamat sudah cerita Ariana Rose kat TV3 tadi.
Mesti ramai yang tersenyum happy melihat cerita yang happy ending ni kan?
Rasanya ramai yang rancang balik awal dari pejabat sebab nak tengok episod akhir ari ni.

Secara overall, lain sikit olahan cerita tv berbanding novel asal cerita ni, The Wedding Breaker. Pandai penulis skrip bagi kelainan tanpa mengubah jalan cerita. 


Ariana Rose vs The Wedding Breaker


Kalau tanya saya, Ariana rose versi tv compare versi novel mana best?
Bagi saya dua-dua versi ada kekuatan masing-masing (jawapan selamat nampak..hhehe).
The Wedding Breaker tak banyak sangat elemen suspen. Syok aje baca..hehe.. takde rasa sakit jantung dan sakit hati sangat. Penulis memang sangat pandai bermain kata-kata. Kata-kata yang kadang-kadang kita tak terfikir nak cakap..hehe. 
Berbanding di tv, cerita dalam novel sangat detail. 
Kita boleh tahu apa perasaan seseorang watak tu..sebab ada tulis kat situ.
Berbanding tv, kita boleh teka je tengok memek muka.
Nasib baik juga pelakon-pelakonnya pandai berlakon. 
Detailnya novel ni.. cerita bahagia mereka lama jugak diceritakan.
Tujuh tahun lamanya... siap dapat anak 3 uolls.
Kalau kebanyakan novel lain, cerita bahagia biasanya kat ending dua tiga muka surat terakhir..haha.. 

Versi tv pulak kekuatan dia kat para pelakon dan elemen saspen yang ditunjukkan.
Kalau dalam novel, watak Liyana, Ramzul dan Harith tak berapa nak menonjol sangat.
Tapi kat tv, watak mereka sangat menyerlah. Terutama sekali si Liyana tu. Menyampah! Kira menjadilah lakonan Nabila Huda. Silap-silap boleh tukar tajuk cerita dari Ariana Rose kepada Liyana Kekwa @ Liyana Melati @ Liyana Tahi Ayam..hehe

Saya rasa lengkap cerita versi tv ni. Tahu apa ending watak Liyana si jahat tu dan abangnya Ramzul. Menjawab persoalan yang masih timbul setelah habis baca novel.
Pandai penulis skrip dan pengarah buat kelainan sikit berbanding novel sehingga mewujudkan elemen saspen dan sakit hati serta tak sabar nak tahu apa akan jadi.
Kesimpulannya, sangat puas hati!


Moral of The Story

Sebenarnya banyak pengajaran yang boleh diambil dari cerita ni. Antaranya:

1) Jauhi sikap dengki. Last-last rugi. 
2) Buat jahat dibalas jahat. So, jangan nak berangan nak jadi jahat.
3)  Jangan malukan orang. Apatah lagi merosakkan majlis orang.
4) Didik anak dengan pendidikan agama sejak kecil.
5) Jangan buat fitnah.
6) Jadilah orang yang baik, ramai orang sayang.
7) Setiap yang berlaku ada hikmahnya
8) Jangan kedekut bersedekah. Sedekah biar ikhlas
9) Berdoalah dengan sungguh-sungguh.
10) Dah! Jangan berangan nak kawin dengan Tengku Adam!

1 comment:

Kesuma Angsana said...

Anak yg bongsu (ADIK) peminat setia arinna rose ni !